Przedwiośnie na targowiskach. Ceny wielu warzyw wyższe niż przed rokiem, a najdroższe są teraz pomidory malinowe

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego - Zestawienie za okres od 28.02.2022 do 06.03.2022 - średnie ceny:buraki ćwikłowe - 1,84 zł/kgcebula - 1,90 zł/kgczosnek (główka) - 1,63 zł/szt.fasola (Piękny Jaś) - 20,67 zł/kgjabłka 2,47 zł/kggruszki 5,06 zł/kg
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego - Zestawienie za okres od 28.02.2022 do 06.03.2022 - średnie ceny:buraki ćwikłowe - 1,84 zł/kgcebula - 1,90 zł/kgczosnek (główka) - 1,63 zł/szt.fasola (Piękny Jaś) - 20,67 zł/kgjabłka 2,47 zł/kggruszki 5,06 zł/kg Aneta Zurek / Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Ceny warzyw i owoców mocno odczujemy w swoich kieszeniach. Sprawdziliśmy, jak wita nas marzec na targach i straganach. Młode ziemniaki w sprzedaży na początku marca? Owszem, kupimy je w Polsce, ale importowane i 8 marca kosztują w hurcie w Broniszach od 3 do 3,85 zł za kilogram. Najdroższe są obecnie pomidory, zwłaszcza te malinowe. Droższa niż rok temu jest cebula, ziemniaki i kapusta. Sprawdź, jak kształtują się aktualne ceny warzyw i owoców.

Ceny warzyw i owoców. Tak wygląda marzec na targach i straganach

Warzywa krajowe dostępne obecnie w sprzedaży pochodzą przede wszystkim z chłodni, przechowywane z ubiegłorocznych zbiorów. Są i takie z tuneli foliowych czy hal (np. pieczarki), na pierwsze gruntowe zbiory z otwartych pól trzeba jeszcze zaczekać kilka tygodni. Tymczasem zaglądamy na targowiska m.in. w województwie łódzkim, małopolskim, świętokrzyskim i kujawsko-pomorskim.

Inflacja widoczna na straganach. Ceny warzyw rosną

Czerwona kapusta jest droższa ponad dwukrotnie. O ok. 30 proc. więcej trzeba zapłacić za cebulę. O kilka złotych więcej płacimy za pomidory malinowe. Bez zmian pozostała cena marchewki czy pieczarek. Ceny na targowiskach znajdziesz w galerii:

Ceny polskich warzyw 8 marca 2022 na rynku hurtowym Bronisze:
(W nawiasie podajemy cenę sprzed roku, czyli 8 marca 2021)

  • buraki ćwikłowe 0,80-1,50 zł/kg (0,55-1 zł/kg)
  • cebula biała 0,90-1,20 zł/kg (0,68-1,10 zł/kg)
  • cebula czerwona 1,85-2,50 zł/kg (1,40-2 zł/kg)
  • cebula ze szczypiorem 2-3,50 zł/pęczek (1,60-2,50 zł)
  • czosnek 1,50-2,25 zł/główka (1,75-2,50 zł)
  • kapusta biała 1,1-30 zł/kg (0,70-1 zł)
  • kapusta czerwona 1,80-2,50 zł/kg (0,70-0,90 zł)
  • kapusta pekińska 3,50-5 zł/kg
  • koperek - 1,66-2 zł/pęczek
  • marchew 0,80-1,10 zł/kg (bez zmian)
  • natka 1,33-1,66 zł/pęczek (1-1,50 zł)
  • ogórki gruntowe 11-14 zł/kg
  • ogórki spod osłon krótkie 8-10 zł/kg (6-8 zł/kg)
  • pieczarki 6,50-8 zł/kg (bez zmian)
  • pietruszka 2,85-5 zł/kg (3,75-5 zł)
  • pomidory malinowe 22-27 zł/kg (18-20 zł)
  • pomidory spod osłon 10-16 zł/kg
  • pory 2,10-2,70 zł/kg
  • sałata masłowa 3,25-4,25 zł/sztuka
  • selery 1,40-2 zł/kg
  • włoszczyzna 3,85-4,50 zł/pęczek
  • ziemniaki 0,60-1 zł/kg (0,52-0,67 zł)
  • ziemniaki odm irys 0,85-1 zł/kg (0,47-0,85 zł)

Warzywa importowane to np. rzodkiewka w cenie hurtowej 1,60-1,80 zł/pęczek, cukinia 5,75-7 zł/kg czy ziemniaki młode 3-3,85 zł/kg.

Dlaczego warzywa i owoce drożeją?

Monday News analizował w lutym indeks cen detalicznych, które obowiązywały w lutym. - Wysoki wzrost cen surowców rolnych, wzmacniany silnym popytem na całym świecie, ma odzwierciedlenie w kosztach zakupów art. spożywczych. Poza tym na ceny żywności na początku br. mogły mieć wpływ też opłaty za energię - wskazywał wówczas Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Santander Bank.

Dalej wyjaśniał: - Są one ważnym komponentem kosztowym m.in. w produkcji warzyw szklarniowych, skrobi, wyrobów piekarskich i ciastkarskich. W styczniu wiele przedsiębiorstw otrzymało na przykład nowe faktury za gaz. Wpływ tego jest jednak mocno zróżnicowany.

Praca i rozrywka gdziekolwiek Ci wygodnie

Materiały promocyjne partnera

W pierwszym miesiącu 2022 roku warzywa i owoce zdrożały po 13,6 proc.

  • Ceny kapusty skoczyły aż o 61,1%,
  • cebuli – o 32,4%,
  • marchwi – o 25,1%.

Ziemniaki w styczniu potaniały o 7,5%, jabłka staniały o 25,6%.

- Rolnicy sygnalizowali, że okres wegetacji roślin był opóźniony o ok. 2-3 tygodnie, co w znacznym stopniu przełożyło się na cykl produkcyjny. Jednak moim zdaniem na podwyżki finalnie przełożyło się większe zainteresowanie krajowymi produktami, szczególnie tymi świeżymi - komentował w lutym Karol Kamiński, współautor raportu raport pt. „Indeks cen w sklepach detalicznych" (UCE RESEARCH i Hiper-Com Poland).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie