Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki).  Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. pixabay.com
Udostępnij:
Jesienne owoce są soczyste, rumiane i idealnie nadają się przetwory. Czy znasz rodzaje jabłek, gruszek i śliwek? Warto je rozróżniać, gdyż każdy owoc ma inne walory. Jak smakują ligole? Do czego użyć konferencji? W czym sprawdzą się węgierki? Podpowiadamy, jakimi rodzajami owoców warto się zainteresować, a także przedstawiamy przepisy na ich wykorzystanie.

Smaki jesieni możemy poczuć w ciastach, przetworach i zwykłej surowej odsłonie. Na straganach roi się od skrzynek pełnych rumianych, gotowych do spożycia owoców.

Jabłka - odmiany, smaki, wykorzystanie

Jabłka to chluba naszych sadów. Polacy są w czołowej grupie producentów tych owoców na świecie. Istnieje wiele odmian, każda różni się smakiem, wyglądem i konsystencją. Jedni lubią twarde i kwaśne, drudzy wolą słodkie i mięsiste. Niezależnie od gustu, każdy owoc to kopalnia prozdrowotnych składników – witamin, błonnika, wapnia, żelaza, czy też magnezu. Regularne spożywanie normuje trawienie, oczyszcza organizm, zapobiega zawałom i miażdżycy.

W palecie gatunków każdy znajdzie coś dla siebie. Przyjmuje się, że ze względu na zastosowanie wyróżniamy trzy klasyfikacje.

  • JABŁKA DESEROWE

Do bezpośredniego spożycia najlepsze są odmiany deserowe, są dość twarde, soczyste i mają słodki posmak. Najlepiej wybrać ligole, gale, rubiny oraz jonatany. Dzięki zbitemu miąższowi sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do sałatek w formie startej lub krojonej.

  • JABŁKA STOŁOWE

Jabłka stołowe nadają się do surowego jedzenia lub pieczenia. Ich miąższ jest delikatniejszy i będzie doskonały do przygotowania deserów lub dodatku do mięs. Kortlandy, paularedy, lobo, linde, delikatesy, glostery – te odmiany podkręcą smak niejednej tarty lub kaczki podanej w całości.

  • JABŁKA DO OBRÓBKI TERMICZNEJ

Szarlotka na weekend? Przetwory i dżemy na zimowe dni? Do obróbki termicznej przeznaczone są specjalne rodzaje jabłek. Mają kwaskowy posmak i szybko ulegają rozgotowaniu. Do tej grupy zaliczamy m.in. renety, antonówki, idaredy.

Gruszki - odmiany i klasyfikacja

Gruszki to kolejne owoce, które śmiało możemy wykorzystać w jesiennych przepisach. O ile jabłka dzielimy ze względu na zastosowanie, o tyle odmiany gruszek klasyfikuje się w kategoriach zbiorów.

Wyróżniamy rodzaje:

  • letnie,
  • jesienne,
  • zimowe.

Najpopularniejszy letni owoc to klapsa, duża i słodka, gotowa do spożycia. W okresie jesiennym warto postawić na konferencje i bonkrety – twarde, o gęstym miąższu. Tego rodzaju gruszki będą dobre do przetworów lub ciast. Komisówki i lukasówki to gruszki zimowe, mają słodko-kwaśny smak i nadają się do przetworów i przechowywania. Mało kto wie, że owoce są źródłem jodu i boru, co wpływa korzystnie na pracę mózgu i gruczoł tarczycy.

To też może Cię zainteresować

Śliwki - rodzaje i wykorzystanie

Śliwki to kolejne jesienne owoce, które na co dzień goszczą w naszych sadach. Doskonałe do deserów i obiadów, a także spożywane na surowo, w wersji suszonej czy wędzonej. Bogate w błonnik mają dobroczynny wpływ na układ trawienny. Zawarte w śliwkach witaminy A, C, E oraz polifenole w ciemnych odmianach mają działanie antyoksydacyjne.

Najpopularniejsze rodzaje to:

  • renklody
  • węgierki.

Wyróżnia się także mirabelki, opale, śliwki brzoskwiniowe oraz lubaszki.

Jak wykorzystać jesienne owoce? Sprawdź przepisy w naszej galerii:

Źródło: Medonet

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rząd wprowadza dodatkową pomoc dla emerytów

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie