Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego to utworzona 10 lat temu w Szwecji organizacja, która ma ułatwić mieszkańcom dostęp do regionalnej żywności. Do Sieci, 13 lutego 2018 r. dołączyło 10 nowych członków z Pomorza. Są wśród nich m.in. restauracje z Sopotu, browar z Kościerzyny i gospodarstwa rolne i agroturystyczne produkujące tradycyjną żywność.
Do sieci jednoczącej lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów należy 45 regionów europejskich w tym 10 polskich województw: warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, mazowieckie, opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, świętokrzyskie, dolnośląskie, małopolskie i pomorskie.
O nadanie certyfikatu Dziedzictwo Kulinarne – Pomorskie mogą starać się producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców do produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych, promocja kulinarnego dziedzictwa regionu.
Właścicielem znaku Dziedzictwo Kulinarne – Pomorskie jest marszałek województwa pomorskiego i to on nadaje certyfikaty i prawo do posługiwania się nim.
Zobaczcie kto 13 lutego 2018 dołączył do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego:
Przepowiednie jasnowidza Krzysztofa Jackowskiego na 2018 rok
Bursztynowy Ołtarz w kościele św. Brygidy w Gdańsku
Luksusowa rezydencja Jana Kulczyka na sprzedaż
Kalendarz sportowy 2018 - piękne zdjęcia sportowców i szczytny cel
Nauczyciel płakał, jak poprawiał: Najlepsze teksty uczniów i nauczycieli
Masz kota lub psa? Uważaj na trujące rośliny w domu!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?