Duże półksiężyce z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku - znacie? Te rogale są sprzedawane w okolicy 11 listopada niemal wszędzie, ale nie każdy może poszczycić się certyfikatem.
Warto wiedzieć o rogalach świętomarcińskich
"Rogal świętomarciński jako produkt chroniony unijnym znakiem pochodzenia geograficznego dostępny jest tylko u certyfikowanych producentów. Certyfikaty przyznawane są corocznie", wyjaśnia na swojej stronie Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna
To też może Cię zainteresować
Prawdziwy, oryginalny rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy, czytamy na stronie Urzędu Miasta Poznania.
Przepis na rogale świętomarcińskie
Miasto Poznań dzieli się na swojej stronie przepisem na tradycyjne rogale, które tak chętnie zajadamy w Święto Niepodległości. Osobno trzeba przygotować ciasto i nadzienie z maku, które na końcu połączymy.
Składniki - ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- 6 jaj
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
Składniki - nadzienie
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 200 g migdałów i orzechów
- 100 g białego maku
- śmietana
Jak zrobić rogale świętomarcińskie krok po kroku?
- Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka.
- Jajka ucieramy z cukrem i łączymy ze stopionym masłem.
- Nie przerywając ubijania, dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże.
- W kolejnym kroku przygotowywania rogali wyrabiamy ciasto do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Zabieramy się za masę z białego maku, charakterystyczną dla rogali świętomarcińskich. Migdały, orzechy i mak zaparzamy, mielimy, a następnie ucieramy z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy.
- Wyrośnięte ciasto trzeba rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdą z porcji ciasta, nakładamy porcję wcześniej przygotowanej masy. Formujemy rogaliki i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Na koniec wstawiamy rogale do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220-250 stopni na złoty kolor.
Wykończeniem może być lukier i posiekane orzechy.
Źródło: www.poznan.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?