Przy stole warto być asertywnym! Dietetyk radzi też, jak uniknąć przejedzenia w czasie świąt [rozmowa]

Redakcja
Fachowcy radzą, aby w święta nakładać na talerz tylko to, co rzeczywiście chcemy zjeść. Unikniemy przejedzenia i marnowania żywności.
Fachowcy radzą, aby w święta nakładać na talerz tylko to, co rzeczywiście chcemy zjeść. Unikniemy przejedzenia i marnowania żywności.
Udostępnij:
W czasie świąt lubimy sobie pofolgować, co odbija się na naszym organizmie. Agnieszka Cuch, dietetyk oraz autorka ebooka „Dostarczam żelazo” radzi, jak mądrze jeść, aby nie tylko nie czuć się pełnym, ale też móc cieszyć się smakiem większości potraw.

Strefa Agro: Na co dzień, w trakcie konsultacji, radzi Pani innym jaką dietę wybrać, aby długo cieszyć się zdrowiem. W trakcie świąt wielu z nas poluzowuje ograniczenia i pozwala sobie na więcej. Jak uniknąć przejedzenia?

Agnieszka Cuch: Przede wszystkim w Wigilię warto zjeść śniadanie i lekki obiad, aby uniknąć uczucia głodu, bo to on sprawia, że jemy bardzo dużą porcję na raz. Na talerz nałóżmy tylko to, co faktycznie zjemy – unikniemy przejedzenia i marnowania żywności. Warto również dokładnie przeżuwać i unikać mówienia w trakcie posiłku.

SA: Do czego może doprowadzić nadmierne spożywanie posiłków?

A.C.: Na co dzień układ pokarmowy nie jest przyzwyczajony do spożywania tak dużych ilości jedzenia, więc to normalne, że będzie się bronił. Mogą pojawić się bóle brzucha, wzdęcia, gazy, zgada czy też odbijanie. Warto mądrze jeść, aby uniknąć kłopotów trawiennych po skończonej wieczerzy.

SA: Wspomniała Pani o mądrym jedzeniu. Czy to jest możliwe w trakcie Bożego Narodzenia?

A.C.: Tutaj pomocna może być technika nakładania każdej potrawy w ilości 1-2 łyżek. Pozwoli nam to degustować dania, a nie przepełnić żołądka. Przed nałożeniem warto się zastanowić, na co tak naprawdę ma się ochotę. Przy stole trzeba być asertywnym i umieć odmawiać rodzinie. Pamiętajmy, że dbanie o nasz komfort i układ pokarmowy to nie działanie przeciwko babci, która upiekła 10 rodzajów ciast, ale troska o nasze zasoby i zdrowie.

To też może Cię zainteresować

SA: Święta kojarzą nam się z obfitością, sporo potraw jest tłustych. Czy można wyeliminować z kuchni ciężkie produkty lub zamienić je na lżejsze?

A.C.: Dania wigilijne mają swój smak i urok, jednak te tradycyjne są dość tłuste. To, co się sprawdza to mieszanie np. zwykłej pszennej mąki z pełnoziarnistą lub orkiszową. Ten miks można wykorzystać przy wyrabianiu ciasta na pierogi czy wypieki. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu rybę można upiec lub grillować. Śledzie, źródło kwasów omega 3, zamiast ze śmietaną warto podać z olejem lnianym. W popularnych sałatkach zamiennikiem majonezu może być jogurt naturalny połączony np. z musztardą.

SA: A co z przyprawami i ziołami? Mogą jakoś wpłynąć na trawienie?

A.C.: Oczywiście. Dobrze jest dodać do posiłków różne przyprawy – cynamon, gałkę muszkatołową, oregano czy zioła. Jeśli czujemy się źle, mogą pomóc napary z kopru włoskiego, rumianku i ostropestu lub kompot z suszu. Polecam włączanie jak największych ilości warzyw i owoców do świątecznego menu – poprawi to trawienie.

SA: Ruch to też ważny aspekt świętowania z rodziną.

A.C.: Bez wątpienia długie siedzenie przy stole nie posłuży nam dobrze. Oprócz wspomnianych zasad, czyli nakładania mniej na talerz, włączenia zdrowych produktów, warto postawić na spacer. Wspomoże on układ trawienny i dobrze wpłynie na sen.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rząd wprowadza dodatkową pomoc dla emerytów

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie