Spis treści
Kontrole mają wykryć nieszczelności w łańcuchu dostaw, by choroba nie rozprzestrzeniała się na kolejne hodowle.
Kontrole mięsa w ramach zwalczania ASF
Pracownicy Inspekcji Sanitarnej w województwie kujawsko-pomorskim przeprowadzili na przestrzeni ostatnich 2 tygodni 177 kontroli. Jak już informowaliśmy, wzmożone działania kontrolne prowadzono w związku z pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwach na terenie Kujaw i Pomorza.
Kontrolerzy sprawdzali mięso na terenie całego województwa, informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy. Nie wszędzie było wzorcowo.
Przeczytaj też: Trwają kontrole mięsa w sklepach i na targowiskach. Co jeśli zjemy takie od zwierzęcia z ASF?
Wyniki kontroli sklepów i stoisk mięsnych przez sanepid
Jak już wspomnieliśmy, kontrole dotyczyły stoisk i kiosków na targowiskach oraz zakładów żywienia zbiorowego i sklepów spożywczych. Na 177 kontroli stwierdzono 13 nieprawidłowości, które wykazały m.in:
- nieprawidłowe postępowanie z próbkami żywności tj. przechowywano w niewłaściwej temperaturze,
- brak szkolenia pracowników w zakresie przyjętej w zakładzie procedury dot. postępowania z próbkami żywności,
- brak bieżących zapisów GHP/HACCP (praktyki higieniczne i systemy zapewnienia jakości żywności),
- niewłaściwe przechowywanie wyrobów wędliniarskich,
- brak segregacji międzyasortymentowej w ladzie chłodniczej przeznaczonej na przechowywanie mięsa wieprzowego,
- nieprzestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej podczas porcjowania i ważenia produktów mięsnych i wędliniarskich, co może przyczynić się do wtórnych zakażeń mikrobiologicznych,
- brak zapisów z kontroli dostaw,
- brak aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych pracownika obsługi.
- W wyżej wymienionych przypadkach zobowiązano do usunięcia nieprawidłowości, nałożono mandaty karne oraz wydano doraźne zalecenia pokontrolne - przekazuje nam Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.
ASF w Polsce w kolejnych gospodarstwach
Od początku roku do poranka 26 sierpnia Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził 41 ognisk ASF u świń. Ostatnie dwa na terenie województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego. Polska zmaga się z afrykańskim pomorem świń od 2024 roku.
ASF nie jest groźny dla ludzi, ale śmiertelny dla świń czy dzików, powoduje ogromne straty gospodarcze. Wystąpienie ogniska z danym gospodarstwie wiąże się z wprowadzeniem licznych ograniczeń w promieniu kilku kilometrów.
Kilka faktów na temat wirusa:
- wyjątkowo odporny na czynniki środowiskowe
- może przetrwać w mrożonym mięsie nawet kilka lat
- zachowuje żywotność przez 11 dni w temperaturze pokojowej
- nawet przez 3-6 miesięcy zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach
"W Europie nie ma zatwierdzonych szczepionek przeciwko ASF, więc środki zapobiegawcze to jedyny sposób, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się tej śmiertelnej choroby", przypomina Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?