Polska żywność jest najlepsza. Loża ekspertów przyznała wyróżnienia 170 produktom

Agata PustułkaZaktualizowano 
W trakcie XXXII certyfikacji jury programu oceniło ponad 170 wyrobów należących do asortymentu 72 rodzimych producentów żywności ARC
Wśród wyróżnionych produktów znalazły się: nabiał, pieczywo, mięsa (w tym dziczyzna), ryby, słodycze, miody, napoje, alkohole, pieczywo, warzywa, owoce, regionalne specjały, przetwory, dania gotowe, mąki, oleje czy wyroby marki własnej. Atestacja miała miejsce w Sosnowcu, 15 maja br.

Certyfikacje produktów spożywczych odbywają się już od 2011 roku. Od tego czasu, cztery razy w roku, Loża Ekspertów przyznaje punkty zgłoszonym do oceny wyrobom spożywczym polskich producentów żywności.

W trakcie XXXII certyfikacji jury programu oceniło ponad 170 wyrobów należących do asortymentu 72 rodzimych producentów żywności.

Pośród wyróżnionych produktów znalazły się: nabiał, pieczywo, mięsa (w tym dziczyzna), ryby, słodycze, miody, napoje, alkohole, pieczywo, warzywa, owoce, regionalne specjały, przetwory, dania gotowe, mąki, oleje czy wyroby marki własnej. Atestacja miała miejsce w Sosnowcu, 15 maja br. To była druga z tegorocznych certyfikacji (poprzednia dobyła się w styczniu), a jednocześnie – trzydziesta druga w całej historii programu realizowanego od 2011 roku.

Już od początku działania programu „Doceń polskie” żywność prezentowała wysoką klasę, ale tak wyrównanego poziomu jak w trakcie tej atestacji nie było dawno. Zmieniają się oczekiwania rynku, mody i technologie produkcji, a rodzime artykuły spożywcze są niezmiennie wysokiej jakości!

- tłumaczył po zakończeniu certyfikacji „Doceń polskie”, przewodniczący Loży Ekspertów, Mistrz Kuchni, Mirek Drewniak.

Dodał jednocześnie, że jeśli jakość polskiej żywności ocenić na podstawie produktów biorących udział w programie „Doceń polskie”, można być więcej niż zadowolonym. Świadomość konsumentów rośnie, a w odpowiedzi na ich potrzeby przedstawiciele polskiego sektora FMCG przygotowują coraz ciekawsze wyroby.

- Ucieszyło mnie niezmiernie, że w certyfikacji biorą udział zarówno mali producenci, jak i duże firmy. Ponadto warto odnotować fakt, że są to także producenci, którzy wracają, uczestniczą w audycie po raz kolejny. Widzimy stałą wysoką jakość prezentowanych wyrobów, ale także całkowicie nowe propozycje spożywcze - dodaje Mirek Drewniak. - Co więcej, coraz wyraźniej widać w branży pewien trend, iż na jakość produktów nie zwracają uwagi jedynie konsumenci i producenci ale także handlowcy. Coraz więcej dużych sieci handlowych „wchodzi” na regały sklepowe z produktami sygnowanymi marką własną. Certyfikat „Doceń polskie” daje im pewność, że ich specjały są wysokiej klasy – mówi M.Drewniak.

Ze zdaniem przewodniczącego Loży Ekspertów zgadza się jej członkini, Celina Nierodkiewicz, która dodaje także, iż w trakcie tego audytu na uwagę zasłużyły m.in. produkty gotowe.

- Bardzo dobra jakość wyrobów gotowych w przystępnych cenach, to coś, co według mojej oceny wyróżniło tę certyfikację. Wyraźnie obserwujemy, że polscy wytwórcy dbają o swoich konsumentów i odpowiadają na ich potrzeby. Mąki, to z kolei już od wielu edycji programu, jeden z jaśniejszych punktów certyfikacji „Doceń polskie”. Przyznam też, że bardzo zaskoczyły mnie miody oraz wariacje smakowe na ich temat. Co więcej, te produkty, które mieliśmy okazję ocenić, nie zostały specjalnie przygotowane dla nas, do oceny. Niektóre z nich, jak chociażby wyroby marek własnych zdjęte zostały prosto z półek sklepowych. Naprawdę mamy czym się chwalić i powinniśmy być dumni z naszej rodzimej żywności! – zaznacza Celina Nierodkiewicz.

Nie przegapcie

O niezwykle wyrównanym poziomie minionej atestacji wspomniał kolejny z członków jury, Wiesław Bober.

- Na wstępie muszę zaznaczyć, że była to dla mnie ogromna przyjemność oceniać wyroby tak wysokiej jakości - tłumaczy Wiesław Bober, Executive Chef Fabryki Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, ekspert programu „Doceń polskie”. - Mając na myśli wysoką jakość produktów chodzi mi nie tylko walory smakowe zgłoszonych specjałów, ale także fakt, iż rodzimi producenci stawiają także na nowoczesność w oprawie wizualnej swoich wyrobów. Świadczy to o tym, że polscy wytwórcy są coraz bardziej świadomi potrzeb konsumentów, a także śledzą bieżące działania w branży spożywczej. Efektem takich zabiegów jest uznanie odbiorców a także wysokie oceny minionej atestacji programu „Doceń polskie”– mówi W. Bober.

Na koniec należy przypomnieć, iż wszystkie produkty, bez względu na rodzaj, czy pochodzenie podlegają tym samym zasadom oceny.

- Każdy członek jury ma do dyspozycji punkty w skali od 1 do 10. Oceniane są smak, wygląd i stosunek jakości o ceny. Certyfikat programu jest przyznawany tylko artykułom, które otrzymają minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi notami jest honorowana również tytułem TOP PRODUKT – wyjaśnia Katarzyna Salomon, która w Loży Ekspertów reprezentuje organizatora Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”

Członkowie Loży Ekspertów zgodnie przyznają, że panująca obecnie moda na gotowanie, otwartość Polaków na nowe smaki i rosnące znaczenie patriotyzmu konsumenckiego pozytywnie oddziałują na wzrost świadomość kupujących. Bogactwo wysokiej jakości rodzimych produktów to dodatkowa motywacja do tego, by polską kuchnię wciąż odkrywać na nowo.

Optymistyczne jest również to, że w parze z różnorodnością produktów idzie ich wysoki poziom. Członkowie jury zgodnie przyznają, że jakość polskiej żywności niewątpliwie rośnie, czego wyrazem są choćby stawiane przez nich noty, a dokładniej – coraz większa liczba wystawionych „dziesiątek”.

Zobaczcie koniecznie

Zaskakująca wystawa STOP SMOG w Katowicach

Najciekawsze startupy na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach

Wideo

Materiał oryginalny: Polska żywność jest najlepsza. Loża ekspertów przyznała wyróżnienia 170 produktom - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3