Postny czerwony barszcz podawany podczas polskiej Wigilii świetnie smakuje z uszkami. Jak zrobić je według tradycyjnego przepisu? Podpowiadamy.
Ciasto na uszka przepis podstawowy
- 1,5 szklanki mąki (poj. 250 ml)
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
- przegotowana woda
Zacznij od przesiania mąki, a następnie zrób w niej dołek. Wbij jajko, wlej oliwę, dodaj szczyptę soli i dolej wodę 4-5 łyżek. Z tych składników zagnieć ciasto. Jeśli nie skleja się, dodaj jeszcze odrobinę wody. Wyrobione ciasto zostaw na kilka minut, następnie rozwałkuj ciasto i powycinaj romby.
Łyżeczką poukładaj na nich farsz do uszek i sklei po przekątnej, a potem do siebie pozostałe boki. Gotuj kilka minut w osolonej wrzącej wodzie.
Farsz do uszek - składniki
- 30 g ugotowanych suszonych grzybów
- cebula
- 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Cebulę posiekaj i krótko podsmaż na oleju. Dodaj grzyby, pietruszkę i orzechy. Dopraw solą i pieprzem, wbij jajko, a potem wyrób na masę, aby składniki połączyły się.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?