Żurek to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw Wielkanocy w Polsce. W wielu domach nie umiemy wyobrazić sobie bez niego wielkanocnego śniadania, inni wolą podać podczas obiadu. Najczęściej z gotowanym na twardo jajkiem i białą kiełbasą, czasem z kawałkami szynki albo gotowanego mięsa czy innej niż białą kiełbasy. Propozycji podania jest wiele, a jaką wybierzesz, zależy tylko od Ciebie.
Żurek wielkanocny z wywaru z białej kiełbasy - składniki
- 2 szklanki żuru (możesz zrobić lub kupić gotowy)
- 300 g białej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2-3 suszone grzyby
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do zup,
- listek laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- gotowane jajka do podania
Przepis na żurek wielkanocny. Zupa na Wielkanoc krok po kroku
- Zaczynamy od namoczenia grzybów w niewielkiej ilości wody. Zalewamy je wrzątkiem i dostawiamy minimum na godzinę.
- Gotujemy 3 szklanki wody z liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą i czosnkiem.
- Dodajemy grzyby z wywarem i białą kiełbasę. Całość gotujemy ok. 35-40 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie kroimy boczek w kostkę.
- Przelewamy przez sitko, dodajemy przyprawę do zup, boczek, doprowadzamy do wrzenia. Grzyby, które zostały na sitku, kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę również.
- Wlewamy żur do wrzącej zupy, dodajemy grzyby, kiełbasę, majeranek.
- Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.
- Podajemy z jajkami na twardo.
To też może Cię zainteresować
Staropolski żurek - przepis
Składniki:
- 1 l bulionu wołowego
- szklanka żuru żytniego
- szklanka kwasu z ogórków kiszonych
- szklanka śmietany
- łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- ząbek czosnku,
- 400 g białej kiełbasy
Po zagotowaniu bulionu wkładamy do niego białą kiełbasę oraz roztarty czosnek. Gotujemy. Wyjmujemy miękką kiełbasę i dodajemy kwas z ogórków oraz żur. Całość należy wymieszać i zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do naszego żurku. Wsypujemy majeranek. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do zupy. Gotowe. Jadano z chlebem.
Żurek z chrzanem na Wielkanoc na żeberkach
- 2 litry bulionu na żeberkach wieprzowych
- 300 ml zakwasu na żurek
- 150 g wędzonego boczku
- kiełbasa np. śląska oraz kiełbasa biała
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżka chrzanu
- 2-3 łyżeczki majeranku
- 2 suszone grzyby
- śmietana
- jajka na twardo
Podgrzewamy wywar z żeberek i jeszcze zanim zacznie wrzeć, dodajemy kiełbaski i grzyby. Na bardzo małym ogniu zostawiamy na 15-20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a po przestudzeniu kroimy w plasterki.
Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy ta ostatnia się zeszkli, dodajemy całość do wywaru. Podgrzewamy zupę i dodajemy zakwas, doprawiamy czosnkiem, chrzanem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Do garnka może już trafić pokrojona kiełbasa oraz hartowana śmietana. Żurek podajemy z gotowanymi jajkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?