Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do ziemniaków. Wszystko solimy do smaku. Boczek kroimy w drobną kostkę. Połowę wykładamy na spód prostokątnej blaszki. Na boczek wylewamy ciasto ziemniaczane. Na górę kładziemy resztę boczku. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez półtorej godziny. Szandar najlepiej smakuje wyjęty prosto z pieca.
Przepis znajduje się w książce „Tak smakuje Pomorze“ z biblioteki „Dziennika Bałtyckiego“. Zachęcamy do zapoznania się z innymi zawartymi tam przepisami gospodyń.
Sprawdź też:
Produkt regionalny. Chłodnik Joli. Idealny na ciepłe dni [PRZEPIS]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?