Żurek to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw Wielkanocy w Polsce. W wielu domach nie umiemy wyobrazić sobie bez niego wielkanocnego śniadania, inni wolą podać podczas obiadu. Najczęściej z gotowanym na twardo jajkiem i białą kiełbasą, czasem z kawałkami szynki albo gotowanego mięsa czy innej niż białą kiełbasy. Propozycji podania jest wiele, a jaką wybierzesz, zależy tylko od Ciebie.
Żurek wielkanocny z wywaru z białej kiełbasy - składniki
- 2 szklanki żuru (możesz zrobić lub kupić gotowy)
- 300 g białej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2-3 suszone grzyby
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do zup,
- listek laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- gotowane jajka do podania
Przepis na żurek wielkanocny. Zupa na Wielkanoc krok po kroku
- Zaczynamy od namoczenia grzybów w niewielkiej ilości wody. Zalewamy je wrzątkiem i dostawiamy minimum na godzinę.
- Gotujemy 3 szklanki wody z liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą i czosnkiem.
- Dodajemy grzyby z wywarem i białą kiełbasę. Całość gotujemy ok. 35-40 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie kroimy boczek w kostkę.
- Przelewamy przez sitko, dodajemy przyprawę do zup, boczek, doprowadzamy do wrzenia. Grzyby, które zostały na sitku, kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę również.
- Wlewamy żur do wrzącej zupy, dodajemy grzyby, kiełbasę, majeranek.
- Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.
- Podajemy z jajkami na twardo.
To też może Cię zainteresować
Staropolski żurek - przepis
Składniki:
- 1 l bulionu wołowego
- szklanka żuru żytniego
- szklanka kwasu z ogórków kiszonych
- szklanka śmietany
- łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- ząbek czosnku,
- 400 g białej kiełbasy
Po zagotowaniu bulionu wkładamy do niego białą kiełbasę oraz roztarty czosnek. Gotujemy. Wyjmujemy miękką kiełbasę i dodajemy kwas z ogórków oraz żur. Całość należy wymieszać i zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do naszego żurku. Wsypujemy majeranek. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do zupy. Gotowe. Jadano z chlebem.
Żurek z chrzanem na Wielkanoc na żeberkach
- 2 litry bulionu na żeberkach wieprzowych
- 300 ml zakwasu na żurek
- 150 g wędzonego boczku
- kiełbasa np. śląska oraz kiełbasa biała
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżka chrzanu
- 2-3 łyżeczki majeranku
- 2 suszone grzyby
- śmietana
- jajka na twardo
Podgrzewamy wywar z żeberek i jeszcze zanim zacznie wrzeć, dodajemy kiełbaski i grzyby. Na bardzo małym ogniu zostawiamy na 15-20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a po przestudzeniu kroimy w plasterki.
Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy ta ostatnia się zeszkli, dodajemy całość do wywaru. Podgrzewamy zupę i dodajemy zakwas, doprawiamy czosnkiem, chrzanem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Do garnka może już trafić pokrojona kiełbasa oraz hartowana śmietana. Żurek podajemy z gotowanymi jajkami.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?