Spis treści
Statystyki mówią same za siebie. Przedmioty z tworzyw sztucznych mogą się rozkładać nawet do 1000 lat! Samej reklamówce foliowej zajmuje to 400 lat, styropianowe kubki 200 lat, poza tym wiele plastikowych odpadów ląduje w lasach i oceanach, zagrażając otaczającej przyrodzie. Najlepszym rozwiązaniem jest całkowite odejście od plastiku i znalezienie dla nich alternatywy. Nie trzeba robić tego z dnia na dzień, zwłaszcza jeśli takie przedmioty już mamy w domu, wyeksploatujmy je do maksimum, ale kupując kolejne, decydujmy się na inne materiały.
Plastik dominuje również w zamrażarkach, używamy do tego torebek strunowych, reklamówek foliowych i plastikowych pudełek. Podpowiadamy, na co zamienić nieekologiczny plastik.
W czym, zamiast plastiku, przechowywać resztki jedzenia?
Słoiki – szklane słoiki są jedną z najlepszych opcji do przechowywania żywności. Można ich używać wielokrotnie, są łatwe do czyszczenia, można je trzymać zarówno w lodówce jak i zamrażarce, a dzięki temu, że są przezroczyste, łatwiej jest monitorować stan jedzenie w środku. W słoikach można przechowywać praktycznie wszystko.
Szklane pojemniki i miski – podobnie jak te z plastiku, można kupić pojemniki do przechowywania, która są zrobione ze szkła. Zajmą tyle samo miejsca, będą cięższe, ale nie zawierają żadnych toksycznych substancji. Jeśli nie chcemy kupować nowych rzeczy, wystarczy szklana miska, którą przykrywamy talerzykiem lub bawełnianą ściereczką.
Papier – nie jest najbardziej ekologiczną opcją, ponieważ do jego produkcji potrzebne są drzewa, ale nie dostarczy naszej żywności mikroplastiku. Użyj papieru woskowanego lub zwykłego pergaminu. W papierowych torebkach można przechowywać grzyby, awokado, ziemniaki, jagody, figi, gruszki i truskawki – takie opakowanie wchłonie nadmiar wilgoci.
Ściereczka - wiele warzyw i owoców można przechowywać owinięte w wilgotną ściereczkę zamiast plastikowej torebki. Taką opcję lubią rzodkiewki, rabarbar, fasolka szparagowa, sałata i ogórki.
Stal nierdzewna – pojemniki ze stali nierdzewnej to kolejna ciekawa opcja, która zastąpi plastik i posłuży nam przez długie lata. Przechowamy w nich resztki zup i sosów, a poza tym można je od razu zabrać ze sobą na lunch do pracy.
Folia aluminiowa – to ostateczność, ale jeśli nie masz innej alternatywy, wybierz folię do przechowywania np. sałaty, selera czy brokułów. Folia pomoże zachować chrupkość warzyw, ale staraj się używać jej wielokrotnie.
W czym, zamiast plastiku, mrozić resztki jedzenia?
Słoiki – podobnie jak przy przechowywaniu w lodówce, słoiki nadają się do zamrażania. Potrzebne do tego są słoiki z szeroką szyjką, nie napełniamy ich do końca, zostawiamy co najmniej 2 cm wolnej przestrzeni. Kiedy zawartość słoika po zamrożeniu zwiększy objętość, będzie miała gdzie to zrobić, w innym przypadku szkło może pęknąć. Upewnij się, że słoik jest z hartowanego szkła.
Metal – świetnie nadaje się do trzymania w zamrażarce, szybko się rozmraża po umieszczeniu go w naczyniu z ciepłą wodą. Do mniejszej ilości jedzenia można użyć metalowych foremek na kostki lodu, czy na muffinki.
Papier – jeśli wykorzystasz zamrożoną żywność po maksymalnie 3 tygodniach, możesz zawinąć ją w niebarwiony papier.
Bez opakowania – w wielu przypadkach produkty w ogóle nie potrzebują opakowania, można je zamrażać luzem, zwłaszcza w przypadku całych owoców i warzyw, a co więcej, skórki owoców łatwiej zejdą po rozmrożeniu.

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?