Spis treści
Wbrew pozorom przygotowanie własnej nalewki czy domowej robo ty soku nie jest trudne. Potrzebujemy niewielu składników - poza owocami - cukru i spirytusu/wódki lub wody. Wiecie, że cukier i alkohol to naturalne konserwanty owoców? Od proporcji zależy moc i słodycz uzyskanego trunku.
Domowa nalewka na zdrowie
- Walory zdrowotne nalewek znane są od wieków — komentowała kilka lat temu ekspertka kampanii „Słodka równowaga”, mgr Jadwiga Przybyłowska, dietetyk. - Różnorodne substancje aktywne m.in. przeciwutleniacze zawarte w owocach czy ziołach lepiej rozpuszczają się w alkoholu niż w wodzie. Nalewki mogą wspierać układ trawienny czy układ krążenia, ale pod warunkiem, że są to ilości apteczne, czyli nieprzekraczające 20-30 g czystego alkoholu dziennie.
Najlepsza nalewka powstaje ze świeżych owoców
- Aby powstały nalewki wytrawne – zaleca się stosowanie spirytusu o mocy mniejszej niż 60% alkoholu.
- Z kolei do nalewek słodkich (szczególnie tych z syropem owocowym) – potrzebny będzie spirytus z zawartością ok. 70% czystego alkoholu.
- Domowe wino stołowe powinno mieć 9-15% obj. alkoholu.
Sok lub kompot. Jeśli chcesz zrobić sok zamiast nalewki, do owoców nie dodawaj wody, odciśnij jedynie ich płynną część i dodaj cukier. Jeśli ma być mniej intensywny, dolej wody. Jeśli będzie jej więcej i zachowasz całe owoce lub w kawłkakch, przygotujesz kompot.
Przepisy na domowe nalewki i wartość poszczególnych owoców
Malinówka, miętówka, cytrynówka? To tylko niektóre z owocowych nalewek. Poznaj przepisy na domowe nalewki
Produkcja wina jest nieco bardziej skomplikowana niż nalewek
Niezbędne do przygotowania domowego wina są specjalistyczne naczynia, takie jak balon lub gąsior. Do naszego naczynia dobieramy korek odpowiedniej wielkości i rurkę fermentacyjną. W produkcji wina możemy wykorzystać dowolne owoce.
To też może Cię zainteresować
- Domowe wina w zależności od słodkości i zawartości alkoholu mają od 100-200 kcal w 100 ml. W zależności od doboru owoców i innych dodatków jak orzechy czy zioła zawierają inny zestaw cennych składników odżywczych takich jak witaminy, antyoksydanty czy składniki mineralne - dodaje dietetyk kampanii „Słodka równowaga”.
Cukier w winie wpływa nie tylko na jego kaloryczność, ale także na stopień wytrawności, jest więc bardzo istotnym składnikiem, który należy odpowiednio dawkować. I tak zgodnie z przepisami wina wytrawne mają zawartość cukru poniżej 4 g/l, półwytrawne do 12 g/l, półsłodkie do 45 g/l, a słodkie powyżej tej normy. Jeżeli produkujemy wino ze słodszych owoców, to możemy zmniejszyć ilość dodawanego cukru – owoce są same w sobie słodkie, zawierają m.in. fruktozę.
Sprawdź też:
- Nalewka z nagietka na trawienie, ból gardła i rany
- Nalewka z bzu na wątrobę, stawy i pasożyty
Źródło: materiały prasowe
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?