Niedzielne targi, które gmina Olszanka wspólnie z partnerami zorganizowała po raz szesnasty, były połączeniem uczty kulinarnej z dużą porcją rozrywki.
Tę drugą zafundowali gościom artyści-amatorzy z kilkunastu sołectw, prezentując swoje umiejętności na scenie.
Były chóry, kabarety, popisy wokalne i taneczne.
Widzowie oglądali i biesiadowali racząc się potrawami przygotowanymi przez koła gospodyń, rady sołeckie i stowarzyszenia.
- Targi to przede wszystkim rewelacyjna okazja do promowania produktów lokalnych i całego dorobku sołectw z terenu działania grupy Brzesko-Oławska Wieś Historyczna - podkreślała wójt Olszanki Aneta Rabczewska. - To są takie wizytówki naszych wsi i bardzo się cieszę z tego, że nie musimy zapraszać zespołów z zewnątrz, bo sami mamy czym się pochwalić.
Żelaznym punktem każdego stoiska były w tym roku pierogi, na które konkurs ogłosili organizatorzy
- Ja najbardziej lubię pierogi z kapustą a syn ruskie, więc zwykle trwa batalia o to, co babcia nam przygotuje - śmiała się Renata Wojas, przewodniczący jury. - Tym razem w naszym konkursie nie chodziło jednak o dziedzictwo kulinarne, więc oprócz tradycyjnych mieliśmy tu często pierogi traktowane jako przysmaki.
- Fantazja uczestników była ogromna i mamy po prostu wielki mix jeśli chodzi o farsz, ale i o ciasto, bo są też pierogi z ciasta drożdżowego ogromna - dodała pani Renata, która reprezentowała Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
- Mamy dziewięć albo dziesięć rodzajów pierogów, bo nasze dziewczyny poszalały - mówiła Joanna Piróg o propozycji Stowarzyszenia "Sobótka" z Czeskiej Wsi. A potem długo wymieniała rodzaje farszu: - Są z jabłkiem, z serem i mięta, z kapustą, z kaszą gryczaną, trzy rodzaje z mięsem, jest też ciasto barszczowe...
- Każda z pań robiła inny farsz, natomiast ciasto zrobiła jedna ze starszych pań ze stowarzyszenia, bo wiadomo, że do takiego ciasta trzeba mieć rękę i doświadczenie - dodawała pani Joanna.
"Pierogi Wójta" przygotowały z kolei panie z Obórek.
- Ciasto jest drożdżowe, a wewnątrz jest czerwona papryczka, żółty ser, pieczarki i filet smażony z przyprawą gyros - zdradzały nam przepis Anna Szyszka i Ewa Niedbalec. - Całość zapiekamy w piekarniku i podajemy z sosem czosnkowym.
Jury, które oceniało wkład pracy, estetykę dania i oczywiście smak, przyznało pierwszą nagrodę pierogom z Michałowa
Kolejne miejsca zajęły pierogi: stowarzyszenia z Godzikowic, stowarzyszenia z Czeskiej Wsi, stowarzyszenia z Janikowa nad Smortawą oraz z Łosiowa.
Europejskie Targi Chłopskie z udziałem gości z Czech zorganizowali: gmina Olszanka, LGD Brzesko-Oławska Wieś Historyczna, Towarzystwo Przyjaciół Krzyżowic i rada sołecka tej wsi oraz GOKiS w Olszance.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?