Przepis na uszka wigilijne, jak u babci! Nie daj się zagiąć w kuchni przed świętami

AGW
Jak zrobić uszka wigilijne?
Jak zrobić uszka wigilijne? pixabay.com
Przepis na uszka wigilijne prosto z zeszytu babci uratuje twoje święta. Chcesz zaskoczyć gości przy świątecznym stole i zaserwować im własnoręcznie zrobione uszka wigilijne. Postanowione! Teraz potrzebujesz dobrego przepisu i wykazu składników na ciasto do uszek i farsz. Oto jak uszka do barszczu na święta Bożego Narodzenia robiły nasze babcie.

Postny czerwony barszcz podawany podczas polskiej Wigilii świetnie smakuje z uszkami. Jak zrobić je według tradycyjnego przepisu? Podpowiadamy.

Ciasto na uszka przepis podstawowy

  • 1,5 szklanki mąki (poj. 250 ml)
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól
  • przegotowana woda

Zacznij od przesiania mąki, a następnie zrób w niej dołek. Wbij jajko, wlej oliwę, dodaj szczyptę soli i dolej wodę 4-5 łyżek. Z tych składników zagnieć ciasto. Jeśli nie skleja się, dodaj jeszcze odrobinę wody. Wyrobione ciasto zostaw na kilka minut, następnie rozwałkuj ciasto i powycinaj romby.

Łyżeczką poukładaj na nich farsz do uszek i sklei po przekątnej, a potem do siebie pozostałe boki. Gotuj kilka minut w osolonej wrzącej wodzie.

Farsz do uszek - składniki

  • 30 g ugotowanych suszonych grzybów
  • cebula
  • 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Cebulę posiekaj i krótko podsmaż na oleju. Dodaj grzyby, pietruszkę i orzechy. Dopraw solą i pieprzem, wbij jajko, a potem wyrób na masę, aby składniki połączyły się.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera