Poprawa dobrostanu zwierząt jest priorytetem dla Unii Europejskiej. Celem zakończenie hodowli w klatkach

OPRAC.: AGW
Komisja Europejska zobowiązała się do zaproponowania w 2023 r. stopniowego wycofania i ostatecznie wprowadzenia zakazu stosowania klatek dla zwierząt, m.in. kur.
Komisja Europejska zobowiązała się do zaproponowania w 2023 r. stopniowego wycofania i ostatecznie wprowadzenia zakazu stosowania klatek dla zwierząt, m.in. kur. 123rf
Udostępnij:
Stopniowe wycofywanie klatek dla zwierząt gospodarskich przyczyni się do osiągnięcia celów strategii #EUFarm2Fork prowadzącej do bardziej zrównoważonego rolnictwa, uważa komisarz Stella Kyriakides.

Około 150 osób wzięło udział w konferencji "Dobrostan zwierząt w UE dziś i jutro", która odbyła się 9 grudnia 2021 r. Uczestnicy zajmowali się przyszłymi wyzwaniami w tym zakresie. Celem jest wprowadzenie zmian w przepisach dotyczących dobrostanu zwierząt.

Komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides uważa, że zmiany będą miały głęboki i pozytywny wpływ na normy w zakresie dobrostanu zwierząt, zarówno w Unii Europejskiej, jak i poza nią.

W praktyce miliardy zwierząt na całym świecie są obecnie hodowane w sposób intensywny. Tysiące są transportowane na bardzo duże odległości. Fakt, że każde zwierzę hodowlane jest istotą, która może odczuwać strach, cierpienie i ból bywa ignorowany. Nie zawsze zwierzęta są traktowane z dbałością i poszanowaniem, na jakie zasługują. Zmiana tej sytuacji jest dla UE priorytetem.

Od czasu przyjęcia w 1974 r. pierwszych przepisów UE dotyczących dobrostanu zwierząt, stale rozszerzano i doskonalono przepisy ustawowe i wykonawcze oraz liczne działania chroniące nasze zwierzęta, co doprowadziło do poprawy jakości życia milionów zwierząt.

W 2020 r. ponad milion osób przystąpiło do europejskiej inicjatywy obywatelskiej wzywającej UE do zakończenia epoki klatek. W wyniku tej bezprecedensowej akcji Komisja Europejska zobowiązała się do zaproponowania w 2023 r. stopniowego wycofania i ostatecznie wprowadzenia zakazu stosowania klatek dla zwierząt, takich jak:

  • lochy,
  • cielęta,
  • króliki,
  • kury,
  • kaczki,
  • gęsi.

Zdaniem Komisji Europejskiej jest jeszcze wiele do zrobienia. Gdy to możliwe, zwierzęta powinny żyć w środowisku, w którym mogą zachowywać się w sposób naturalny, a my – obywatele, musimy przejść na dietę opartą w większym stopniu na roślinach i spożywać mniej czerwonego i przetworzonego mięsa.

"Naszym zadaniem jest stworzenie solidnego i odpornego systemu żywnościowego, który zagwarantuje obywatelom wystarczającą podaż przystępnej cenowo, bezpiecznej żywności dobrej jakości, a przede wszystkim dobrostan zwierząt hodowlanych. Dobrostan i zdrowie zwierząt powinny być jednocześnie podstawą tej zmiany i wyznaczać jej kierunek", przekonuje Stella Kyriakides.

Ambicją Komisji jest utrzymanie – z pomocą rolników, branży spożywczej, organizacji działających na rzecz dobrostanu zwierząt i konsumentów – statusu UE jako światowego lidera w dziedzinie dobrostanu zwierząt. Możemy osiągnąć ten cel jedynie poprzez umieszczenie ludzi i partnerstw w centrum naszego podejścia.

Unijna strategia „od pola do stołu” jest bezprecedensowym zobowiązaniem do tego, by systemy żywnościowe były sprawiedliwe, zdrowe, przyjazne dla środowiska i zwierząt oraz oparte na zrównoważonych modelach rolnictwa. Zmiana w tym kierunku przyniesie korzyści nie tylko milionom zwierząt hodowlanych, ale również pod względem jakości i bezpieczeństwa naszej żywności, naszego zdrowia i środowiska.
Dzięki strategii „od pola do stołu” mamy wyjątkową okazję do poprawy życia wszystkich istot – zarówno ludzi, jak i zwierząt. Dobrostan zwierząt powinniśmy uwzględniać na każdym kroku. Bądźmy ambitni, wyznaczając cele dla rodzin rolniczych, konsumentów, zwierząt i naszej planety.

Źródło: informacja prasowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie