1/10
Podkarpacie ma bardzo bogate tradycje kulinarne, które udaje...
fot. Krystyna Baranowska

Podkarpacie ma bardzo bogate tradycje kulinarne, które udaje nam się ocalić od zapomnienia. Oto subiektywny przegląd TOP 12 podkarpackich potraw, którymi możemy chwalić się w całej Polsce!

Pamuła to zupa z owoców świeżych lub suszonych. Robiło się ją najczęściej z jabłek, śliwek, wiśni. Podawano z zazwyczaj z ziemniakami. W niektórych gminach również z kluskami lub grzankami

2/10
Gomółki to placuszki zrobione z suszonego białego sera z...
fot. Krsytyna Baranowska

Gomółki to placuszki zrobione z suszonego białego sera z dodatkiem kminku, a czasem żółtek

3/10
Pierogi kudłate są zrobione z tartych surowych i ugotowanych...
fot. Krystyna Baranowska

Pierogi kudłate są zrobione z tartych surowych i ugotowanych duszonych ziemniaków. W gminie Jarocin zwane są też kanonami. Często nadziewane są ziemniakami z serem, kapustą, a nawet mięsem

4/10
Owarzanka to  danie z ziemniaków i kiszonej kapusty. Potrawa...
fot. Krystyna Baranowska

Owarzanka to danie z ziemniaków i kiszonej kapusty. Potrawa bardzo popularna w gminie Żyraków

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Dolina lotnicza – nowoczesne technologie – innowacyjny wizerunek bezpieczeństwa pracy

Dolina lotnicza – nowoczesne technologie – innowacyjny wizerunek bezpieczeństwa pracy

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

Pyszne rzodkiewki z patelni. Na pewno nie jedliście tak podanego warzywa!

Pyszne rzodkiewki z patelni. Na pewno nie jedliście tak podanego warzywa!

Zobacz również

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Pyszne rzodkiewki z patelni. Na pewno nie jedliście tak podanego warzywa!

Pyszne rzodkiewki z patelni. Na pewno nie jedliście tak podanego warzywa!