Pełno rydzów w lasach, a to już połowa listopada! Jesienny raj dla grzybiarzy. Jak wygląda mleczaj rydz? Nie pomyl go z innymi mleczajami

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Mleczaj rydz, bo tak fachowo nazywa się grzyb, pochodzi z rodziny gołąbkowatych, ma pomarańczowy odcień, lekko prążkowany wzór i zachęcający zapach. Kapelusze osiągają nawet kilkanaście cm szerokości. Rydze spotkamy w lasach iglastych, niekiedy na polanach i łąkach. Rosną na terenach piaszczystych, najczęściej pod sosnami. Doświadczeni grzybiarze radzą, by szukać też w pobliżu osik i topoli.
Mleczaj rydz, bo tak fachowo nazywa się grzyb, pochodzi z rodziny gołąbkowatych, ma pomarańczowy odcień, lekko prążkowany wzór i zachęcający zapach. Kapelusze osiągają nawet kilkanaście cm szerokości. Rydze spotkamy w lasach iglastych, niekiedy na polanach i łąkach. Rosną na terenach piaszczystych, najczęściej pod sosnami. Doświadczeni grzybiarze radzą, by szukać też w pobliżu osik i topoli. GettyImages/IURII BUKHTA
To już środek jesieni, kalendarz nieuchronnie zapowiada zimę, ale w wielu lasach grzybiarze jeszcze natrafiają na wysyp grzybów. Choć sezon na prawdziwki, maślarze czy koźlaki skończył się, dalej można napełnić kosze podgrzybkami, kaniami, kurkami, czy też rydzami. Amatorzy grzybobrania z całej Polski zwracają uwagę, że warto zbierać te ostatnie, które nie są tak popularne, jak inne gatunki. Mają nie tylko cenne walory odżywcze, ale także kulinarne. Duszone rydze w śmietanie? Marynowane w słoiku? To ostatni moment, by złapać smak i zapach jesieni.

Spis treści

Kiedy wybrać się na rydze? Tak wygląda mleczaj rydz

Rydze rosną od lipca do listopada. Szczególnie jesienią, gdy nie grozi susza, warto wybrać się do lasu i poszukać tych wyjątkowych grzybów. Choć nazwa wielu z nas jest znana, to wciąż nie docenia się tych gatunków. Wybieramy prawdziwki, borowiki, kurki, tymczasem smak rydza może naprawdę zaskoczyć.

Mleczaj rydz, bo tak fachowo nazywa się grzyb, pochodzi z rodziny gołąbkowatych, ma pomarańczowy odcień, lekko prążkowany wzór i zachęcający zapach. Kapelusze osiągają nawet kilkanaście cm szerokości. Można go pomylić z niektórymi trującymi gatunkami. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy mamy do czynienia z rydzem, jest naciśnięcie go. Jeśli wydobywa się z niego pomarańczowe mleczko, na pewno jest to rydz. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Charakterystyczną cechą dla rydzów jest ich odbarwianie się blaszek, przy uciśnięciu, na zielono jak porysowane tuszem. Miąższ rydzów jest biały, ale na brzegach i pod skórką trzonu pomarańczowy. Po przekrojeniu grzyb wydziela mleczny pomarańczowo-czerwony sok, który szybko blednie i w końcu staje się zielony. Istnieje kilka gatunków mleczaja, część z nich jest trująca. Niestety, wyglądającą one podobnie do jadalnego – informuje Nadleśnictwo Łopuchówko.

Te grzyby przypominają rydze

Rosnący w polskich lasach mleczaj rydz jest łudzący podobny do:

  • mleczaja wełnianki – na kapeluszu można dostrzec włoski, a po rozcięciu mleczko jest jasne i nie zmienia barwy, zaliczany do trujących,
  • mleczaja świerkowego – ma podobny kształt, ale szarawą barwę, wydziela pomarańczowe mleczko i owocowy zapach, zaliczany do jadalnych,
  • mleczaja modrzewiowego – ma białe, piekące mleczko, rośnie pod modrzewiami, zaliczany do trujących,
  • krowiaka podwiniętego – po rozcięciu zmienia kolor na brązowy lub czerwony, także z gatunków trujących.

Amatorzy bardzo często nie są w stanie rozróżnić grzybów budzących wątpliwości. Dla bezpieczeństwa własnego i bliskich warto zabrać znalezione okazy do grzyboznawcy lub pobliskiego Sanepidu.

Gdzie rosną rydze? Pod tymi drzewami

Rydze spotkamy w lasach iglastych, niekiedy na polanach i łąkach. Rosną na terenach piaszczystych, najczęściej pod sosnami. Doświadczeni grzybiarze radzą, by szukać też w pobliżu osik i topoli. Co ciekawe, jak już znajdziemy te grzyby, to w grupach.

Mało kto wie, że rydze to jedne z wartościowszych grzybów. Zawierają szereg witamin i minerałów, a ich wchłanianie białka jest bliskie temu pozyskiwanemu z mięsa. Pomysłów na wykorzystanie jest wiele. Można je dusić, smażyć, zapiekać. Wybornie komponują się z mięsem, makaronem, na zimę warto zrobić weki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie