Oto aktualnie najtańsze i najdroższe warzywa na polskich targowiskach. Z koszykiem na stragan

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Koszty energii potrzebne do funkcjonowania chłodni czy ogrzewania szklarni wpływają na ceny dostępnych warzyw i owoców.
Koszty energii potrzebne do funkcjonowania chłodni czy ogrzewania szklarni wpływają na ceny dostępnych warzyw i owoców. Agata Wodzień-Nowak
Papryka, pomidory czy cebula z pewnością zaskakują ceną niejednego klienta. Sprawdzamy, ile kosztują w pierwszej połowie marca popularne owoce i warzywa, najczęściej oferowane bezpośrednio przez ich producentów. Krajowe nowalijki w sprzedaży mogą pojawić się później, pomidorów do lata prawdopodobnie będzie mniej.

Spis treści

Ceny owoców i warzyw urosły, niektórych bardzo wyraźnie. Na aktualną sytuację rynku warzyw wpływ ma kilka czynników. Wielkopolska Izba Rolnicza wylicza, że w styczniu 2023 r. ceny warzyw w Polsce były średnio o 21 proc. wyższe od tych sprzed roku, o ok. 36 proc. wyższe niż w styczniu 2021 r. i o 30 proc. wyższe niż w 2020 r.

Wyższe koszty produkcji, problemy z uprawą w krajach, z których importujemy czy wzmożone zainteresowanie zagranicznych klientów naszą cebulą kształtują ceny warzyw na sklepowych i targowiskowych regałach.

Przeczytaj też: Prawie 30 zł za kilogram? Czasem i więcej. Tyle dziś płaci się za turecką lub hiszpańską paprykę. „Musimy zadbać o polską produkcję”

Ceny warzyw w marcu 2023 na małopolskich targowiskach

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zamieszcza na swojej stronie zestawienie cen produktów rolnych za okres od 27 lutego do 5 marca 2023.

Zróżnicowanie stawek za warzywa jednego gatunku jest spore, jak w przypadku selera, którego możemy kupić od 2 do 8 zł za kilogram czy buraków ćwikłowych, których cena za kg waha się 95 groszy do 3,50 zł. Do najtańszych obecnie warzyw możemy zaliczyć marchewkę, za którą w Małopolsce trzeba zapłacić od 1,15 zł/kg. Więcej jednak płacą nabywcy w hurcie.

Kalafior, papryka i pomidory to najdroższe warzywa w pierwszej połowie marca. Tak prezentują się ceny zanotowane przez małopolski ODR na przełomie lutego i marca 2023:

  • ziemniaki jadalne od 1,50 do 2,50 zł/kg
  • jajka średnio 1,15 zł/szt.
  • buraki ćwikłowe 0,95-3,50 zł/kg
  • cebula 3-6 zł/kg
  • czosnek 0,80-2,50 zł/szt.
  • kalafior 6-10 zł/szt.
  • kapusta biała 0,90-3 zł/kg, na sztuki 4-5 zł, tyle samo na sztuki czerwona
  • marchew 1,15-4 zł/kg
  • ogórki 16 zł/kg
  • papryka czerwona 12-20 zł/kg
  • pieczarki 10-11 zł/kg
  • pietruszka 2,50-8 zł/kg
  • pomidory 10-20 zł/kg
  • pory 4 zł/kg
  • rzodkiewka 3-3,50 zł/pęczek
  • sałata 3-5 zł/szt.
  • seler 2-8 zł/kg
  • gruszki 3,50-7,50 zł/kg
  • jabłka 1,73-4 zł/kg

Hurtowe ceny warzyw. Krajowe pomidory malinowe do 29 zł za kilogram

Importowane pomidory na rynku hurtowym Bronisze kosztują od 9 do 15 zł za kilogram, kalafiory 8-10 zł, a młode ziemniaki 2,50-3,75 zł/kg. Co z cenami krajowych warzyw i owoców w hurcie? Ziemniaki są dostępne od 86 groszy za kg, ale pomidory malinowe nawet za 29 zł.

  • buraki ćwikłowe 1-1,50 zł/kg
  • cebula biała 4,25-5 zł/kg
  • cebula czerwona 2,50-3,50 zł/kg
  • czosnek 2-3 zł/szt.
  • kapusta biała 1,20-1,60 zł/kg
  • marchew 2,35-2,85 zł/kg
  • pietruszka 4,75-6 zł/kg
  • pomidory malinowe 26,50-29 zł/kg
  • sałata masłowa 4-5 zł/szt.
  • ziemniaki 0,86-1,55 zł/kg

Mniej pomidorów, bo nie wszyscy ogrzewają szklarnie, nowalijki będą później

W sklepach i na straganach klienci obserwują wzrost cen pomidorów. Samorząd rolniczy z województwa wielkopolskiego wyjaśnia, co jest przyczyną rosnących stawek.

Do ich uprawy najczęściej są wykorzystywane ogrzewane szklarnie. Wielu producentów nie podjęło się hodowli pomidorów ze względu na horrendalnie wysokie koszty energii i ogrzewania. Aktualnie dostrzegamy także wzrost ceny cebuli oraz ogórków.

WIR wylicza, że za cebulę trzeba zapłacić około 3 razy więcej niż przed rokiem. Droższe są tzw. ogórki długie, czyli te najczęściej sprzedawane na sztuki, 6-7 zł za jeden.

Później niż zazwyczaj powinniśmy spodziewać się nowalijek. Wielkopolska Izba Rolnicza:

Ze względu na oszczędności kosztów ogrzewania, poczynione przez producentów nowalijek spod osłon, te produkty mogą się pojawić na rynku później i mogą być droższe aniżeli w latach poprzednich. Ceny warzyw z importu, szczególnie papryki, winduje zimna wiosna w Hiszpanii i Portugalii.

Wyższe ceny skupu warzyw pozwalają lepiej wynagrodzić rolników

Wyższe niż przed rokiem są ceny skupu netto w zakładach przetwórczych i chłodniach (zł/kg) – Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, dane przedstawione w ZSRIR MRiRW.

Cebulę rok temu skupowano średnio po 1,45 zł, w ostatnich dniach lutego cena wynosiła 3,70-3,90 zł/kg. O 20 groszy więcej płacono za buraki ćwikłowe (75-77 groszy w końcu lutego 2023). Niemal identyczna była cena marchwi na kostkę, z 50 do 65-74 groszy wzrosła tej na plastry. Tańsze w skupach są jabłka przemysłowe (47-53 grosze wobec 57 groszy rok temu).

Źródła: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, Małopolski ODR, Rynek Hurtowy Bronisze

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.