Spis treści
Za warzywa płacimy więcej niż rok temu
Inflacja, wojna w Ukrainie, ograniczenia produkcji w krajach europejskich – to wszystko odbija się na cenach warzyw i owoców. Większość jest dwukrotnie, a czasem i trzykrotnie droższa niż rok temu. Szczególny boom cenowy, a co za tym idzie szok dla klientów, widać w przypadku importowanych towarów. Zanim zacznie się sezon na krajowe pomidory ze szklarni lub gruntu i coraz chętniej jadaną czerwoną paprykę, na bazarkach i półkach widnieją towary z cieplejszych krajów.
Ile kosztuje obecnie kilogram papryki?
Wielu kupujących zwraca uwagę, że papryka jest rekordowa droga. O tej porze roku to normalne, że cena będzie wyższa, ale 33 zł, 36 zł, gdzieniegdzie poniżej 30 zł, to dla większości kwoty jak z kosmosu. Czy ta papryka jest ze złota? – pytają klienci. W niektórych miejscach cena spada i mieści się w przedziale 20-25 zł, pamiętając jednak zeszłoroczne 10-15 zł/kg, różnica jest spora.
Ten problem nie dotyczy tylko papryki, inne warzywa też są drogie. Braki widać w wielu europejskich krajach, a to sprawia, że produkcja zaczyna się tam, gdzie wydatki energetyczne są mniejsze. Zmniejszona podaż powoduje gwałtowne skoki w cenach.
– To pokazuje, co się może stać, jeżeli w Polsce nie będziemy uprawiać warzyw albo owoców. Widzimy, ile mogą kosztować. Musimy zadbać o własną produkcję. Kiedyś na żywność pracowało się w pierwszej kolejności, dziś każdemu wydaje się, że ona jest i nigdy jej nie zabraknie. A to ogromny błąd – mówi nam Paweł Myziak, wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP.
Problemy polskich producentów warzyw
Sytuacja daje do myślenia, wskazuje, jak ważne jest bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce. Nie jest ono zagrożone, magazyny są pełne zboża i zbiory wielu gatunków warzyw są na dobrym poziomie, warto jednak pamiętać, że nie da się go utrzymać bez stabilnej produkcji. A dokładniej – jej ciągłości. Niestety, wielu rolników przyznaje, że ogranicza produkcję lub całkiem z niej rezygnuje, bo brakuje rąk do pracy i przeważa strach, że klienci nie kupią wyprodukowanych warzyw.
– Problemem wcale nie są dziś ceny nawozów, ceny energii, ale brak optymizmu. Rolnicy to też przedsiębiorcy, a wielu z nich przyznaje, że nie widzi sensu w uprawie. Jak patrzę na plany produkcyjne ludzi, których znam, to papryki będzie w tym sezonie mniej, to trudne w uprawie warzywo – przyznaje Myziak.

Ile zapłacimy za polską paprykę w sezonie?
Jak zaznacza producent, zwyżek nie będzie, wręcz przeciwnie, te ceny będą spadać, gdy zacznie się sezon na produkty krajowe. Obecnie stawkę dyktują kraje, gdzie paprykę naturalnie ogrzewa słońce, u nas trwa zima i skazani jesteśmy na import. Chcąc sprzedać ją później, będzie trzeba robić to za rozsądną stawkę, aby klienci mogli sobie pozwolić na zakup.
Polskie papryki są już zasiane i pierwsze zbiory zielonych odmian zaczną się w maju. Na czerwoną będzie trzeba poczekać do połowy czerwca. Ich cena na pewno nie sięgnie tego gwałtownego szczytu, który widać na przełomie lutego i marca. Mówi się, że może spaść dwukrotnie, a więc do ok. 15 zł/kg.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat