Przepis na zupę dyniową - rozgrzewająca, kremowa i pełna słońca na jesienne chłodne dni

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Zupa dyniowa, czyli ciepło słońca na talerzu
Zupa dyniowa, czyli ciepło słońca na talerzu Agata Wodzień-Nowak
Trwa sezon na dynie. Mogą trafić do zalewy w słoiku albo od razu do garnka i na talerz. Mamy dla was propozycję z tą drugą opcją - przepis na zupę dyniową, która świetnie rozgrzewa i zapewnia błogość. To prosta receptura i szybkie przygotowanie. I jak? Próbujemy?

Do zrobienia zupy dyniowej przymierzałam się dłuższy czas. Kojarzyłam ją jako zupę może i o ładnym kolorze, ale mdłą. Do czasu, kiedy posmakowałam odkrycia mojej mamy z jej modyfikacjami w przepisie. Teraz gorąco to danie polecam!

Zupa dyniowa - słońce i ciepło na talerzu

Do swojego dyniowego debiutu wybrałam dynię odmiany hokkaido, bo polecano ją w innych przepisach. Po obraniu jej obieraczką do warzyw byłam zaskoczona, że poszło tak łatwo. Do czasu, bo już w następnym kroku, kiedy chciałam ją pokroić, okazało się, że to nie jest takie proste. Dynia była bardzo twarda, ale ostatecznie w kawałkach trafiła do miski, czekając na swój dalszy los.

Wspominałam, że zupę dyniową zapamiętałam jako mdłą i nie sięgałam po nią latami. Widocznie było w niej zbyt mało przypraw albo były nieodpowiednio dobrane dla moich kubków smakowych. Kluczowe będą kurkuma oraz imbir, ale o tym za chwilę, w kolejnych krokach przepisu.

Składniki na zupę dyniową:

  • 0,5 dyni (waga po obraniu)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła, 1 łyżka oleju
  • 1 pomidor albo 3-4 łyżki pomidorów w puszce lub 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ok. 1,5 szklanki bulionu
  • ok. 0,5 szklanki mleka
  • opcjonalnie cebula/czosnek
  • sól i pieprz do smaku (używam pieprzu ziołowego)

Zastanawiacie się, po co ziemniaki w zupie dyniowej? Sprawią, że będzie gęstsza i bardziej kremowa. Proporcje składników traktujmy umownie. Z pomidorami lepiej nie przesadzić, bo przyćmią dynię, która ma wystąpić w roli głównej.

Przepis na zupę dyniową krok po kroku

  1. Do garnka trafia łyżka oleju i łyżeczka masła. Możemy wkroić małą cebulę i ząbek czosnku i chwilę podsmażyć.
  2. Dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę ziemniaki
  3. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojonego pomidora/koncentrat, do tego przyprawy
  4. Gotujemy całość do miękkości warzyw
  5. Blenderem naszą zupę dyniową zamieniamy w krem, na koniec dodajemy mleko (stopniowo i smakujemy), mieszamy i gotowe!

Zupa pysznie smakuje posypana ziarnami dyni, z paluszkami chlebowymi albo kromką chleba własnego wypieku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie