Prosty przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki i tradycyjny piernik?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Przepisy na świąteczne pierniki mamy w 2 wariantach: nowoczesny i tradycyjny.
Przepisy na świąteczne pierniki mamy w 2 wariantach: nowoczesny i tradycyjny. Agata Wodzień-Nowak
Udostępnij:
Przepisy na pierniki mamy dla Was dwa, aby każdy mógł wybrać - wersję nowoczesną, szybką, na miękkie pierniczki lub tradycyjny na zimowy piernik z Muzeum Piernika. Są sposoby, aby pierniki dało się jeść ze smakiem, nawet jeśli zrobimy je na ostatnią chwilę. Sprawdź, czy masz w domu potrzebne składniki i do dzieła!

Jak zrobić pierniki świąteczne? Prosty przepis

Nie ma drugich takich ciasteczek, które w tak wyraźny sposób, w różnych rejonach Polski kojarzyłyby się tak ze świętami Bożego Narodzenia. Niezależnie od tego, czy szukasz tradycyjnego przepisu na pierniki, czy nowoczesnego sposobu na pierniczki, mamy coś dla Ciebie.

Przepis na szybkie i miękkie pierniczki

Składniki:

  1. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
  2. 2 łyżeczki przyprawy korzennej/piernikowej
  3. 25 g świeżych drożdży
  4. 1 łyżeczka sody
  5. 1 łyżka miodu
  6. pół szklanki cukru,
  7. 1 jajko
  8. 40 g masła
  9. ewentualnie aromat lub sok z pomarańczy - kilka kropel

Znamy już składniki, teraz opowiem, co Was czeka. Absolutnie cudowny zapach, który pozwala na chwilę zapomnieć o wszystkich zmartwieniach. Połączenie przyprawy korzennej z pomarańczowym aromatem gwarantuje nam uczucie ciepła i błogości, czyli zanim zrobimy pierniki, już nacieszymy się atmosferą. Pora uzyskać smak, więc sięgamy po przepis!

Jak zrobić miękkie pierniki świąteczne? Oto przepis

  • Zaczynamy od roztopienia masła i miodu na małym ogniu. Kiedy przestygną, dodajemy drożdże i mieszamy.
  • W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, przyprawę korzenną i mieszkamy.
  • W kolejnym kroku przygotowywania pierników do miski z sypkimi składnikami dodajemy rozpuszczone masło z miodem i drożdżami. Czas dodać jajko i aromat pomarańczowy (choć nie jest to konieczne).
  • Wyrabiamy ciasto na gładką kulę.
  • Wyjmujemy piernikowe ciasto na blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm.
  • Wycinamy kształty (foremkami lub szklanką), układamy na blaszce.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 8 minut.

Nie martw się, jeśli podczas ich wyjmowania pierniki wyjadą się zbyt miękkie, stwardnieją w ciągu kilku minut.

Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych

Przepis na tradycyjny piernik zimowy

Gdzie szukać przepisu na tradycyjny piernik? Oczywiście w Toruniu! Dlatego zaglądamy do Żywego Muzeum Piernika ito stąd pochodzi przepis na piernik zimowy.

Składniki:

  1. 50 dag mąki pszennej,
  2. 2 jaja,
  3. 25 dag cukru,
  4. 1/4 l miodu,
  5. łyżeczka sody oczyszczonej,
  6. przyprawy: pieprz, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir (wszystkie utłuczone i przesiane, w sumie łyżeczka).

Jak zrobić taki piernik?
W pierwszym kroku miód należy roztopić z przyprawami. Następnie dodajemy cukier i jajka. Mieszamy i wyrabiamy ciasto jak na rzadkie kluski, dodając stopniowo mąkę. Tak wyrobione ciasto zostawiamy na dobę, żeby odpoczęło. Pieczemy na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej mąką w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie