Postawili na tradycyjne smaki i nie żałują. Ich dania zostały nagrodzone kulinarną Perłą

Barbara KociakowskaZaktualizowano 
Podlascy zdobywcy kulinarnych Pereł
Podlascy zdobywcy kulinarnych Pereł Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
Az cztery podlaskie tradycyjne produkty zdobyły w tym roku prestiżową nagrodę kulinarnej Perły.

Są to Kindziuk podlaski produkowany przez Tadeusza Protasiewicza z Ejszeryszek; Miód pitny podlaski z Miodosytni Podlaskiej Dawida Olesiuka; twarożek kozi wyprodukowany przez Augustowskie Smaki Natury Ireny Och oraz keks dojrzewający łomżyńskiej restauracji Syta Panna należącej do Beaty i Tomasza Siergiejewiczów .

– To moja pierwsza Perła – mówi producent tradycyjnych wędlin z Ejszeryszek. – Mam nadzieję, że pomoże mi ona jeszcze bardziej rozpromować moje wyroby, że więcej osób się o nich dowie.

Tadeusz Protasiewicz w 2010 r. postawił na produkcję tradycyjnych wędlin.

– Chciałem pokazać zanikające receptury, mam je po mamie – opowiada.

I dodaje, że ludzie teraz poszukują takich wyrobów – naturalnych bez konserwantów. Kindziuk, który teraz degustowano w Poznaniu został zrobiony jeszcze w marcu – po wędzeniu zimnym dymem, dojrzewał aż do tej pory.

Tadeusz Protasiewicz produkuje 10 gatunków wędlin: boczek, szynkę, schab, karkówkę, golonkę, trzy rodzaje kiełbas. Aż siedem produktów z masarni w Ejszeryszkach jest wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa.

– Nie mam najmniejszych problemów ze sprzedażą swoich wędlin – mówi Tadeusz Protasiewicz.

– Na pewno ta nagroda będzie mieć jakieś przełożenie na sprzedaż mego produktu – mówi Dawid Olesiuk z miejscowości Saki, którego miód pitny został nagrodzony kulinarną Perłą.

Jak mówi, zdecydował się postawić na produkcję miodów pitnych, gdyż w gospodarstwie były jabłka, a także pszczoły. Twierdzi, że był to dobry wybór, widać zainteresowanie tego typu produktem.

Tomasz Siergiejewicz odebrał już czwartą Perłę. Tym razem za keks dojrzewający.

– Jest on przygotowywany według tradycyjnego przepisu, który funkcjonuje w naszej rodzinie i podejrzewam, że także w wielu innych – mówi łomżyński restaurator.

Keks dojrzewający to tradycyjne ciasto ucierane z bakaliami. Powinno ich być bardzo dużo.

– Różnorodność bakalii daje wyjątkowy smak – podkreśla Tomasz Siergiejewicz. – Keks zaraz po upieczeniu nie jest smaczny, musi poleżeć ok. dwa tygodnie, żeby smak z bakalii został wydobyty, aby wszystko się przegryzło.

Zobacz też: Nasze potrawy nagrodzone Perłą

Zdobywca Perły tłumaczy, że nagroda ta przede wszystkim daje prestiż. Na etykietach swoich produktów stara się umieszczać informację o tym, że zostały one nagrodzone Perłą. Czy Perła przekłada się na większą sprzedaż? Zauważył to w przypadku jednego z produktów – szczupaka faszerowanego.

– Ta nagroda nie jest jeszcze tak znana wśród konsumentów – mówi Siergiejewicz.

Dodaje jednak, że pośrednicy, czyli np. sklepy, które oferują tradycyjne wyroby, zawsze znajdą tego typu informacje.
Skąd wziął pomysł, by postawić na takie produkty?

– Mam bardzo dobrą pamięć do smaków – opowiada. – Pamiętam, co gościło na stołach moich babć. A więc, smak suszonej kiełbasy, pieczonego chleba, czy mleka zaraz po udoju.

Zaczął więc te smaki odtwarzać. W przypadku niektórych potraw osiągnął pożądany smak, a w przypadku innych poszukuje dalej. Zapowiada, że będzie odkrywać kolejne smaki i walczyć o kolejne Perły.

Irena Och produkuje sery z mleka koziego oraz od krów rasy czerwona polska oraz jersey. Systematycznie bierze udział w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, bo – jak mówi – jest to jakaś forma promocji. Zawsze wraca z niego z nagrodą. W tym roku otrzymała nominację do Perły i udało się ją zdobyć. Nagrodzony kulinarną Perłą twarożek kozi Irena Och produkuje od 4 lat. Jak mówi, jest coraz więcej alergii, chorób, a mleko kozie jest bardzo wartościowym produktem.

– W regionie zainteresowanie produktami z mleka koziego nie jest duże – mówi producentka twarożku nagrodzonego Perłą. – Co innego w innych regionach kraju, np. w Warszawie.

polecane: Flesz: otyłość zabija Polaków, problem rośnie i dotyczy nastolatków

Wideo

Materiał oryginalny: Postawili na tradycyjne smaki i nie żałują. Ich dania zostały nagrodzone kulinarną Perłą - Gazeta Współczesna

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3