Producenci drobiu i pasz boją się wzrostu kosztów. Piszą do ministra

OPRAC.:
Ewelina Sikorska
Ewelina Sikorska
pixabay.com
Producenci żywca drobiowego apelują o nieoddawanie kontroli nad bezpieczeństwem żywności podmiotom zewnętrznym. "Niebezpieczne propozycje zmian" - ocenia branża

Główny Inspektorat Weterynarii planuje przekazać badania i nadzór nad występowaniem Salmonelli w stadach kurcząt rzeźnych w prywatne ręce. To wywołało niepokój branży.

Według Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, ten krok podważa zaufanie do systemu kontroli żywności w Polsce.

Dodajmy, że miesiąc temu Główny Inspektorat Weterynarii rozesłał do powiatowych lekarzy weterynarii pismo z propozycjami zmian w kontroli występowania bakterii Salmonella. Zgłosiła je Krajowa Rada Drobiarstwa - IG. Producenci podkreślają, że dokument zawiera pomysł powołania utrzymywanej - z opłat hodowców - jednostki certyfikującej. To ona miałaby przejąć część kompetencji organów państwowych.

- Wskazujemy, że hodowcy drobiu już teraz ponoszą obciążenia, które nie niosą z sobą – naszym zdaniem – jakiejkolwiek wartości dodanej, jak na przykład Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego. W tym kontekście można także zadać pytanie czy niektóre organizacje drobiarskie nie dążą do zmian w programach zwalczania serotypów Salmonella ze względu na własny wąsko pojęty interes, jak choćby chęć powołania „niezależnego podmiotu” w celu czerpania korzyści finansowych – mówi Piotr Lisiecki, KIPDIP.

Jak podkreśla prezes, KRD-IG reprezentuje w większości podmioty ubojowe i przetwórcze (często z dominującym udziałem kapitału zagranicznego). Według producentów drobiu, inicjatywy tej organizacji mogą nie leżeć w interesie polskich rolników.

- Pomysły zmian w nadzorze nad produkcją żywca w Polsce pojawiają się w najgorszym możliwym momencie, kiedy polskie drobiarstwo nie może wyjść z największego od lat kryzysu spowodowanego pandemią koronawirusa i grypą ptaków, a wielu producentów od miesięcy dokłada do chowu ptaków balansując na granicy płynności finansowej - wskazuje Piotr Lisiecki.

Swoje obawy producenci drobiu przekazali Janowi Krzysztofowi Ardanowskiemu, ministrowi rolnictwa oraz Głównemu Lekarzowi Weterynarii.

Źródło: KIPDIP

Kiedy zakaz chowu klatkowego kur w Polsce?

Wideo

Materiał oryginalny: Producenci drobiu i pasz boją się wzrostu kosztów. Piszą do ministra - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3