Poznaliśmy najlepsze podkarpackie potrawy z warzyw i owoców

JL
Archiwum PODR
Podczas zakończonej w PODR Boguchwała Jesiennej Giełdy Ogrodniczej oraz Podkarpackiego Święta Winobrania poznaliśmy także najlepsze podkarpackie potrawy z warzyw i owoców.

 

 

Oceny zgłoszonych potraw do tytułu "Najlepszy produkt regionalny i lokalny - potrawy z warzyw i owoców” dokonała 5-osobowa kapituła konkursu (pod przewodnictwem Doroty Jamrozy - Oddział Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości w Urzędzie Marszałkowskim) w oparciu o Regulamin Konkursu.

Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów Kapituła przyznała:

  • I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Gać za danie pn. "Kapusta bosa z grochem piechota",
  • II miejsce - Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Zespół Pieśni i Tańca "Kompanija" w Boguchwale za "nalewkę z jabłuszek rajskich",
  • III miejsce - Stowarzyszenie „Trzy Kurzyny” Ulanów za "zupę z soczewicy".

Komisja wyróżniła także:

  • Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich "Górzanki" Góra Motyczna za "domowe konfitury z winogron, cukinii i dyni",
  • Koło Gospodyń Krosno-Suchodół za "gołąbki z grochem i kaszą jęczmienną",
  • Koło Gospodyń Łańcut-Przedmieście za "nalewkę jeżynową",
  • Stowarzyszenie "Nowoczesnych Pań w Książnicach" za "roladę jabłkową",
  • KGW Olimpów za "dżem czereśniowy",
  • Stowarzyszenie Krzewienia Tradycji i Kultury w Hyżnem za "brzoskwiniową nalewkę",
  • KGW Nr 1 Nowa Wieś za "dżem z zielonych pomidorów".

 

Gratulujemy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Poznaliśmy najlepsze podkarpackie potrawy z warzyw i owoców - Nowiny