Problemy wokół ASF i HPAI. Co z eksportem mięsa? Związki branżowe spotkały się z Głównym Lekarzem Weterynarii

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
W trakcie dyskusji poruszono m.in. kwestie epidemiczne ASF i ptasiej grypy, trudności we wdrażaniu przepisów oraz możliwości eksportu żywności na rynki państw trzecich.
W trakcie dyskusji poruszono m.in. kwestie epidemiczne ASF i ptasiej grypy, trudności we wdrażaniu przepisów oraz możliwości eksportu żywności na rynki państw trzecich. Przemek Świderski/Dziennik Bałtycki/zdjęcie ilustracyjne
ASF, HPAI, eksport mięsa, wdrażanie nowych przepisów – to tylko część tematów, jakie podjęli przedstawiciele związków z sektora mięsa białego i czerwonego. Spotkanie z Głównym Lekarzem Weterynarii Pawłem Niemczukiem odbyło się 30 listopada 2021 roku.

Kto reprezentował branżę mięsną?

W dyskusji z przedstawicielami Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego wzięli udział członkowie związków mięsnych - Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Gęsi, Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, Zrzeszenia Rolników i Producentów Indyka Lubuskiego, Polskiej Federacji Hodowców Drobiu, OZPD POLDRÓB, Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, POLPIG oraz Związku POLSKIE MIĘSO.

To też może Cię zainteresować

Co dalej z eksportem?

- Na spotkaniach omówiono m.in. kwestie związane z aktualną sytuacją epidemiologiczną (ASF, HPAI) w kontekście trudności we wdrażaniu nowych przepisów wykonawczych i delegowanych do „Prawa o zdrowiu zwierząt”, możliwości eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego na rynki państw trzecich, w szczególności związane z eksportem do Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych, wyniki ostatnich audytów ze strony służb Komisji Europejskiej dot. sektora mięsnego, a także stan sprawy w odniesieniu do prac nad wdrożeniem przepisów dotyczących stosowania leków weterynaryjnych i raportowania w tym zakresie - podaje Główny Inspektorat Weterynarii.

Ustalono, że dla branży drobiarskiej zostanie zorganizowane osobne spotkanie, które będzie miało na celu wyeliminowanie występowania salmonelli w mięsie.

Źródło: GIW

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera