Piwowarzy, wytwórcy serów i restauratorzy z Pomorza wyróżnieni! 10 nowych członków Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego [zdjęcia]

as
We wtorek 13 lutego do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego dołączyło 10 nowych członków z Pomorza! Są wśród nich piwowarzy, wytwórcy serów i restauratorzy. Sprawdźcie!

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego to utworzona 10 lat temu w Szwecji organizacja, która ma ułatwić mieszkańcom dostęp do regionalnej żywności. Do Sieci, 13 lutego 2018 r. dołączyło 10 nowych członków z Pomorza. Są wśród nich m.in. restauracje z Sopotu, browar z Kościerzyny i gospodarstwa rolne i agroturystyczne produkujące tradycyjną żywność.

Do sieci jednoczącej lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów należy 45 regionów europejskich w tym 10 polskich województw: warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, mazowieckie, opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, świętokrzyskie, dolnośląskie, małopolskie i pomorskie.

O nadanie certyfikatu Dziedzictwo Kulinarne – Pomorskie mogą starać się producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców do produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych, promocja kulinarnego dziedzictwa regionu.

Właścicielem znaku Dziedzictwo Kulinarne – Pomorskie jest marszałek województwa pomorskiego i to on nadaje certyfikaty i prawo do posługiwania się nim.

Zobaczcie kto 13 lutego 2018 dołączył do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Piwowarzy, wytwórcy serów i restauratorzy z Pomorza wyróżnieni! 10 nowych członków Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego [zdjęcia] - Dziennik Bałtycki