Potrawy wigilijne 2019. Tradycyjne przepisy na kaszubskie potrawy wigilijne. Tradycyjne dania z Kaszub na wigilię
Zupa z brzadu to tradycyjna na Kaszubach potrawa postna.
Jej głównym składnikiem są suszone owoce: gruszki, jabłka, śliwki i wiśnie. Owocowy susz jest najlepszy, gdy całe owoce, niepestkowa-ne, z gniazdami nasiennymi, podsusza się w piecu.
Do tego ważną częścią zupy są także kluski.
Pyszną, tradycyjną zupę z brzadu przygotowała w Przedszkolu Tęczowa Trójeczka w Kościerzynie Stefania Słomińska. Uczestnicy Wigilii byli zachwyceni niezwykłym smakiem.
- Zupę z brzadu przygotowuje się z suszonych jabłek, gruszek, śliwek, wiśni - mówi Stefania Słomińska. - Do tego przyrządza się kluski z surowych ziemniaków. Ziemniaki uciera się na tarce, odcedza, dodaje jajka, mąkę, cukier, sól do smaku.
Potrawy wigilijne 2019. Tradycyjne przepisy na kaszubskie potrawy wigilijne. Tradycyjne dania z Kaszub na wigilię
Podczas kaszubskiej Wigilii nie może zabraknąć ryb.
W tym regionie oczywiście ryby królują na kaszubskim stołach także przy innych szczególnych okazjach. Dawniej kaszubska kolacja wigilijna była bardzo skromna.
Podawano zupę z brzadu, ziemniaki w mundurkach, ciasto miodne, śledzie solone w śmietanie i smażone. W domach zamożnych gospodarzy pojawiała się natomiast zupa rybna, ryż z jagodami, smażone grzyby, ciasto drożdżowe i piernik.
Podczas uroczystości w Tęczowej Trójeczce można było spróbować także śledzia solonego w śmietanie. Śledzie moczy się w wodzie, kroi w małe kawałki, dodaje pokrojoną cebulę w kostkę, ogórek kiszony, jabłko, koper zielony, wszystko łączy się z kwaśną śmietaną.
Potrawy wigilijne 2019. Tradycyjne przepisy na kaszubskie potrawy wigilijne. Tradycyjne dania z Kaszub na wigilię
W kaszubskich domach świąteczną tradycją był tzw. bunter teller.
To duży, kolorowy talerz słodyczy, które dostawali wszyscy domownicy, zarówno gospodarze, ich dziecim, a także służba.
Z biegiem lat na kaszubskich stołach wigilijnych można było zobaczyć coraz więcej różnorodnych potraw, np. rosół z węgorza.
Smak tych tradycyjnych to m.in. śledź solony opiekany, pulki i sztypka.
Śledź solony opiekany: śledzia dobrze wymoczyć, obtoczyć w mące krupczatce, wkładać na rozgrzany olej i smażyć.
Potrawy wigilijne 2019. Tradycyjne przepisy na kaszubskie potrawy wigilijne. Tradycyjne dania z Kaszub na wigilię
Sztypka: na patelni z tłuszczem po śledziu wsypujemy mąkę i smażymy na złoty kolor, rozcieńczamy zimną woda do odpowiedniej gęstości, dodajemy śmietanę, sól, pieprz.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach.