"To chyba najwyższy czas za robienie pierniczków, żeby dążyły zmięknąć do świąt" - zastanawia się jedna z użytkowniczek Instagrama. Te pieczone według tradycyjnego przepisu rzeczywiście potrzebują czasu, żeby zmięknąć. Podsuwamy recepturę last minute!
Jak dekorować pierniki na święta?
Domowe roboty lukier a może kupione w sklepie pisaki spożywcze? Słodkie gwiazdki i kulki czy suszona skórka pomarańczy i orzechy? Czym dekorować pierniczki świąteczne? Mnóstwo inspiracji znajdziesz na Instagramie. Oto niektóre z nich:
Przepis na pierniczki świąteczne na ostatnią chwilę
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru (szklanka pojemności 250 ml),
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej, do piernika,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- 1/4 kostki świeżych drożdży, czyli 25 g,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżka miodu.
Jak zrobić miękkie pierniczki świąteczne?
Zacznij od połączenia ze sobą suchych składników, czyli mąki, cukru, sody i przyprawy piernikowej. Tę miskę odstaw na bok, będzie potrzebna za chwilę. Do małego garnka lub rondelka przełóż masło i miód i rozpuść na małym ogniu. Przestudź ten rozwór i gdy będzie jeszcze lekko ciepły, dodaj drożdże. Następnie wymieszaj.
Płynne składniki na ciasto do pierników przelej do sypkich, wymieszanych wcześniej. Dodaj jajko i wymieszaj całość. Gdy ciasto robi się gęste, wyjmij i zagnieć na gładką masę. Gotowe? Teraz rozwałkuj na grubość ok. 4 mm (pamiętaj, że pierniczki nieco urosną). Odciśnij foremkami kształty lub wytnij je np. szklanką. Ułóż na pergaminie rozłożonym na blaszce i piecz. ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierniki podczas wyjmowania z piekarnika wydają ci się zbyt miękkie? Nie martw się, stwardnieją za kilka minut. Na koniec, po wystudzeniu pierników, można je dekorować.
Święto sadów w Wierzchowicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?