Rolnicy, jeśli nie obsiali pól oziminami, planują wiosenny siew upraw. Co w tym czasie robią właściciele sadów? Wielkopolska Izba Rolnicza opublikowała zalecenia gospodarskie na luty w ogrodzie i warzywniku.
Prace ogrodowe w lutym
Luty to jeszcze zdecydowanie zimowy miesiąc i wciąż możliwe są silne mrozy, które mogłyby uszkodzić np. nasze drzewa czy krzewy. Z drugiej strony może pojawić się chwilowe ocieplenie i ryzyko puszczenia soków przez rośliny. Samorząd rolniczy doradza zabezpieczanie grubych pni i rozwidleń konarów drzew owocowych przed szkodami mrozowymi przez dokładne bielenie pni.
Z drzew zbieramy oprzędy z gąsienicami, usuwamy złoża zimujących jaj i zmumifikowane owoce. Rozpoczynamy cięcie drzew owocujących – najpierw jabłonie, następnie grusze i śliwy. W pomieszczeniach przechowywania owoców utrzymujemy temperaturę 0-4°C i wilgotność względną powietrza 85-95%.
Kiedy przycinać drzewa owocowe i krzewy?
Zalecenia gospodarskie na luty mówią o tym, że w drugiej połowie lutego w suche i cieplejsze dni, gdy już przejdą silne mrozy, można przystąpić do prześwietlania drzew i krzewów owocowych.
Porzeczki i agrest przycinamy, by utrzymać na krzewach optymalną liczbę pędów obficie owocujących. Aby to osiągnąć, usuwa się pędy zasychające, chore lub uszkodzone, "pokładające się" i stare, zagęszczające środek krzewu. Dostęp światła do wszystkich pędów w krzewie jest koniecznym warunkiem uzyskania dorodnych, smacznych owoców.
Wielkopolska izba Rolnicza przypomina, że porzeczki czarne tworzą pąki kwiatowe głównie na pędach jednorocznych, nie należy więc tych pędów skracać. Nieco inaczej sprawa się ma w odniesieniu do krzewów porzeczek czerwonych i białych. Te owocują głównie na krótkopędach i dlatego pozostawione nowe pędy jednoroczne skraca się na wysokości 40-50 cm celem spowodowania rozkrzewiania.
Krzewy owocowe posadzone jesienią lub wiosną należy przyciąć bardzo krótko nad 2-3 pąkiem od powierzchni ziemi. Z pozostawionych pąków oraz z szyjki korzeniowej w pierwszym roku wyrośnie 9-15 silnych pędów jednorocznych, stanowiących szkielet krzewu w następnych latach.
Kiedy wysiać warzywa?
Drogi do uprawy warzyw są dwie. Od nasionka lub kupując gotowe rozsady. GDyby wybierzemy pierwsza z możliwosci, to właśnie w lutym nasiona powinny trafić do ziemi. Mowa o nasionach m.in.
- kapusty,
- kalafiorów,
- kalarepy,
- sałaty,
- selerów,
- porów.
Do wysiewu nasion potrzebna nam ziemia, pojemniki, włóknina lub folia perforowana. Osłony z włókniny lub folii perforowanej przyspieszają ogrzanie się ziemi, nasiona kiełkują szybciej i wschody są wyrównane, warunki wzrostu są lepsze i w sumie następuje wcześniejszy zbiór.
W przeciętnych warunkach czas produkcji rozsady poszczególnych gatunków warzyw wynosi:
- kapustne 6-8 tygodni,
- pomidory 10-11 tygodni,
- ogórki 4-5 tygodni,
- sałata 5-6 tygodni,
- selery 10-12 tygodni.
WIR instruuje: W tunelach foliowych przeznaczonych do produkcji rozsad uruchamiamy ogrzewanie. Przy uprawach bezpośrednio w gruncie ważne jest także ogrzewanie podłoża, nie tylko powietrza. Zimna ziemia powoduje opóźnienie wschodów oraz zwiększa możliwość wystąpienia chorób zgorzelowych siewek. Do gruntu w tunelach można wysiewać już rzodkiewkę na zbiór.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym