Pierwsze kombajny już ruszyły, lada moment zbiory rzepaku w całej Polsce. Olej rzepakowy przyda się nie tylko do smażenia

Katarzyna Zawada
W Polsce uprawia się dużo rzepaku.
W Polsce uprawia się dużo rzepaku. pixabay.com/Stefan-1983
Ostatnimi tygodniami pola mieniły się kwitnącym rzepakiem, a pszczoły zbierały z niego nektar na miód. Trwają małe żniwa jęczmienne, gdzieniegdzie wyjeżdżają już kosić rzepak, za chwilę będą pracować we wszystkich regionach. Rolnicy wiedzą, jak obchodzić się z rośliną i uzyskać maksymalne plony, a czy zwykły Kowalski wie, co daje mu rzepak?

Spis treści

Zbiory rzepaku 2024

Żółte rośliny pełne małych kwiatów – to rzepak. Choć wiemy, jak wygląda, często nie zdajemy sobie sprawy, jak istotny jest dla przemysłu spożywczego. Należy do rodziny kapustowatych, a znane są formy jare i ozime. Ponad 90 proc. upraw oleistych w Polsce stanowi właśnie rzepak. Znaczna część przeznaczona jest na olej jadalny lub biopaliwa. W okresie kwitnienia (pod koniec maja) pszczoły pozyskują słodki nektar, z niego powstaje miód rzepakowy.

W przypadku miodu rzepakowego warto kupować go od lokalnych pszczelarzy. Konsumenci, którzy preferują miód o lejącej konsystencji, powinni nabyć go od razu po zebraniu, szybko się bowiem krystalizuje.

Rolnicy liczą, że tegoroczne plony rzepaku będą dobre, choć w kwietniu na polach wystąpiły przymrozki. Zbiory są też zależne od regionu i stosowanych zabiegów agrotechnicznych. Pierwsze koszenie ze słabszych gleb rozpoczęli gospodarze m.in. z Dolnego Śląska, tam wyniki są słabe - poniżej 3 ton z hektara, ale to dopiero początek żniw. W szczycie na innych glebach nie powinno być deficytu.

Olej rzepakowy nie tylko w kuchni

Oleju rzepakowego używa większość gospodyń w kraju. Nasyconych kwasów tłuszczowych ma niewiele, a do smażenia czy pieczenia nadaje się idealnie. Z niego też produkuje się margaryny, majonez i wiele innych produktów spożywczych.

Roślina pełni istotną rolę w produkcji biopaliw, czyli tych, które zastąpią tradycyjne paliwo – ropę – w autach i maszynach. W kontekście maszyn olej rzepakowy stosuje się też do smarowania.

Z przerobu nasion rzepaku powstaje śruta rzepakowa. Resort rolnictwa już lata temu podkreślał, że stanowi ona niezbędny krajowy komponent białkowy dla realizacji plonu białkowego, zakładającego zmniejszenie uzależnienia Europy od importu śruty sojowej.

Te choroby zagrażają plantacjom rzepaku

Kwitnienie rzepaku to istotny moment całej uprawy, w tym czasie jest on jednak szczególnie narażony na choroby:

Jak widnieje na stronie Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, „ochrona łanu rzepaku w okresie kwitnienia jest działaniem obligatoryjnym. Zastosowanie skutecznego preparatu zwalczającego pełne spektrum chorób nie tylko pozytywnie wpłynie na wysokość plonu, ale także poprawi jego jakość”. Rolnicy muszą jednak pamiętać, aby tak przeprowadzać zabiegi, by nie otruć pszczół, które w tym czasie korzystają z dobrodziejstwa miododajnego rośliny.

Źródło: OODR

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ubezpieczenie maszyn rolniczych. Kiedy jest obowiązkowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro