Od stycznia 2024 r. 29 członków dialogu strategicznego pracowało nad sprawami rolnictwa. Inicjatorką tego działania była przewodnicząca Ursula von der Leyen. "Dzisiejsze wyniki pokazują, że konsensus można osiągnąć wśród kluczowych interesów z całego łańcucha rolno-spożywczego, nawet w czasach polaryzacji wokół debaty publicznej na temat kwestii rolno-spożywczych", komunikuje Komisja Europejska.
Komisja uważa, że dalsze wspieranie wymiany poglądów i budowanie atmosfery zaufania między różnymi interesariuszami przyczyni się do wypracowania długofalowych rozwiązań dla konkurencyjnych, odpornych, zróżnicowanych i zrównoważonych systemów rolno-spożywczych w UE.
Teraz KE dokładnie oceni zalecenia zawarte w sprawozdaniu. Dotyczą utworzenia nowej platformy skupiającej podmioty z całego sektora rolno-spożywczego, społeczeństwa obywatelskiego i świata nauki, aby kontynuować refleksję nad strategiami na rzecz zwiększenia zrównoważoności i odporności systemów rolno-spożywczych.
W sprawozdaniu z dialogu zaznaczono, że rolnictwo i produkcja żywności są fundamentalnymi elementami europejskiego systemu społecznego i bezpieczeństwa, a różnorodność w tych obszarach jest ważnym zasobem dla Europy.
Uczestnicy dialogu strategicznego zgodnie podkreślają, że zrównoważony rozwój gospodarczy, środowiskowy i społeczny w sektorze rolno-spożywczym może tworzyć synergię, szczególnie przy wsparciu spójnych polityk. Zwracają także uwagę na istotną rolę rynków, nawyków żywieniowych i innowacji w przyspieszaniu transformacji ku zrównoważoności.
5 filarów dla zaleceń w sprawozdaniu:
- Współpraca na rzecz zrównoważonej, odpornej i konkurencyjnej przyszłości: ta część dotyczy potrzeby dostosowania WPR w kontekście trwającego przejścia na bardziej zrównoważone i konkurencyjne systemy żywnościowe, znaczenia wzmocnienia pozycji rolników w łańcuchu wartości żywności, dostępu do finansowania oraz roli handlu i norm międzynarodowych.
- Dążenie do zrównoważonych systemów rolno-spożywczych: zalecenia w tej części dotyczą wspierania i promowania zrównoważonych praktyk rolniczych, w tym w odniesieniu do hodowli zwierząt gospodarskich, oraz opowiadają się za zwiększeniem świadomości na temat dobrostanu zwierząt i wzmocnieniem pozycji konsumentów w zakresie wyboru zrównoważonej i zrównoważonej diety.
- Promowanie odporności transformacyjnej: w związku z rosnącymi zagrożeniami środowiskowymi, klimatycznymi, geopolitycznymi i gospodarczymi w sprawozdaniu podkreślono potrzebę wzmocnienia narzędzi zarządzania ryzykiem i zarządzania kryzysowego, a także lepszej ochrony gruntów rolnych i zarządzania nimi, promowania rolnictwa odpornego na wodę oraz opracowania innowacyjnych podejść do hodowli roślin.
- Budowanie atrakcyjnego i zróżnicowanego sektora: w tej sekcji szczegółowo opisano znaczenie wymiany pokoleń i równouprawnienia płci, a także dynamiczne obszary wiejskie i systemy rolno-spożywcze, w tym potrzebę ochrony pracowników.
- Lepszy dostęp do wiedzy i innowacji oraz ich wykorzystanie: w zaleceniach stwierdzono, że należy ułatwić dostęp do wiedzy i umiejętności oraz że cyfryzacja jest szansą.
Sprawozdanie sporządzone w ramach strategicznego dialogu na temat przyszłości rolnictwa UE jest skierowane do Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego, państw członkowskich i zainteresowanych stron.
Źródło: Komisja Europejska
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?