Produkcja cukru jest coraz droższa. Plantatorzy nie chcą stracić, więc negocjują stawki za buraki

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Opłacalność produkcji buraków cukrowych spadła z powodu wzrostu kosztów
Opłacalność produkcji buraków cukrowych spadła z powodu wzrostu kosztów Obraz Wolfgang Ehrecke z Pixabay
Koszty produkcji buraków cukrowych wciąż rosną, dlatego przedstawiciele plantatorów rozmawiają z przetwórcami, by wynegocjować jak najlepsze stawki.

Produkcja buraków cukrowych kosztuje coraz więcej. Już przed wojną w Ukrainie rolnicy sygnalizowali, że wycofywanie z unijnego rynku kolejnych substancji czynnych powoduje wzrost cen środków ochrony roślin.

Potem była pandemia, wybuchła wojna na Wschodzie, podrożał gaz, paliwa, nawozy. To sprawiło, że niektórzy plantatorzy zrezygnowali z upraw buraków i postawili np. na zboża.

Ceny za buraki wyższe niż przed rokiem, ale koszty szybko rosną

Józef Pawela, prezes Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy, plantator z Wylatowa (pow. mogileński) twierdzi, że rolnicy współpracujący z „Polskim Cukrem” są w najlepszej sytuacji, bo tam liczą się ze zdaniem plantatorów.

W połowie czerwca, podczas spotkania zarządu Krajowej Grupy Spożywczej z Radą Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy Krajowej Grupie Spożywczej ustalono m.in. ceny za buraki cukrowe na kolejny sezon. Efekt negocjacji? Strony ustaliły, że cena buraków kontraktacyjnych na sezon 2023 r. będzie wynosiła nie mniej niż 45 euro za 1 tonę kontraktowanych buraków cukrowych o zawartości cukru 16%.

To też może Cię zainteresować

Józef Pawela podkreśla, że chociaż wynegocjowano korzystniejsze stawki, to koszty produkcji buraków cukrowych wciąż rosną i trudno je dogonić. - Na pewno wrócimy jeszcze do negocjacji – dodaje prezes Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy.

Cena cukru powinna przełożyć się na stawki dla plantatorów

Jednak cukier też drożeje. Czy to może pomóc plantatorom?

Rafał Strachota, dyrektor Biura Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego: - Wysokie ceny dotyczą cukru sprzedawanego w transakcjach natychmiastowych, którego sprzedaż jest stosunkowo nieduża w porównaniu do ogólnego wolumenu. Dodatkowo należy mieć na uwadze marżę sklepów, która często w tak specyficznych okresach potrafi być wyjątkowo wysoka. Większość cukru sprzedawana jest odbiorcom przemysłowym, z czego duża część w ramach kontraktów podpisanych znacznie wcześniej. W przypadku tych transakcji ceny cukru również wzrosły, jednak znacznie odbiegają od tych obserwowanych na półkach sklepowych.

Dyrektor Biura Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego podkreśla: - Zasadniczo w większości umów kontraktacyjnych na buraki, poza ceną gwarantowaną, zawarta jest klauzula wiążąca cenę buraków z ceną cukru. W przypadku cukru sprzedawanego obecnie dotyczy to buraków dostarczonych w roku gospodarczym 2021/22. Musimy mieć jednak na uwadze, że rok gospodarczy trwa 12 miesięcy (październik/wrzesień), a cukier, który jest obecnie sprzedawany stanowi niewielką część, która od początku roku gospodarczego trafiła do odbiorców końcowych, a zatem wcale nie musi mieć to dużego przełożenia na średnią cenę cukru z 12 miesięcy, która brana będzie do rozliczenia i ustalenia dodatkowego świadczenia.

Dyr. Strachota podsumowuje: - Niewątpliwie jednak obecna sytuacja cenowa na rynku cukru powinna mieć wpływ na warunki kontraktów zawieranych przez producentów cukru z dużymi kontrahentami. Jeżeli poziom cen utrzyma się na wysokim poziomie przez najbliższe kilkanaście miesięcy, to cena buraków, które obecnie rosną na polach, powinna być znacznie wyższa niż minimum zagwarantowane w umowach kontraktacji.

Koszty zaczynają się na polu

Marcin Lechowski, prezes Nordzucker Polska komentując (21 lipca) sytuację na rynku cukru napisał m.in.: „(…) Obecnie jesteśmy na etapie kontraktacji dostaw cukru naszym klientom na kolejny sezon. Obecne, wyższe niż w ubiegłorocznej kampanii ceny, są odzwierciedleniem sytuacji rynkowej. Warto podkreślić, że na cenę cukru wpływają koszty ponoszone na każdym etapie łańcucha produkcyjnego, czyli cena zaczyna kształtować się już na polu, a nie na sklepowej półce. Sytuacja na rynku rolnym, rosnące oczekiwania plantatorów związane ze wzrostem kosztów produkcji buraków, spadek atrakcyjności uprawy tego surowca względem alternatywnych upraw, a co za tym idzie zmniejszenie ogólnego areału jego uprawy w Polsce o 25 tys. ha względem ubiegłego roku, mają bezpośrednie przełożenie na wzrost kosztów pozyskania buraków do produkcji cukru. Dodatkowym czynnikiem, z którym dziś borykają się plantatorzy, a który nie pozostaje bez wpływu na wysokość i jakość tegorocznych plonów są niekorzystne czynniki pogodowe, czyli przedłużająca się susza i deficyt wody. (...)”

To też może Cię zainteresować

Także prezes Pawela podkreśla, że wiele zależeć będzie od pogody. Bo upały szkodzą plantacjom i choć buraki potrafią się w pewnym stopniu regenerować, to na razie trudno przewidzieć jaki będzie plon, polaryzacja.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Produkcja cukru jest coraz droższa. Plantatorzy nie chcą stracić, więc negocjują stawki za buraki - Gazeta Pomorska