Przepis na żurek wielkanocny 2022. Jak zrobić żurek krok po kroku na zakwasie z białą kiełbasą?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Pawel Miecznik/archiwum
Nawet jeśli nie spędzimy Wielkanocy w licznym gronie ze względu na pandemię, to i tak możemy sobie zrobić święta o tradycyjnym smaku. Do świątecznego menu z pewnością należy żurek wielkanocny, na który przepis podajemy w 3 odsłonach poniżej. Będziesz go robić po raz pierwszy? Bez obaw! To nic trudnego. Poznaj listę potrzebnych składników i do dzieła!

Żurek to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw Wielkanocy w Polsce. W wielu domach nie umiemy wyobrazić sobie bez niego wielkanocnego śniadania, inni wolą podać podczas obiadu. Najczęściej z gotowanym na twardo jajkiem i białą kiełbasą, czasem z kawałkami szynki albo gotowanego mięsa czy innej niż białą kiełbasy. Propozycji podania jest wiele, a jaką wybierzesz, zależy tylko od Ciebie.

Żurek wielkanocny z wywaru z białej kiełbasy - składniki

  • 2 szklanki żuru (możesz zrobić lub kupić gotowy)
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2-3 suszone grzyby
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup,
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • gotowane jajka do podania

Przepis na żurek wielkanocny. Zupa na Wielkanoc krok po kroku

  1. Zaczynamy od namoczenia grzybów w niewielkiej ilości wody. Zalewamy je wrzątkiem i dostawiamy minimum na godzinę.
  2. Gotujemy 3 szklanki wody z liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą i czosnkiem.
  3. Dodajemy grzyby z wywarem i białą kiełbasę. Całość gotujemy ok. 35-40 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie kroimy boczek w kostkę.
  4. Przelewamy przez sitko, dodajemy przyprawę do zup, boczek, doprowadzamy do wrzenia. Grzyby, które zostały na sitku, kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę również.
  5. Wlewamy żur do wrzącej zupy, dodajemy grzyby, kiełbasę, majeranek.
  6. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.
  7. Podajemy z jajkami na twardo.

To też może Cię zainteresować

Staropolski żurek - przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu wołowego
  • szklanka żuru żytniego
  • szklanka kwasu z ogórków kiszonych
  • szklanka śmietany
  • łyżka mąki,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • ząbek czosnku,
  • 400 g białej kiełbasy

Po zagotowaniu bulionu wkładamy do niego białą kiełbasę oraz roztarty czosnek. Gotujemy. Wyjmujemy miękką kiełbasę i dodajemy kwas z ogórków oraz żur. Całość należy wymieszać i zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do naszego żurku. Wsypujemy majeranek. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do zupy. Gotowe. Jadano z chlebem.

Żurek z chrzanem na Wielkanoc na żeberkach

  • 2 litry bulionu na żeberkach wieprzowych
  • 300 ml zakwasu na żurek
  • 150 g wędzonego boczku
  • kiełbasa np. śląska oraz kiełbasa biała
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • łyżka chrzanu
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 2 suszone grzyby
  • śmietana
  • jajka na twardo

Podgrzewamy wywar z żeberek i jeszcze zanim zacznie wrzeć, dodajemy kiełbaski i grzyby. Na bardzo małym ogniu zostawiamy na 15-20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a po przestudzeniu kroimy w plasterki.

Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy ta ostatnia się zeszkli, dodajemy całość do wywaru. Podgrzewamy zupę i dodajemy zakwas, doprawiamy czosnkiem, chrzanem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Do garnka może już trafić pokrojona kiełbasa oraz hartowana śmietana. Żurek podajemy z gotowanymi jajkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera