Pobiednik Wielki. Sorbet z buraków KGW ze Złotnik wygrał konkurs kulinarny na Targach Warzywniczych.

Ewa Tyrpa
Ewa Tyrpa
W tegorocznym konkursie kulinarnym „Smaczek buraczek”, ogłoszonym dla Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce, uczestniczyło 11 KGW. Ich potrawy były oceniane na Targach Warzywniczych podczas XII Małopolskiego Święta Warzyw, zorganizowanego na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim.

Panie wymyśliły przeróżne i bardzo smaczne potrawy z buraka, m.in. sałatki, konfitury.
Każde KGW przygotowało nie tylko potrawy na konkurs, ale wspaniałe wypieki i różnorodne potrawy. Były sałatki warzywne, ze śledziem, pierogi, roladki z serem i szpinakiem, chleb ze smalcem i kiszonymi ogórkami. Nie zabrakło też domowych nalewek.

Konkursowe potrawy oceniało jury w składzie: Konrad Szymacha (przewodniczący), Kinga Pieleszko, Łukasz Zarodkiewicz.
Laureatkom ze Złotnik przyznało pierwsze miejsce za sorbet z buraka. - Gotowany mrożony burak, sok z czarnej porzeczki, cytryna i miód – Doroty Jachimczyk, twórczyni sorbetu p wymienia składniki tego pysznego, orzeźwiającego deseru.
Drugie miejsce zdobyło KGW z Igołomi za konfiturę z buraka, a trzecie – KGW Stręgoborzyce za sałatkę z buraka.

Potrawy pozostałych KGW były także wspaniałe, a nawet wyszukane. Np. panie z Dobranowic przyrządziły buraczanego tulipana z niespodzianką, z Koźlicy – sałatkę buraczaną, z Odwiśla - talarki z buraka, posypane orzechami włoskimi w sosie koperkowym, z Pobiednika Małego i Wielkiego – bigos z buraka, z Tropiszowa – sałatkę z buraków w babeczce z kruchego ciasta, z Wawrzeńczyc – konfiturę z pieczonego buraka, z migdałami i miodem oraz buraka ćwikłowego po pierzynką, z Zofipola – surówkę z buraków w towarzystwie trufli, z Żydowa – krem z buraka z malinami i budyniem z kukurydzy.

Na pochwałę zasługują też dekoracje stołów. Na wielu królowały dynie w różnych kształtach, np. w kształcie krokodyla lub lalek w regionalnych strojach. Wszędzie było dużo kwiatów i w ogóle zieleni.

Józef Rysak, wójt gminy podkreśla, że konkurs jest niezwykle ważny dla integracji mieszkańców i promocji ich miejscowości oraz pokazania swoich kulinarnych umiejętności na szerszym forum. Jest też elementem Święta Warzyw i okazją do wspólnej zabawy.

FLESZ - Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Pobiednik Wielki. Sorbet z buraków KGW ze Złotnik wygrał konkurs kulinarny na Targach Warzywniczych. - Dziennik Polski