Ser pleśniowy camembert „Słupski Chłopczyk”
Miód z maślanki
Ser topiony na parze z kminkiem
Produkty mięsne
Boczek wieprzowy wędzony
Szynka wieprzowa wędzona
Metka
Kiełbasa biała surowa
Szynka w cieście
Potrawka z kury po kociewsku
Kurczak wędzony po kociewsku
Udziec barani z owcy pomorskiej z czosnkiem
Kaczka po pomorsku
Okrasa z gęsiny / òbòna
Czarny salceson (blutka)
Wątrobianka (Léberka)
Kaszanka po kaszubsku
Kiełbasa – wòrszta
Wieprzowina w słojach z Żuław
Pierśnik dębogórski
Szynka wieprzowa gotowana (peklówka gotowana)
Wołowina szmurowana po kaszubsku
Kiełbasa z Piekła z czarną gorczycą
Bitki dominikańskie
Kaczka z jabłkami z Borów Tucholskich
Pieczeń boczkowa z Marzęcina
Kiełbasa kaszubska jałówiecka
Karbonada (karbónadel, karmonadel)
Szynka z kołnierzykiem
Kaszubska kiełbasa słoikowa
Kiełbasa choczewska
Produkty rybołóstwa
Klopsiki z pomuchla (dorsza) po kaszubsku
Surowy łosoś bałtycki solony
Ikra smażona z Kaszub
Wątroba miętusa lub dorsza po kaszubsku
Śledź pomorski solony z beczki w zalewie słodko-kwaśnej
Węgorz wędzony po kaszubsku
„Hylyng” opiekany z cebulą – śledź po kaszubsku
Śledzie marynowane w oleju
Kotlety kaszubskie
Sielawa wędzona (morënka)
Szczupak z Jezior Raduńskich
Klopsy rybne w zalewie octowej
Sałatka śledziowa po kaszubsku
Pasztet z dorsza (pasztet z pomuchla)
Rolmopsy ze śledzia bałtyckiego w zalewie słodko-kwaśnej
Śledź bałtycki po rybacku
Ryba na kwaśno
Warzywa i owoce
Czarna jagoda we własnym soku
Konfitura borówkowa z Borów Tucholskich
Żurawina z jabłkiem i chrzanem
Borówka z gruszką po pomorsku
Pikle kociewskie
Truskawka kaszubska lub kaszëbskô malëna
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
Mermecka przystawka z żurawiny do mięs
Konfitura lecznicza z żurawiny po mermecku
Powiślańska śliwka w occie
Jabłko czernińskie
Żurawina z Kaszub ucierana na surowo
Gruszka gdańczonka w occie
Galaretka porzeczkowa (galaretka ze świętojonki)
Żur z Kaszub
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb pumpernikiel
Pùrcle kaszubskie (pączki)
Mleko gdańskie
Szpajza, cytronszpajza – deser jajeczny, krem jajeczny
Ruchanki
Kociewski chleb wiejski na serwatce
Wiejska kociewska drożdżówka kiszona
Piernik z kamionki
Wianek debrzneński
Rogalik z wiśniami
Marcepanowe serduszka z Piekła
Kaszubski chleb żytni na ziemniakach
Kaszubski sernik z ziemniakami
Grochowinki kociewskie (chruściki, faworki)
Fefernuski kociewskie
Chleb słowiński
Młodzowy kuch z kruszonką
Kaszubski kuch marchewny
Kukle kaszubskie
Tort gdański
Wafle gdańskie
Chleb z Pirsna
Bómbómy z dekla
Bałabuchy marzęcińskie
Amoniaczki – ciasteczka na niedzielę
Sznëka z glancã (drożdżówka z lukrem)
Pùlwerkùch / deszny kùch (ciasto proszkowe)
Kaszubskie orzechy z marchwi
Kaszubski chleb żytni
Oleje i Tłuszcze
Masło kociewskie
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Smalec z gęsi pomorskiej
Smalec ze skwarkami (Smôłt ze szpérkama)
Szmalec kociewski ze skrzeczkami
Miody
Miód leśny z Biernatki
Miód pszczółkowski
Miód kaszubski
Gotowe dania i potrawy
Kociewski salceson z grzybów
Stupka – sos śledziowy na zaklepce
Żuchel (blacharz, sztydrych, kartoflak)
Zupa zagraj (dziadowska zupa)
Borowiacka polewka z maślanki
Sztuka mięsa z Gdańska w cieście francuzkiem
Pomorskie borowiki suszone w śmietanie
Kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione
Gòlce / nadzy klosczy (kluski ziemniaczane)
Drobné miãso – drobne mięso, potrawka z podrobów
Kociewskie kluski ziemniaczane
Kociewska zapiekanka z grzybów
Kociewska polewka owocowo‑grzybowa
Pyzy borowiackie
Pierogi z kaszą gryczaną
Kaszubskie kluski ziemniaczane
Szadolce i kulanki kaszubskie
Zupa kaszubska
Polewka z ryb po kaszubsku
Pieróg z gomółką z Kociewia
Kaszubska polewka z kminkiem
Polewka grzybowa po kaszubsku
Polewka kaszubska
Zylc – galareta z nóżek
Plince kaszubskie
Kaszubska jajecznica na węgorzu / Prażnica
Kaszubska zupa brzadowa
Pulki kaszubskie
Szandar kociewski
Rosół pomorski
Mus truskawkowy „Kremowe malene”
Czernina Kaszubska / Czôrnina
Mermecka galaretka z żurawiny
Buraczki pruskie „Preussische Rote Beete”
Kiszka kaszubska / Cziszka kaszëbska
Zupa z żółtej brukwi / Zupa z żôłtich wrëków
Szmórowónô kapùsta/szmurowana kapusta/duszona kapusta na wędzonce
Gołąbki z pęczaku z grzybami
Szarpak, szarpaki (kapuśniak borowiacki)
Gęś pomorska pieczona
Sos zimny żuławski
Zupa z pasternaka
Parzybroda/ kapuśniak ze świeżej kapusty po borowiacku
Zacierka z mątewki/zacierka z koziełka
Kociewska zupa szczawiowa
Psiocha z Dolnego Powiśla
Golonka po pomorsku
Golce kociewskie z mięsem
Pierogi dębnickie z jagnięcymi podrobami
Zupa z zielonych gąsek z Borów Tucholskich
Gryz – kociewski deser
Napoje
Nalewka jagodowa
Wódka gdańska
Kaszubska nalewka bursztynowa
Nebrowianka – nalewka śliwkowa
Kaszubski miód pitny
Sok z kwiatu czarnego bzu
Kociewska herbata z lipy i bzu czarnego z miodem lipowym
Jagodzica po kociewsku
Lecznicza nalewka jarzębinowa / jarzębiak
Syrop leczniczy z żurawiny po mermecku
Sok leczniczy z żurawiny po mermecku
Żurawinówka po mermecku
Nalewka „Onisiówka”
Choczewskie wino z róży
Brëjka – kawa po kaszubsku
Piwo pomorskie
Nalewka malinówka z malin leśnych ze Wzgórz Szymbarskich
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?