Pierniczki świąteczne na ostatnią chwilę! Rewelacyjny przepis i istne szaleństwo na Instagramie. Zobacz zdjęcia!

AGW
Zapraszam na przegląd instagramowych inspiracji - jak dekorować świąteczne pierniczki --->
Zapraszam na przegląd instagramowych inspiracji - jak dekorować świąteczne pierniczki --->pixabay.com
"Robicie według tradycyjnego przepisu czy takiego, który pozwalana na upieczenie miękkich pierniczków na ostatnią chwilę?", "My z córką już zrobiłyśmy świąteczne pierniki. Zobaczcie, jakie piękne", "Dzieciaki były zachwycone wspólnym robieniem pierniczków, polecam!" - postów ze zdjęciami świątecznych ciasteczek jest mnóstwo. Instagram stanowi świetną bazą pomysłów na dekorowanie pierników. Sami zobaczcie te małe dzieła sztuki! Mamy też dla Was przepis - pierniki na ostatnią chwilę.

"To chyba najwyższy czas za robienie pierniczków, żeby dążyły zmięknąć do świąt" - zastanawia się jedna z użytkowniczek Instagrama. Te pieczone według tradycyjnego przepisu rzeczywiście potrzebują czasu, żeby zmięknąć. Podsuwamy recepturę last minute!

Jak dekorować pierniki na święta?

Domowe roboty lukier a może kupione w sklepie pisaki spożywcze? Słodkie gwiazdki i kulki czy suszona skórka pomarańczy i orzechy? Czym dekorować pierniczki świąteczne? Mnóstwo inspiracji znajdziesz na Instagramie. Oto niektóre z nich:

Przepis na pierniczki świąteczne na ostatnią chwilę

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru (szklanka pojemności 250 ml),
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej, do piernika,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/4 kostki świeżych drożdży, czyli 25 g,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżka miodu.

Jak zrobić miękkie pierniczki świąteczne?

Zacznij od połączenia ze sobą suchych składników, czyli mąki, cukru, sody i przyprawy piernikowej. Tę miskę odstaw na bok, będzie potrzebna za chwilę. Do małego garnka lub rondelka przełóż masło i miód i rozpuść na małym ogniu. Przestudź ten rozwór i gdy będzie jeszcze lekko ciepły, dodaj drożdże. Następnie wymieszaj.

Płynne składniki na ciasto do pierników przelej do sypkich, wymieszanych wcześniej. Dodaj jajko i wymieszaj całość. Gdy ciasto robi się gęste, wyjmij i zagnieć na gładką masę. Gotowe? Teraz rozwałkuj na grubość ok. 4 mm (pamiętaj, że pierniczki nieco urosną). Odciśnij foremkami kształty lub wytnij je np. szklanką. Ułóż na pergaminie rozłożonym na blaszce i piecz. ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Pierniki podczas wyjmowania z piekarnika wydają ci się zbyt miękkie? Nie martw się, stwardnieją za kilka minut. Na koniec, po wystudzeniu pierników, można je dekorować.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera