Producenci warzyw pod osłonami borykają się z szalonymi kosztami ogrzewania plantacji

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
WIR: Polska jest czołowym unijnym producentem warzyw, zaraz po Hiszpanii i Włoszech.
WIR: Polska jest czołowym unijnym producentem warzyw, zaraz po Hiszpanii i Włoszech. pixabay.com
Udostępnij:
Nie bez powodu kilogram szklarniowych pomidorów czy ogórków spod osłon jest o kilka złotych droższy niż rok temu. Aby wyhodować warzywa wcześniej, niż pozwala na to pogoda, trzeba im zapewnić osłonę, ciepło i światło. A takie koszty wzrosły i to znacznie. Wielkopolska Izba Rolnicza uważa, że producentom potrzebna jest pomoc i zwraca się w tej sprawie do ministerstwa.

Wielkopolska Izba Rolnicza postanowiła interweniować u ministra rolnictwa w sprawie wsparcia dla producentów warzyw ciepłolubnych. Wprost wskazują, że sytuacja na rynkach rolnych staje się coraz trudniejsza. Dotyka ona praktycznie wszystkich segmentów rynkowych oraz producentów. Szczególną uwagę poświęcają posiadaczom szklarni i tuneli.

Produkcja warzyw pod osłonami jest coraz droższa

- Do tej pory producenci warzyw radzili sobie ze wzrostem cen środków produkcji, energii czy też paliwa. Aktualnie jednak mamy do czynienia ze skokowym wzrostem kosztów produkcji w gospodarstwie, który w zależności od kierunku produkcji sięga od 30 do 50 proc. Natomiast w warzywach ciepłolubnych może to być aż 80 proc.! - pisze samorząd rolniczy z Wielkopolski.

Prąd i opał odgrywają w tej produkcji szczególnie dużą rolę. Rośliny trzeba dogrzać i doświetlić.

- Według informacji uzyskanych od producentów warzyw spod osłon, ceny miału, który zazwyczaj służy do ogrzewania tuneli i szklarni wzrosły z poziomu ok. 400 zł/t w ubiegłym roku do 1 200-1 500 zł/t obecnie. Ponadto pojawił się problem dostępnością tego opału. W chwili obecnej składy z opałem są puste. Producenci radzą sobie tylko dlatego, że korzystają z opału zakupionego wcześniej i po niższych cenach. Jednak i tego wkrótce zabraknie - podkreśla WIR.

Samorząd rolniczy zwraca też uwagę na problemy związane z dostępnością siły roboczej. Produkcja owoców i warzyw jest bardzo pracochłonna.

Kolejny trudny etap produkcji warzyw ciepłolubnych to ich zbyt. - Z rynku spożywczego wypada wiele małych, niezależnych sklepów spożywczych czy warzywniczych, które tradycyjnie stanowiły miejsca zbytu dla mniejszych gospodarstw rolnych. W to miejsce coraz bardziej wdzierają się sieci detaliczne, które wywierają ogromną presję cenową na rolników - czytamy w komunikacie.

Zadaniem izby rolniczej ta sytuacja doprowadzi nie tylko do ograniczenia produkcji, ale także do podważenia jej sensowności oraz zastąpienia krajowej produkcji importem warzyw.

WIR wnioskuje do ministra Kowalczyka o pomoc dla producentów warzyw ciepłolubnych

Samorząd rolniczy przypomina, że produkty polskiego warzywnictwa, czy też przetwórstwa warzywnego, cieszą się ogromnym uznaniem konsumentów – zarówno krajowych, jak i zagranicznych. "Są one odpowiednikiem zdrowej, smacznej i co najważniejsze – bezpiecznej żywności".

Izba zwróciła się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Henryka Kowalczyka z prośbą o uruchomienie mechanizmów wsparcia dla producentów warzyw ciepłolubnych. "Gigantyczny wzrost kosztów produkcji nie przełoży się na ceny wyprodukowanych warzyw i owoców, co w konsekwencji doprowadzi do problemów finansowych wielu małych, jak i dużych gospodarstw".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie