Polska europejskim centrum produkcji żywności

Redakcja
- Polska, jak żaden inny kraj, posiada atuty żeby stać się europejskim centrum produkcji i przetwórstwa żywności. Należy dobrze wykorzystać istniejący potencjał. Trzeba więc podjąć działania, które zbudują przewagę konkurencyjną, nie tylko w Europie, ale i na rynkach wschodzących. To będzie kluczowe wyzwanie polskiego rolnictwa na najbliższe lata – mówią autorzy raportu zatytułowanego - Polska atrakcyjnym producentem i dostawcą żywności- Najnowsza publikacja Centrum Kompetencji Puławy została wydana pod honorowym patronatem Przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego oraz Fertilizers Europe.

Raport został już kulka dni temu zaprezentowany dziennikarzom. Teraz  zapoznają się z nim  uczestnicy V konferencji Nauka Biznes Rolnictwo, która odbędzie się 15 października w Puławach w miejscowym Parku Naukowo Technologicznym.   Celem raportu jest wywołanie dyskusji nad modelem rozwoju polskiego biznesu rolnego. To właśnie rolnictwo wraz z przemysłem spożywczym tworzą kluczowy sektor gospodarki dla zdynamizowania rozwoju Polski w najbliższych latach.

 

- Polskie rolnictwo uległo ogromnemu przeobrażeniu po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Stało się motorem krajowego eksportu. Według szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wartość eksportu polskiej żywności systematycznie rośnie, a pod koniec 2015 r. wyniesie co najmniej 25 mld euro. Jesteśmy w tej dziedzinie potęgą i przykładem jak najlepszego wykorzystania dopłat do produkcji rolnej – mówi prof. Janusz Igras, dyrektor naukowy w Instytucie Nowych Syntez Chemicznych w Puławach oraz redaktor naukowy raportu.

 

Autorzy raportu poddali analizie również możliwości finansowania przedsiębiorców rolnych, co jest obecnie jednym z najważniejszych elementów stabilności produkcji i rozwoju gospodarstw. Rodzime produkty ze względu na wysoką jakość i niską cenę cieszą się rosnącym zainteresowaniem zagranicznych odbiorców. Dlatego stały wzrost wartości eksportu i jego dodatni bilans powinny zachęcić przedsiębiorców do zintensyfikowania działań promujących polską markę. 

 

- Właśnie teraz, gdy dużo i dobrze eksportujemy, musimy intensywniej pracować nad naszymi markami, które zapewnią nam bezpieczeństwo w przyszłości. W interesie polskiej gospodarki leży też, żeby nasze firmy docierały z produktami sektora rolno-spożywczego na nowe rynki zbytu, również te odległe geograficznie. To jest prawdziwe wyzwanie na przyszłość - mówi dr Pokojski koordynator Centrum Kompetencji Puławy i współautor raportu. 

 

Z badan socjologicznych przeprowadzonych na potrzeby raportu wśród przedsiębiorców rolnych wynika, że chcą się oni kształcić właśnie w kierunku zarządzania swoimi gospodarstwami i produktami. Są to głównie młodzi przedsiębiorcy, którzy rolnictwo traktują jak biznes i widzą w nim szansę na sukces zawodowy.

 Badania przeprowadzone przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych pokazują też, że polscy przedsiębiorcy rolni są świadomi wysokiej jakości swoich produktów, a to wg autorów raportu, jest bardzo optymistyczną prognozą na przyszłość.

Hana

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Polska europejskim centrum produkcji żywności - Kurier Lubelski