Strefa Agro: Na co dzień, w trakcie konsultacji, radzi Pani innym jaką dietę wybrać, aby długo cieszyć się zdrowiem. W trakcie świąt wielu z nas poluzowuje ograniczenia i pozwala sobie na więcej. Jak uniknąć przejedzenia?
Agnieszka Cuch: Przede wszystkim w Wigilię warto zjeść śniadanie i lekki obiad, aby uniknąć uczucia głodu, bo to on sprawia, że jemy bardzo dużą porcję na raz. Na talerz nałóżmy tylko to, co faktycznie zjemy – unikniemy przejedzenia i marnowania żywności. Warto również dokładnie przeżuwać i unikać mówienia w trakcie posiłku.
SA: Do czego może doprowadzić nadmierne spożywanie posiłków?
A.C.: Na co dzień układ pokarmowy nie jest przyzwyczajony do spożywania tak dużych ilości jedzenia, więc to normalne, że będzie się bronił. Mogą pojawić się bóle brzucha, wzdęcia, gazy, zgada czy też odbijanie. Warto mądrze jeść, aby uniknąć kłopotów trawiennych po skończonej wieczerzy.
SA: Wspomniała Pani o mądrym jedzeniu. Czy to jest możliwe w trakcie Bożego Narodzenia?
A.C.: Tutaj pomocna może być technika nakładania każdej potrawy w ilości 1-2 łyżek. Pozwoli nam to degustować dania, a nie przepełnić żołądka. Przed nałożeniem warto się zastanowić, na co tak naprawdę ma się ochotę. Przy stole trzeba być asertywnym i umieć odmawiać rodzinie. Pamiętajmy, że dbanie o nasz komfort i układ pokarmowy to nie działanie przeciwko babci, która upiekła 10 rodzajów ciast, ale troska o nasze zasoby i zdrowie.
To też może Cię zainteresować
SA: Święta kojarzą nam się z obfitością, sporo potraw jest tłustych. Czy można wyeliminować z kuchni ciężkie produkty lub zamienić je na lżejsze?
A.C.: Dania wigilijne mają swój smak i urok, jednak te tradycyjne są dość tłuste. To, co się sprawdza to mieszanie np. zwykłej pszennej mąki z pełnoziarnistą lub orkiszową. Ten miks można wykorzystać przy wyrabianiu ciasta na pierogi czy wypieki. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu rybę można upiec lub grillować. Śledzie, źródło kwasów omega 3, zamiast ze śmietaną warto podać z olejem lnianym. W popularnych sałatkach zamiennikiem majonezu może być jogurt naturalny połączony np. z musztardą.
SA: A co z przyprawami i ziołami? Mogą jakoś wpłynąć na trawienie?
A.C.: Oczywiście. Dobrze jest dodać do posiłków różne przyprawy – cynamon, gałkę muszkatołową, oregano czy zioła. Jeśli czujemy się źle, mogą pomóc napary z kopru włoskiego, rumianku i ostropestu lub kompot z suszu. Polecam włączanie jak największych ilości warzyw i owoców do świątecznego menu – poprawi to trawienie.
SA: Ruch to też ważny aspekt świętowania z rodziną.
A.C.: Bez wątpienia długie siedzenie przy stole nie posłuży nam dobrze. Oprócz wspomnianych zasad, czyli nakładania mniej na talerz, włączenia zdrowych produktów, warto postawić na spacer. Wspomoże on układ trawienny i dobrze wpłynie na sen.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?