Przyszłość unijnego rolnictwa. Ursula von der Leyen dostała zalecenia, to 5 filarów

Agata Wodzień-Nowak
Opracowanie:
Ursula Von der Leyen
Ursula Von der Leyen PAP/EPA
Są wytyczne dla prac Komisji Europejskiej przy kształtowaniu wizji rolnictwa i żywności. „Wspólna perspektywa rolnictwa i żywności w Europie” to sprawozdanie końcowe z dialogu strategicznego na temat przyszłości rolnictwa UE. Otrzymała je dziś Ursula von der Leyen. W dokumencie zawarto ocenę wyzwań i możliwości, a następnie zestaw zaleceń. Wizja ma zostać przedstawiona w ciągu pierwszych 100 dni drugiej kadencji przewodniczącej.

Od stycznia 2024 r. 29 członków dialogu strategicznego pracowało nad sprawami rolnictwa. Inicjatorką tego działania była przewodnicząca Ursula von der Leyen. "Dzisiejsze wyniki pokazują, że konsensus można osiągnąć wśród kluczowych interesów z całego łańcucha rolno-spożywczego, nawet w czasach polaryzacji wokół debaty publicznej na temat kwestii rolno-spożywczych", komunikuje Komisja Europejska.

Komisja uważa, że dalsze wspieranie wymiany poglądów i budowanie atmosfery zaufania między różnymi interesariuszami przyczyni się do wypracowania długofalowych rozwiązań dla konkurencyjnych, odpornych, zróżnicowanych i zrównoważonych systemów rolno-spożywczych w UE.

Teraz KE dokładnie oceni zalecenia zawarte w sprawozdaniu. Dotyczą utworzenia nowej platformy skupiającej podmioty z całego sektora rolno-spożywczego, społeczeństwa obywatelskiego i świata nauki, aby kontynuować refleksję nad strategiami na rzecz zwiększenia zrównoważoności i odporności systemów rolno-spożywczych.

W sprawozdaniu z dialogu zaznaczono, że rolnictwo i produkcja żywności są fundamentalnymi elementami europejskiego systemu społecznego i bezpieczeństwa, a różnorodność w tych obszarach jest ważnym zasobem dla Europy.

Uczestnicy dialogu strategicznego zgodnie podkreślają, że zrównoważony rozwój gospodarczy, środowiskowy i społeczny w sektorze rolno-spożywczym może tworzyć synergię, szczególnie przy wsparciu spójnych polityk. Zwracają także uwagę na istotną rolę rynków, nawyków żywieniowych i innowacji w przyspieszaniu transformacji ku zrównoważoności.

5 filarów dla zaleceń w sprawozdaniu:

  • Współpraca na rzecz zrównoważonej, odpornej i konkurencyjnej przyszłości: ta część dotyczy potrzeby dostosowania WPR w kontekście trwającego przejścia na bardziej zrównoważone i konkurencyjne systemy żywnościowe, znaczenia wzmocnienia pozycji rolników w łańcuchu wartości żywności, dostępu do finansowania oraz roli handlu i norm międzynarodowych.
  • Dążenie do zrównoważonych systemów rolno-spożywczych: zalecenia w tej części dotyczą wspierania i promowania zrównoważonych praktyk rolniczych, w tym w odniesieniu do hodowli zwierząt gospodarskich, oraz opowiadają się za zwiększeniem świadomości na temat dobrostanu zwierząt i wzmocnieniem pozycji konsumentów w zakresie wyboru zrównoważonej i zrównoważonej diety.
  • Promowanie odporności transformacyjnej: w związku z rosnącymi zagrożeniami środowiskowymi, klimatycznymi, geopolitycznymi i gospodarczymi w sprawozdaniu podkreślono potrzebę wzmocnienia narzędzi zarządzania ryzykiem i zarządzania kryzysowego, a także lepszej ochrony gruntów rolnych i zarządzania nimi, promowania rolnictwa odpornego na wodę oraz opracowania innowacyjnych podejść do hodowli roślin.
  • Budowanie atrakcyjnego i zróżnicowanego sektora: w tej sekcji szczegółowo opisano znaczenie wymiany pokoleń i równouprawnienia płci, a także dynamiczne obszary wiejskie i systemy rolno-spożywcze, w tym potrzebę ochrony pracowników.
  • Lepszy dostęp do wiedzy i innowacji oraz ich wykorzystanie: w zaleceniach stwierdzono, że należy ułatwić dostęp do wiedzy i umiejętności oraz że cyfryzacja jest szansą.

Sprawozdanie sporządzone w ramach strategicznego dialogu na temat przyszłości rolnictwa UE jest skierowane do Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego, państw członkowskich i zainteresowanych stron.

Źródło: Komisja Europejska

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro