Przepis babci na ogórki małosolne. Prosty, sprawdzony i ze smakowitym efektem. Zatrzymaj przysmak lata w słoiku

Redakcja Strefy Agro
W lipcu zaczyna się wysyp krajowych gruntowych ogórków. Już od maja można kupić te spod osłon.
W lipcu zaczyna się wysyp krajowych gruntowych ogórków. Już od maja można kupić te spod osłon. pixabay.com/kasjanf
Zastanawiasz się, jak zrobić ogórki małosolne? Przepis babci Natalki jest bardzo prosty. Sezon ogórkowy trwa już od chwili, gdy w sprzedaży pojawiają się te szklarniowe, teraz królują gruntowe. Chrupiące ogórki można jeść na świeżo, w postaci mizerii i jako ogórki małosolne. Wystarczy kilka dni w słoiku lub glinianym garnku, by uzyskać ten wyjątkowy smak. Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujesz tylko kilku składników.

Spis treści

Ogórki małosolne to smak dzieciństwa

Ogórki małosolne to smak dzieciństwa, wakacji u babci, podczas których stały na kredensie albo w spiżarni. Takie kulinarne wspomnienia chętnie przywołuje się również współcześnie. Wystarczy kilka składników, kamionka lub zwykły słoik oraz chwila cierpliwości, by zrobić domowe ogórki małosolne.

Sezon na krajowe gruntowe ogórki właśnie się zaczyna. Ogórków z każdym tygodniem przybywa. To dobra wiadomość dla tych wszystkich, którzy czekali, by zrobić przetwory. Przed tobą kulinarny debiut? Pomożemy! Sprawdź, jak mamy i babcie robiły (i wciąż robią) ogórki w słonej zalewie.

Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:

Przyjmij proporcje na 1 kg ogórków średniej wielkości.

  • 2 gałązki kopru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 5-6 cm wystarczy),
  • 1,5 l wody,
  • opcjonalnie 2-3 liście wiśni lub porzeczki,
  • sól - 1 czubata łyżka.

Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis

  1. W pierwszej kolejności ogórki rzecz jasna dokładnie umyj. Następnie ułóż je w słoju lub glinianym garnku.
  2. Kolejne warstwy ogórków przełóż koprem, czosnkiem i chrzanem, pokrojonym na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku wcześniej obierz i pokrój na pół. Możesz teraz dodać także liście wiśni/porzeczki.
  3. Ogórki ułóż dość ciasno. Przyprawy można utykać w wolnych przestrzeniach.
  4. Do wody dodaj sól (1 łyżka na 1 litr) i wymieszaj.
  5. Wodę wlej do słoja wypełnionego ogórkami, tak by były one pod powierzchnią wody.
  6. Całość odstaw na ok. 3 dni w ciepłe, ale zacienione miejsce, przykrywając wcześniej gazą. Inną opcją jest przykrycie słoika talerzem i przyciśnięcie go kamieniem lub innych, mniejszym słoikiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ubezpieczenie maszyn rolniczych. Kiedy jest obowiązkowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro