Jak zrobić pierniki świąteczne? Prosty przepis
Nie ma drugich takich ciasteczek, które w tak wyraźny sposób, w różnych rejonach Polski kojarzyłyby się tak ze świętami Bożego Narodzenia. Niezależnie od tego, czy szukasz tradycyjnego przepisu na pierniki, czy nowoczesnego sposobu na pierniczki, mamy coś dla Ciebie.
Przepis na szybkie i miękkie pierniczki
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej/piernikowej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka miodu
- pół szklanki cukru,
- 1 jajko
- 40 g masła
- ewentualnie aromat lub sok z pomarańczy - kilka kropel
Można dodać łyżeczkę kakao, pierniki będą ciemniejsze.
Znamy już składniki, teraz opowiem, co Was czeka. Absolutnie cudowny zapach, który pozwala na chwilę zapomnieć o wszystkich zmartwieniach. Połączenie przyprawy korzennej z pomarańczowym aromatem gwarantuje nam uczucie ciepła i błogości, czyli zanim zrobimy pierniki, już nacieszymy się atmosferą. Pora uzyskać smak, więc sięgamy po przepis!
Jak zrobić miękkie pierniki świąteczne? Oto przepis
- Zaczynamy od roztopienia masła i miodu na małym ogniu. Kiedy przestygną, dodajemy drożdże i mieszamy.
- W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, przyprawę korzenną i mieszkamy.
- W kolejnym kroku przygotowywania pierników do miski z sypkimi składnikami dodajemy rozpuszczone masło z miodem i drożdżami. Czas dodać jajko i aromat pomarańczowy (choć nie jest to konieczne).
- Wyrabiamy ciasto na gładką kulę.
- Wyjmujemy piernikowe ciasto na blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm.
- Wycinamy kształty (foremkami lub szklanką), układamy na blaszce.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 8 minut.
Nie martw się, jeśli podczas ich wyjmowania pierniki wyjadą się zbyt miękkie, stwardnieją w ciągu kilku minut.
Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych
Przepis na tradycyjny piernik zimowy
Gdzie szukać przepisu na tradycyjny piernik? Oczywiście w Toruniu! Dlatego zaglądamy do Żywego Muzeum Piernika ito stąd pochodzi przepis na piernik zimowy.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 25 dag cukru,
- 1/4 l miodu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- przyprawy: pieprz, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir (wszystkie utłuczone i przesiane, w sumie łyżeczka).
Jak zrobić taki piernik?
W pierwszym kroku miód należy roztopić z przyprawami. Następnie dodajemy cukier i jajka. Mieszamy i wyrabiamy ciasto jak na rzadkie kluski, dodając stopniowo mąkę. Tak wyrobione ciasto zostawiamy na dobę, żeby odpoczęło. Pieczemy na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej mąką w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?