Pierniczki świąteczne na ostatnią chwilę! Rewelacyjny przepis i istne szaleństwo na Instagramie. Zobacz zdjęcia!

AGW
Zapraszam na przegląd instagramowych inspiracji - jak dekorować świąteczne pierniczki --->
Zapraszam na przegląd instagramowych inspiracji - jak dekorować świąteczne pierniczki --->pixabay.com
Udostępnij:
"Robicie według tradycyjnego przepisu czy takiego, który pozwalana na upieczenie miękkich pierniczków na ostatnią chwilę?", "My z córką już zrobiłyśmy świąteczne pierniki. Zobaczcie, jakie piękne", "Dzieciaki były zachwycone wspólnym robieniem pierniczków, polecam!" - postów ze zdjęciami świątecznych ciasteczek jest mnóstwo. Instagram stanowi świetną bazą pomysłów na dekorowanie pierników. Sami zobaczcie te małe dzieła sztuki! Mamy też dla Was przepis - pierniki na ostatnią chwilę.

"To chyba najwyższy czas za robienie pierniczków, żeby dążyły zmięknąć do świąt" - zastanawia się jedna z użytkowniczek Instagrama. Te pieczone według tradycyjnego przepisu rzeczywiście potrzebują czasu, żeby zmięknąć. Podsuwamy recepturę last minute!

Jak dekorować pierniki na święta?

Domowe roboty lukier a może kupione w sklepie pisaki spożywcze? Słodkie gwiazdki i kulki czy suszona skórka pomarańczy i orzechy? Czym dekorować pierniczki świąteczne? Mnóstwo inspiracji znajdziesz na Instagramie. Oto niektóre z nich:

Przepis na pierniczki świąteczne na ostatnią chwilę

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru (szklanka pojemności 250 ml),
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej, do piernika,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/4 kostki świeżych drożdży, czyli 25 g,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżka miodu.

Jak zrobić miękkie pierniczki świąteczne?

Zacznij od połączenia ze sobą suchych składników, czyli mąki, cukru, sody i przyprawy piernikowej. Tę miskę odstaw na bok, będzie potrzebna za chwilę. Do małego garnka lub rondelka przełóż masło i miód i rozpuść na małym ogniu. Przestudź ten rozwór i gdy będzie jeszcze lekko ciepły, dodaj drożdże. Następnie wymieszaj.

Płynne składniki na ciasto do pierników przelej do sypkich, wymieszanych wcześniej. Dodaj jajko i wymieszaj całość. Gdy ciasto robi się gęste, wyjmij i zagnieć na gładką masę. Gotowe? Teraz rozwałkuj na grubość ok. 4 mm (pamiętaj, że pierniczki nieco urosną). Odciśnij foremkami kształty lub wytnij je np. szklanką. Ułóż na pergaminie rozłożonym na blaszce i piecz. ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Pierniki podczas wyjmowania z piekarnika wydają ci się zbyt miękkie? Nie martw się, stwardnieją za kilka minut. Na koniec, po wystudzeniu pierników, można je dekorować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie