Producenci wieprzowiny mieli nadzieję na wzrost cen, ale stawki skaczą

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Producentom wieprzowiny najbardziej brakuje stabilizacji
Producentom wieprzowiny najbardziej brakuje stabilizacji Lucyna Talaśka-Klich
Wzrost cen na niemieckiej giełdzie dał nadzieję także kujawsko-pomorskim producentom trzody chlewnej. Ale stabilizacji cenowej wciąż nie ma.

- Ceny w skupie zaczęły rosnąć, ale światełko nadziei może szybko zgasnąć, bo na małej giełdzie niemieckiej znowu pojawiły się zawirowania - powiedział 1 marca Marcin Skalski w Zielonce (gm. Sośno, pow. sępoleński), który prowadzi rodzinne gospodarstwo i produkuje wieprzowinę w cyklu zamkniętym. Obawia się, że po krótkotrwałym wzroście cen, stawki zaczną spadać.

Liczebność zwierząt hodowlanych w Polsce

Jest nadzieja na poprawę

Czy tak będzie? Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu w Krajowym Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG uważa, że sytuacja na unijnym rynku tuczników stopniowo się poprawia, a niewielkie zawirowania cenowe mogą być związane z tym, że w lutym ceny w Europie Zachodniej zaczęły rosnąć zbyt szybko.

Zwrócił uwagę, że do końca drugiej dekady lutego hiszpańskie notowania wzrosły już trzy razy z rzędu o łącznie 9 centów za kilogram w ostatnich tygodniach: - Presja na rynku zmniejszyła się i łatwiej jest sprzedawać świnie do uboju niż w ostatnich tygodniach.

To też może Cię zainteresować

Dodał, że coraz więcej pracowników rzeźni wraca z kwarantanny, mniej osób choruje z powodu koronawirusa, a rządy w wielu krajach przygotowują złagodzenie obostrzeń: - W tych okolicznościach ubojnie są w stanie zwiększyć moce produkcyjne i zredukować nadpodaż żywca na unijnym rynku trzody chlewnej.

Pracownicy pojechali na wojnę

- Jednak od czasu wybuchu wojny na Ukrainie w niektórych przetwórniach pojawił się problem z pracownikami - zauważył Marcin Skalski.

Bo w ubojniach pracują przede wszystkim mężczyźni, a wielu Ukraińców zdecydowało się wrócić do swojego kraju, by go bronić.
- To może powodować pewne zawirowania na rynku, ale uchodźców z Ukrainy jest w Polsce coraz więcej - zauważył Aleksander Dargiewicz. - Niektórzy będą szukali zatrudnienia.

Zdaniem Dargiewicza wkrótce może nastąpić sezonowe ożywienie na rynku żywca wieprzowego w wielu krajach UE. I chociaż utrzymująca się nadpodaż na europejskim rynku mięsa wieprzowego nadal nie sprzyja dalszemu wzrostowi cen skupu, to w Niemczech stawki wzrosły. A to zawsze przekłada się na ceny w Polsce.

To też może Cię zainteresować

- Dziś stawka doszła do 4,20 zł za kilogram żywca, a powinno być co najmniej 5 złotych - stwierdził 1 marca Jarosław Saldat, gospodarz z Dworzyska (pow. świecki), który bardzo okroił produkcję wieprzowiny.

Gospodarz z powiatu świeckiego ma o 30 proc. mniej macior niż przed rokiem. - Nie zamierzam produkować wieprzowiny charytatywnie - dodał.

- Chcielibyśmy płacić rolnikom nawet 7 złotych za kilogram w wadze bitej ciepłej, bo to mogłoby wpłynąć na stabilizację, ale sieci handlowe wymagają cen rynkowych - powiedział Andrzej Skiba, właściciel Zakładów Mięsnych Skiba w Chojnicach.

Brak opłacalności zniechęca

O problemach z opłacalnością produkcji trzody chlewnej mówiono 1 marca podczas Forum Trzody Chlewnej, które zorganizował Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Dr hab. inż. Elżbieta Szymańska, prof. SGGW stwierdziła, że co prawda wciąż jesteśmy znaczącym producentem trzody chlewnej, jednak Polska coraz więcej wieprzowiny importuje. Dlaczego tak się dzieje? Jej zdaniem jest to efekt przede wszystkim spadku opłacalności produkcji żywca wieprzowego.

Dodała, że dynamika redukcji pogłowia trzody chlewnej wciąż jest bardzo duża.

- Jeśli do żniw sytuacja na rynku się nie polepszy i nie ustabilizuje, to likwiduję produkcję trzody - dodał Marcin Skalski.

Jan wynika z notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego 1 marca za kilogram tucznika w wadze żywej oferowano od 4,10 zł do 4,35 zł. To więcej niż w poprzednim tygodniu, gdy niektórzy kupujący proponowali zaledwie 3,80 zł.
Wzrosły także stawki za maciory - do 2,10 zł/kg. Kilka dni wcześniej było to 1,60 - 1,90 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Producenci wieprzowiny mieli nadzieję na wzrost cen, ale stawki skaczą - Gazeta Pomorska