Pokrzywa ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych.
Pokrzywa sprawdza się w rolnictwie i ogrodnictwie. Wielu gospodarzy sięga po naturalne gnojówki, które pomagają zwalczyć mszyce, a nawóz wzmacnia sporo gatunków sadzonych roślin lub warzyw.
Przepis na gnojówkę z pokrzywy: 1 kg pokrzywy wsypać na 10 l wody w wiadrze lub beczce, zakryć gazą i poddać fermentacji. Nawóz musi postać minimum 2 tygodnie, warto go codziennie mieszać.
Kosmetyki na bazie pokrzywy są dostępne wszędzie. Ekologiczne szampony pomagają zwalczyć łupież, wzmacniają strukturę włosa, a kapsułki z apteki wspomagają wzrost paznokci, ograniczają łamliwość i poprawiają kondycję skóry. W domowych warunkach można się pokusić o samodzielne przygotowania płukanki lub kremu.
Przepis na płukankę z pokrzywy: Kilka gałązek pokrzywy zalać wrzątkiem, przykryć do zaparzenia. Ostudzonym naparem można polewać włosy.
Sfera kulinarna również czerpie z uroków rośliny. Z pokrzywy robi się soki, napary, kiedyś na obozach przetrwania serwowano gotowaną w menażkach zupę. Dziś liście można dodać w formie świeżej lub suszonej do wielu dań. Zbierając samodzielnie części rośliny dobrze robić to w rękawiczkach, a po przyniesieniu sparzyć gorącą wodą – zneutralizuje to ryzyko poparzenia.