Pobiednik Wielki. Sorbet z buraków KGW ze Złotnik wygrał konkurs kulinarny na Targach Warzywniczych.

Ewa Tyrpa
Ewa Tyrpa
Zaktualizowano 
W tegorocznym konkursie kulinarnym „Smaczek buraczek”, ogłoszonym dla Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce, uczestniczyło 11 KGW. Ich potrawy były oceniane na Targach Warzywniczych podczas XII Małopolskiego Święta Warzyw, zorganizowanego na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim.

Panie wymyśliły przeróżne i bardzo smaczne potrawy z buraka, m.in. sałatki, konfitury.
Każde KGW przygotowało nie tylko potrawy na konkurs, ale wspaniałe wypieki i różnorodne potrawy. Były sałatki warzywne, ze śledziem, pierogi, roladki z serem i szpinakiem, chleb ze smalcem i kiszonymi ogórkami. Nie zabrakło też domowych nalewek.

Konkursowe potrawy oceniało jury w składzie: Konrad Szymacha (przewodniczący), Kinga Pieleszko, Łukasz Zarodkiewicz.
Laureatkom ze Złotnik przyznało pierwsze miejsce za sorbet z buraka. - Gotowany mrożony burak, sok z czarnej porzeczki, cytryna i miód – Doroty Jachimczyk, twórczyni sorbetu p wymienia składniki tego pysznego, orzeźwiającego deseru.
Drugie miejsce zdobyło KGW z Igołomi za konfiturę z buraka, a trzecie – KGW Stręgoborzyce za sałatkę z buraka.

Potrawy pozostałych KGW były także wspaniałe, a nawet wyszukane. Np. panie z Dobranowic przyrządziły buraczanego tulipana z niespodzianką, z Koźlicy – sałatkę buraczaną, z Odwiśla - talarki z buraka, posypane orzechami włoskimi w sosie koperkowym, z Pobiednika Małego i Wielkiego – bigos z buraka, z Tropiszowa – sałatkę z buraków w babeczce z kruchego ciasta, z Wawrzeńczyc – konfiturę z pieczonego buraka, z migdałami i miodem oraz buraka ćwikłowego po pierzynką, z Zofipola – surówkę z buraków w towarzystwie trufli, z Żydowa – krem z buraka z malinami i budyniem z kukurydzy.

Na pochwałę zasługują też dekoracje stołów. Na wielu królowały dynie w różnych kształtach, np. w kształcie krokodyla lub lalek w regionalnych strojach. Wszędzie było dużo kwiatów i w ogóle zieleni.

Józef Rysak, wójt gminy podkreśla, że konkurs jest niezwykle ważny dla integracji mieszkańców i promocji ich miejscowości oraz pokazania swoich kulinarnych umiejętności na szerszym forum. Jest też elementem Święta Warzyw i okazją do wspólnej zabawy.

FLESZ - Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie

Czytaj także

Wideo

Materiał oryginalny: Pobiednik Wielki. Sorbet z buraków KGW ze Złotnik wygrał konkurs kulinarny na Targach Warzywniczych. - Dziennik Polski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3