Oto przepisy na domowe nalewki i soki. Na te owoce i zioła zaczyna się sezon! Nalewka z malin? Sprawdź, jak zrobić

AGW
Opracowanie:
Babcie często robiły kompot z truskawek. Ciekawą propozycją jest też wino truskawkowe, opcjonalnie nalewka. Picie wina truskawkowego pomaga wzmocnić odporność, leczy ból gardła i usprawnia trawienie. Pachnie obłędnie, przez co poprawia nasz nastrój, szczególnie jeśli sięgniemy po nie w chłodne, zimowe wieczory.
Babcie często robiły kompot z truskawek. Ciekawą propozycją jest też wino truskawkowe, opcjonalnie nalewka. Picie wina truskawkowego pomaga wzmocnić odporność, leczy ból gardła i usprawnia trawienie. Pachnie obłędnie, przez co poprawia nasz nastrój, szczególnie jeśli sięgniemy po nie w chłodne, zimowe wieczory. pixabay.com/Alexas_Fotos
Z truskawek powstaje pyszny dżem, mus czy kompot. A co powiecie na nalewkę? Albo z malin, aronii, wiśni, gruszek? W Polsce zaczyna się sezon zbiorów owoców. To dobry moment na zaplanowanie i rozpoczęcie prac nad domowymi przetworami. Podsuwamy przepisy na domowe soki i nalewki z owoców, które można znaleźć w sadach albo sklepach.

Spis treści

Wbrew pozorom przygotowanie własnej nalewki czy domowej robo ty soku nie jest trudne. Potrzebujemy niewielu składników - poza owocami - cukru i spirytusu/wódki lub wody. Wiecie, że cukier i alkohol to naturalne konserwanty owoców? Od proporcji zależy moc i słodycz uzyskanego trunku.

Domowa nalewka na zdrowie

- Walory zdrowotne nalewek znane są od wieków — komentowała kilka lat temu ekspertka kampanii „Słodka równowaga”, mgr Jadwiga Przybyłowska, dietetyk. - Różnorodne substancje aktywne m.in. przeciwutleniacze zawarte w owocach czy ziołach lepiej rozpuszczają się w alkoholu niż w wodzie. Nalewki mogą wspierać układ trawienny czy układ krążenia, ale pod warunkiem, że są to ilości apteczne, czyli nieprzekraczające 20-30 g czystego alkoholu dziennie.

Najlepsza nalewka powstaje ze świeżych owoców

  • Aby powstały nalewki wytrawne – zaleca się stosowanie spirytusu o mocy mniejszej niż 60% alkoholu.
  • Z kolei do nalewek słodkich (szczególnie tych z syropem owocowym) – potrzebny będzie spirytus z zawartością ok. 70% czystego alkoholu.
  • Domowe wino stołowe powinno mieć 9-15% obj. alkoholu.

Sok lub kompot. Jeśli chcesz zrobić sok zamiast nalewki, do owoców nie dodawaj wody, odciśnij jedynie ich płynną część i dodaj cukier. Jeśli ma być mniej intensywny, dolej wody. Jeśli będzie jej więcej i zachowasz całe owoce lub w kawłkakch, przygotujesz kompot.

Przepisy na domowe nalewki i wartość poszczególnych owoców

Malinówka, miętówka, cytrynówka? To tylko niektóre z owocowych nalewek. Poznaj przepisy na domowe nalewki

Produkcja wina jest nieco bardziej skomplikowana niż nalewek

Niezbędne do przygotowania domowego wina są specjalistyczne naczynia, takie jak balon lub gąsior. Do naszego naczynia dobieramy korek odpowiedniej wielkości i rurkę fermentacyjną. W produkcji wina możemy wykorzystać dowolne owoce.

To też może Cię zainteresować

- Domowe wina w zależności od słodkości i zawartości alkoholu mają od 100-200 kcal w 100 ml. W zależności od doboru owoców i innych dodatków jak orzechy czy zioła zawierają inny zestaw cennych składników odżywczych takich jak witaminy, antyoksydanty czy składniki mineralne - dodaje dietetyk kampanii „Słodka równowaga”.

Cukier w winie wpływa nie tylko na jego kaloryczność, ale także na stopień wytrawności, jest więc bardzo istotnym składnikiem, który należy odpowiednio dawkować. I tak zgodnie z przepisami wina wytrawne mają zawartość cukru poniżej 4 g/l, półwytrawne do 12 g/l, półsłodkie do 45 g/l, a słodkie powyżej tej normy. Jeżeli produkujemy wino ze słodszych owoców, to możemy zmniejszyć ilość dodawanego cukru – owoce są same w sobie słodkie, zawierają m.in. fruktozę.

Sprawdź też:

Źródło: materiały prasowe

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Pamiętam o hejcie, ale nie rozumiem niekompetencji. Na terenie Kaszub fukcjnowało wiele wytwórni, a w tym dużych, alkoholi szlachetnych. Dlaczego je pomijacie?

Dlaczego uparcie promujecie Machandel z Nowego Dworu Gdańskiego, gdy na Pomorzu były co najmniej dwa inna źródła tej jałowcówki. Problem w tym, że poza granicą celną WMG.

Dlaczego nie chcecie docenić Hochschultza i Piechockiego?

A takeże kilku, a może nawet kilkunastu innych wtwórni wódek i likierów na Pomorzu?

Co stoi na przeszkodzie podaniu nazw dziś już nie istniejących fabryk.

Jako dziennikarz DB z lat 80-tych ubiegłego wieku nie jestem w stanie tego zrozumieć. Myślałem, że gazeta ma wyższy poziom merytoryczny
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro