Przepis na zakwas do żurku albo białego barszczu. Różnią się tylko mąką

Strefa Agro
Zakwas na żurek jest podobny do tego chlebowego, jednak przygotowując żur, dodajemy czosnek i kawałek skórki
Zakwas na żurek jest podobny do tego chlebowego, jednak przygotowując żur, dodajemy czosnek i kawałek skórki pixabay.com/tombock1
Żurek czy też biały barszcz najczęściej towarzyszy nam w czasie Wielkanocy. Jedni z nas lubią go zjeść na śniadanie, inni zostawiają sobie tę przyjemność na świąteczny obiad. My tymczasem podpowiadamy, jak zrobić zakwas, który będzie podstawą tej tradycyjnej zupy. Zakwas nie wymaga wiele pracy i składników. Potrzebuje za to trochę czasu, dlatego nie zostawiajcie sobie jego przygotowania na dzień przed Wielkanocą.

Zwyczaj robienia zakwasu jest w Polsce bardzo stary. To podstawa chleba i niejednej zupy. Nieco inaczej i z innych składników będzie przygotowywany do barszczu wigilijnego (kiszenie buraków) czy chleba.

Zakwas do żurku wielkanocnego

Potrzebne składniki:

  • 10 łyżek maki żytniej razowej (albo pszennej, jeśli chcesz zrobić biały barszcz)
  • kawałek skórki chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody

Mąkę, skórkę i czosnek umieszczamy w dużym słoiku albo kamionkowym garnku. Zalewamy te składniki 2 szklankami przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej). Zostawiamy roztwór na 4-5 dni. Powinien być przykryty ściereczką lub gazą, ważne, żeby zakwas powstawał z dostępem powietrza, w ciepłym miejscu.

Po tym czasie w kuchni powinniśmy poczuć przyjemny, lekko kwaśny zapach. Jeśli zostawimy zakwas w słoiku lub garnku nieco dłużej, będzie mocniejszy.

Ciekawostka: Dodanie skórki przyspiesza kiśnięcie.

Staropolski żurek powstaje z następujących składników:

  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 szklanka żuru żytniego
  • 1 szklanka kwasu z kiszonych ogórków
  • 1 szklanka śmietany
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g białej kiełbasy

Jak zrobić żurek po staropolsku?

  1. Bulion należy zagotować i włożyć do niego białą kiełbasę oraz roztarty czosnek.
  2. Całość gotujemy, a kiedy kiełbasa będzie miękka, wyjmujemy ją z garnka.
  3. Dodajemy kwas ogórkowy i żur, mieszamy i znów gotujemy.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy mąkę wymieszaną ze śmietaną, wsypujemy majeranek.
  5. Na sam koniec możemy wrzucić do garnka z żurkiem pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  6. Podgrzany żurek staropolski podajemy z chlebem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na zakwas do żurku albo białego barszczu. Różnią się tylko mąką - Gazeta Pomorska