Około 150 osób wzięło udział w konferencji "Dobrostan zwierząt w UE dziś i jutro", która odbyła się 9 grudnia 2021 r. Uczestnicy zajmowali się przyszłymi wyzwaniami w tym zakresie. Celem jest wprowadzenie zmian w przepisach dotyczących dobrostanu zwierząt.
Komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides uważa, że zmiany będą miały głęboki i pozytywny wpływ na normy w zakresie dobrostanu zwierząt, zarówno w Unii Europejskiej, jak i poza nią.
W praktyce miliardy zwierząt na całym świecie są obecnie hodowane w sposób intensywny. Tysiące są transportowane na bardzo duże odległości. Fakt, że każde zwierzę hodowlane jest istotą, która może odczuwać strach, cierpienie i ból bywa ignorowany. Nie zawsze zwierzęta są traktowane z dbałością i poszanowaniem, na jakie zasługują. Zmiana tej sytuacji jest dla UE priorytetem.
Od czasu przyjęcia w 1974 r. pierwszych przepisów UE dotyczących dobrostanu zwierząt, stale rozszerzano i doskonalono przepisy ustawowe i wykonawcze oraz liczne działania chroniące nasze zwierzęta, co doprowadziło do poprawy jakości życia milionów zwierząt.
W 2020 r. ponad milion osób przystąpiło do europejskiej inicjatywy obywatelskiej wzywającej UE do zakończenia epoki klatek. W wyniku tej bezprecedensowej akcji Komisja Europejska zobowiązała się do zaproponowania w 2023 r. stopniowego wycofania i ostatecznie wprowadzenia zakazu stosowania klatek dla zwierząt, takich jak:
- lochy,
- cielęta,
- króliki,
- kury,
- kaczki,
- gęsi.
Zdaniem Komisji Europejskiej jest jeszcze wiele do zrobienia. Gdy to możliwe, zwierzęta powinny żyć w środowisku, w którym mogą zachowywać się w sposób naturalny, a my – obywatele, musimy przejść na dietę opartą w większym stopniu na roślinach i spożywać mniej czerwonego i przetworzonego mięsa.
"Naszym zadaniem jest stworzenie solidnego i odpornego systemu żywnościowego, który zagwarantuje obywatelom wystarczającą podaż przystępnej cenowo, bezpiecznej żywności dobrej jakości, a przede wszystkim dobrostan zwierząt hodowlanych. Dobrostan i zdrowie zwierząt powinny być jednocześnie podstawą tej zmiany i wyznaczać jej kierunek", przekonuje Stella Kyriakides.
Ambicją Komisji jest utrzymanie – z pomocą rolników, branży spożywczej, organizacji działających na rzecz dobrostanu zwierząt i konsumentów – statusu UE jako światowego lidera w dziedzinie dobrostanu zwierząt. Możemy osiągnąć ten cel jedynie poprzez umieszczenie ludzi i partnerstw w centrum naszego podejścia.
Unijna strategia „od pola do stołu” jest bezprecedensowym zobowiązaniem do tego, by systemy żywnościowe były sprawiedliwe, zdrowe, przyjazne dla środowiska i zwierząt oraz oparte na zrównoważonych modelach rolnictwa. Zmiana w tym kierunku przyniesie korzyści nie tylko milionom zwierząt hodowlanych, ale również pod względem jakości i bezpieczeństwa naszej żywności, naszego zdrowia i środowiska.
Dzięki strategii „od pola do stołu” mamy wyjątkową okazję do poprawy życia wszystkich istot – zarówno ludzi, jak i zwierząt. Dobrostan zwierząt powinniśmy uwzględniać na każdym kroku. Bądźmy ambitni, wyznaczając cele dla rodzin rolniczych, konsumentów, zwierząt i naszej planety.
Źródło: informacja prasowa

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?