Polską gęsiną zajadają się za granicą. Gęsi hoduje się nie tylko na mięso. Cenny jest puch!

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
W Polsce dominującą rasą gęsi jest Gęś Biała Kołudzka, która stanowi ponad 90% krajowego pogłowia gęsi i jest efektem pracy Instytutu Zootechniki – PIB w Kołudzie Wielkiej.
W Polsce dominującą rasą gęsi jest Gęś Biała Kołudzka, która stanowi ponad 90% krajowego pogłowia gęsi i jest efektem pracy Instytutu Zootechniki – PIB w Kołudzie Wielkiej. pixabay.com/MabelAmber
Gęsina na świętego Marcina jest hasłem wielu wydarzeń, które mają - zwłaszcza w listopadzie - promować to mięso w Polsce. Tymczasem przekonywać do niego nie trzeba Europejczyków, którzy chętnie sięgają po gęsi z Polski, co pokazują wyniki eksportu. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaznacza, że duże znaczenie gospodarcze ma też gęsi puch i pierze.

W ostatnich latach pogłowie gęsi w Polsce utrzymuje się na poziomie przekraczającym 1 milion sztuk. Za stabilna wielkością hodowli na tym poziomie mamy do czynienia od 2018 roku. Dzięki temu, jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polska zaliczana jest do największych producentów gęsi w Unii Europejskiej.

Hodowla gęsi w Polsce jest zróżnicowana regionalnie

Gęsi hodowane w Polsce przeznaczane są przede wszystkim na cele konsumpcyjne, jednak nie tylko. Istotne znaczenie gospodarcze ma też gęsi puch i pierze, które mają zastosowanie, jako wypełniacz o znakomitych właściwościach termicznych.

Ponad połowę gęsi w Polsce hoduje się w 4 województwach (54% pogłowia). W 2020 r. w ujęciu regionalnym produkcja gęsi skoncentrowana była przede wszystkim w województwach:

  • łódzkim (140,7 tys. szt.),
  • mazowieckim (138,9 tys. szt.)
  • podlaskim (133,5 tys. szt.)
  • wielkopolskim (129,6 tys. szt.).

Najmniej hodowlą gęsi są zainteresowani mieszkańcy województw opolskiego (2,3 tys. sztuk) i dolnośląskiego (5,2 tys. sztuk).

Mięso gęsi jest bogate w białko

"Zainteresowanie produkcją gęsiny w Polsce wynika z utrzymującego się popytu eksportowego oraz z coraz większej popularności tego mięsa wśród polskich konsumentów, doceniających jego walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne", odnotowuje KOWR.

Potrawy z gęsi można znaleźć na „Liście produktów tradycyjnych” prowadzanej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Według danych z 17 września 2021 r. na liście znajdowało się osiemnaście produktów i potraw mięsnych m.in. gęś owsiana z Bogusławic, gęś pomorska pieczona czy smalec z gęsi pomorskiej i wątróbki gęsie po siewiersku.

To też może Cię zainteresować

Gęsina, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, charakteryzuje się korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Mięso gęsi zawiera dużo białka, w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie może syntezować samodzielnie.
Mięso to jest źródłem witamin - z grupy B, witaminy A i E oraz wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Eksport, czyli dokąd trafiają polskie gęsi

Mięso z polskich gęsi smakuje również zagranicznym konsumentom. W latach 2012-2020 wolumen sprzedaży zagranicznej mięsa z gęsi przez krajowych przedsiębiorców kształtował się od 16 do 21 tys. ton (w wadze produktu).

W okresie od stycznia do sierpnia 2021 r. krajowi przedsiębiorcy (podobnie jak przed rokiem) sprzedali za granicę 3,2 tys. ton mięsa z gęsi. Biorąc pod uwagę sezonowość eksportu, decydujący wpływ na wyniki sprzedaży zagranicznej gęsiny w 2021 r. będzie miała sytuacja w IV kwartale bieżącego roku.

Najwięcej gęsiny Polska eksportuje do krajów Unii Europejskiej. Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą tego mięsa są Niemcy. W 2020 r. na rynek niemiecki sprzedano 12,8 tys. ton polskiej gęsiny o wartości 39 mln EUR, co stanowiło ponad 77% przychodów eksportu tego asortymentu.

Znacznie mniejszymi odbiorcami polskiej gęsiny były:

  • Hongkong (1,3 tys. ton, 3,3 mln EUR),
  • Francja (1,6 tys. ton, 2,6 mln EUR),
  • Czechy (blisko 1 tys. ton, 2,7 mln EUR).

Import mięsa z gęsi do Polski jest niewielki. W latach 2012–2020 kształtował się od 22 ton do 513 ton (tylko w 2016, wcześniej i później nie dobijał do 300).

Źródło: KOWR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wildlife Photographer Of The Year 2022

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie