Oto co wykryli pracownicy sanepidu podczas kontroli mięsa w sklepach i na targowiskach

Agata Wodzień-Nowak
Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF. Jest on jednak niebezpieczny dla naszej gospodarki.
Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF. Jest on jednak niebezpieczny dla naszej gospodarki. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy
Pracownicy sanepidu prowadzili kontrole na stoiskach i w kioskach na targowiskach oraz zakładach żywienia zbiorowego i sklepach spożywczych. Robili to intensywniej niż zazwyczaj z powodu ASF. Afrykański pomór świń dotarł do gospodarstw w województwie kujawsko-pomorskim, które do tej pory było wolne od wirusa. Kontrolerzy wykazali 13 nieprawidłowości.

Spis treści

Kontrole mają wykryć nieszczelności w łańcuchu dostaw, by choroba nie rozprzestrzeniała się na kolejne hodowle.

Kontrole mięsa w ramach zwalczania ASF

Pracownicy Inspekcji Sanitarnej w województwie kujawsko-pomorskim przeprowadzili na przestrzeni ostatnich 2 tygodni 177 kontroli. Jak już informowaliśmy, wzmożone działania kontrolne prowadzono w związku z pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwach na terenie Kujaw i Pomorza.

Kontrolerzy sprawdzali mięso na terenie całego województwa, informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy. Nie wszędzie było wzorcowo.

Przeczytaj też: Trwają kontrole mięsa w sklepach i na targowiskach. Co jeśli zjemy takie od zwierzęcia z ASF?

Wyniki kontroli sklepów i stoisk mięsnych przez sanepid

Jak już wspomnieliśmy, kontrole dotyczyły stoisk i kiosków na targowiskach oraz zakładów żywienia zbiorowego i sklepów spożywczych. Na 177 kontroli stwierdzono 13 nieprawidłowości, które wykazały m.in:

  • nieprawidłowe postępowanie z próbkami żywności tj. przechowywano w niewłaściwej temperaturze,
  • brak szkolenia pracowników w zakresie przyjętej w zakładzie procedury dot. postępowania z próbkami żywności,
  • brak bieżących zapisów GHP/HACCP (praktyki higieniczne i systemy zapewnienia jakości żywności),
  • niewłaściwe przechowywanie wyrobów wędliniarskich,
  • brak segregacji międzyasortymentowej w ladzie chłodniczej przeznaczonej na przechowywanie mięsa wieprzowego,
  • nieprzestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej podczas porcjowania i ważenia produktów mięsnych i wędliniarskich, co może przyczynić się do wtórnych zakażeń mikrobiologicznych,
  • brak zapisów z kontroli dostaw,
  • brak aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych pracownika obsługi.

- W wyżej wymienionych przypadkach zobowiązano do usunięcia nieprawidłowości, nałożono mandaty karne oraz wydano doraźne zalecenia pokontrolne - przekazuje nam Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.

ASF w Polsce w kolejnych gospodarstwach

Od początku roku do poranka 26 sierpnia Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził 41 ognisk ASF u świń. Ostatnie dwa na terenie województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego. Polska zmaga się z afrykańskim pomorem świń od 2024 roku.

ASF nie jest groźny dla ludzi, ale śmiertelny dla świń czy dzików, powoduje ogromne straty gospodarcze. Wystąpienie ogniska z danym gospodarstwie wiąże się z wprowadzeniem licznych ograniczeń w promieniu kilku kilometrów.

Kilka faktów na temat wirusa:

  • wyjątkowo odporny na czynniki środowiskowe
  • może przetrwać w mrożonym mięsie nawet kilka lat
  • zachowuje żywotność przez 11 dni w temperaturze pokojowej
  • nawet przez 3-6 miesięcy zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach

"W Europie nie ma zatwierdzonych szczepionek przeciwko ASF, więc środki zapobiegawcze to jedyny sposób, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się tej śmiertelnej choroby", przypomina Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro