Spis treści
Smaki jesieni możemy poczuć w ciastach, przetworach i zwykłej surowej odsłonie. Na straganach roi się od skrzynek pełnych rumianych, gotowych do spożycia owoców. Kończą się odmiany jesienne, wkraczają zimowe, które nadają się do przechowywania.
Jabłka — odmiany, smaki, wykorzystanie
Jabłka to chluba naszych sadów. Polacy są w czołowej grupie producentów tych owoców na świecie. Istnieje wiele odmian, każda różni się smakiem, wyglądem i konsystencją. Jedni lubią twarde i kwaśne, drudzy wolą słodkie i mięsiste. Niezależnie od gustu, każdy owoc to kopalnia prozdrowotnych składników – witamin, błonnika, wapnia, żelaza, czy też magnezu. Regularne spożywanie normuje trawienie, oczyszcza organizm, zapobiega zawałom i miażdżycy.
W palecie gatunków każdy znajdzie coś dla siebie. Ze względu na zastosowanie wyróżniamy trzy klasyfikacje.
- JABŁKA DESEROWE
Do bezpośredniego spożycia najlepsze są odmiany deserowe, są dość twarde, soczyste i mają słodki posmak. Najlepiej wybrać ligole, gale, rubiny oraz jonatany. Dzięki zbitemu miąższowi sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do sałatek w formie startej lub krojonej.
- JABŁKA STOŁOWE
Jabłka stołowe nadają się do surowego jedzenia lub pieczenia. Ich miąższ jest delikatniejszy i będzie doskonały do przygotowania deserów lub dodatku do mięs. Kortlandy, paularedy, lobo, linde, delikatesy, glostery – te odmiany podkręcą smak niejednej tarty lub kaczki podanej w całości.
- JABŁKA DO OBRÓBKI TERMICZNEJ
Szarlotka na weekend? Przetwory i dżemy na zimowe dni? Do obróbki termicznej przeznaczone są specjalne rodzaje jabłek. Mają kwaskowy posmak i szybko ulegają rozgotowaniu. Do tej grupy zaliczamy m.in. renety, antonówki, idaredy.
Większość wspomnianych jabłek można także rozróżnić ze względu na porę występowania. Mówimy wtedy o odmianach:
- letnich,
- jesiennych
- oraz zimowych.
Umownie okres dojrzewania zimowych odmian, np. idaredów, szampionów, glosterów czy jonagoldów przypada na przełom września i października, ogrodnicy zrywają je jednak wcześniej. W tym roku owoce dojrzały wcześniej.
Zobacz, jak przechowywać owoce jesienią i zimą: Gruszki i jabłka. Odmiany zimowe wytrzymają w chłodzie kilka dobrych tygodni. Jak przechowywać glostery lub konferencje?
Gruszki - odmiany i klasyfikacja
Gruszki to kolejne owoce, które śmiało możemy wykorzystać w jesiennych przepisach.
Podobnie, jak w przypadku jabłek, wyróżniamy rodzaje:
- letnie,
- jesienne,
- zimowe.
Najpopularniejszy letni owoc to klapsa, duża i słodka, gotowa do spożycia. W okresie jesiennym warto postawić na konferencje i bonkrety – twarde, o gęstym miąższu. Tego rodzaju gruszki będą dobre do przetworów lub ciast. Komisówki i lukasówki to gruszki zimowe, mają słodko-kwaśny smak i nadają się do przetworów i przechowywania. Mało kto wie, że owoce są źródłem jodu i boru, co wpływa korzystnie na pracę mózgu i gruczoł tarczycy.
To też może Cię zainteresować
Śliwki - rodzaje i wykorzystanie
Śliwki to kolejne jesienne owoce, które na co dzień goszczą w naszych sadach. Doskonałe do deserów i obiadów, a także spożywane na surowo, w wersji suszonej czy wędzonej. Bogate w błonnik mają dobroczynny wpływ na układ trawienny. Zawarte w śliwkach witaminy A, C, E oraz polifenole w ciemnych odmianach mają działanie antyoksydacyjne.
Najpopularniejsze rodzaje to:
- renklody,
- lubaszki,
- węgierki.
Wyróżnia się także mirabelki, opale i śliwki brzoskwiniowe.
Jak wykorzystać jesienne owoce? Sprawdź przepisy w naszej galerii:
Ile kosztuje mleko prosto od krowy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?