Budyń na chłodne dni
Budyń to pyszna przekąska mleczna, która rozgrzeje niejeden jesienny wieczór.
Wanilia znana wszystkim
Budyń waniliowy to najbardziej znany przepis. 1,5 szklanki mleka gotujemy z 2 łyżkami cukru i przekrojoną laską wanilii. 0,5 szklanki mleka mieszamy z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej. W momencie wrzenia wyjmujemy wanilię i dodajemy zimną mieszankę. Podajemy w momencie zgęstnienia.
A może budyń na bazie jaj?
Budyń z dodatkiem wanilii można również wykonać w oparciu o jajka i masło. 3 żółtka jaj łączymy z łyżką masła i 2 łyżkami cukru wanilinowego. Dolewamy szklankę mleka i gotujemy. Całość trzepiemy na jednolitą masę. 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej łączymy ze szklanką mleka i delikatnie dodajemy do ciepłej masy. Mieszamy do momentu zgęstnienia.
Budyń i kakao
Czekoladowy posmak uwielbia prawie każdy. Ten budyń przyrządzisz naprawdę szybko! Szklankę mleka zagotuj z łyżką masła. 3 łyżki cukru połącz z drugą szklanką mleka, 2 łyżkami kakao i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. W momencie gotowania dolej powstałą masę do poprzedniej. Mieszaj energicznie do momentu zgęstnienia.