24 potrawy zostały nagrodzone Laurem Marszałka. Laureaci zostali wybrani w ośmiu kategoriach - między innymi za wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne i produkty mleczarskie. Wśród zwycięzców znalazło się pięciu producentów z regionu radomskiego, w tym wspomniana Pasieka Górlickich z powiatu szydłowieckiego.
Dla przedsiębiorców oraz producentów
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni.
- Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach, to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze - mówił Adam Struzik, marszałek Województwa Mazowieckiego.
Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze. - Co roku mazowieccy producenci zaskakują nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też gwarancja dla konsumenta, że produkt jest wysokiej jakości - podkreślił marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik
Pasieka wyróżniona
W konkursie „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego” dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2018 w kategorii miody wyróżniony został Przemysław Górlicki z Pawłowa, którego miód wielokwiatowy powstał z wielu różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących. - Czujemy się zaszczyceni tym wyróżnieniem. Jest ono dla nas szczególnie ważne, gdyż podsumowuje naszą dotychczasową pracę i stanowi impuls dla dalszego rozwoju naszej ekologicznej pasieki - mówi Przemysław Górlicki.
Wspomnianą pasiekę prowadzą Przemysław i Karolina Górliccy. To interes, który przechodzi z pokolenia na pokolenie. Została założona w 1966 roku i najpierw zajmował się nią ojciec pana Przemysława. Od dziewięciu lat pasieka jest pod batutą laureata plebiscytu marszałka.
- Traktuje pasiekę przede wszystkim jako hobby i sposób na spędzanie wolnego czasu. Jednak przy okazji trzeba przyznać, że to także drugi zawód - mówi Przemysław Górlicki. - Stanęliśmy do konkursu, ponieważ cały czas chcemy rozwijać swoją działalność. Próbujemy czegoś nowego, chcemy sobie wypracować markę rodzinnej pasieki, która będzie kojarzyć się tylko i wyłącznie z dobrymi produktami - kontynuuje Górlicki.
Jak mówi nam laureat nagrody marszałka, produkcja miodu przez pszczoły zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest choćby pogoda, czy siła rodziny pszczół.
Co oferują?
Rodzina Górlickich kładzie duży nacisk na miody odmianowe. Oferują między innymi akacjowe, czy nawet lipowe. To jednak nie wszystko. - Często wywozimy nasze pszczoły bliżej lasów i dzięki temu pozyskujemy miód spadziowy. Oferujemy również inne produkty, jak pyłek, pierzga, czy propolis - tłumaczy Przemysław Górlicki.
- Bardzo serdecznie dziękujemy Personelowi Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Szydłowcu za wsparcie formalne w wypełnieniu wymagań procedury konkursowej, a w szczególności Pani Teresie Sodel za inicjatywę zgłoszenia naszego miodu do konkursu, a także ogrom pracy włożony w przygotowanie dokumentacji. Jest to nasz wspólny sukces - zakończyli Przemysław i Karolina Górliccy.
Koncert zespołu Cliver i... zaręczyny w radomskim Explosion. Zobacz zdjęcia!
MASZ CIEKAWĄ INFORMACJĘ, ZROBIŁEŚ ZDJĘCIE ALBO WIDEO?
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?
PRZEŚLIJ WIADOMOŚĆ NA [email protected] lub Facebook.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Zobacz też: FLESZ PREZENTY KOMUNIJNE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?