Spis treści
Makaron ma różne odpowiedniki
Świat makaronu jest dość rozległy i w zależności od potrawy, jaką chcemy przyrządzić, wybieramy odpowiedni rodzaj. Do dań azjatyckich sprawdzi się ten ryżowy, w klasycznej kuchni polskiej lub włoskiej (jako pasta) królują makarony zbożowe. Bazą wyjściową są mąka i woda, niekiedy dodaje się jaja, ale wtedy mówimy już o makaronie jajecznym. Weganie też mają swój odpowiednik, wybierają makaron z soczewicy lub zielonego groszku.
Jak powstaje makaron?
Makaron pszenny najczęściej powstaje z rozdrobnionej pszenicy durum, czyli semoliny. Na dalszym etapie formowany jest w odpowiedni kształt i suszony. Do sklepów trafia jako półprodukt, czyli wymaga obróbki cieplnej. Podobnie robiąc domowy makaron, musimy go potem ugotować. W wielu krajach to właśnie ten typ makaronu najczęściej trafia na talerze. Makaron można podzielić ze względu na kształt, rozmiar i zastosowanie.
To, jaką formę ma makaron, wpływa na danie. Jedne idealnie komponują się z sosami, niektóre są bazą zapiekanek i sałatek. Nie zabraknie też makaronu idealnego do zupy. Rodzaje makaronu większości z nas kojarzą się z Włochami.
Rodzaje makaronu. Znasz je wszystkie?
Oto najbardziej znane rodzaje makaronu:
- spaghetti – długie, grube nitki, idealne do sosów, mięs, ryb i owoców morza;
- lasagne – prostokątne płaty, które sprawdzą się przy popularnej zapiekance mięsnej, zwanej właśnie lasagne;
- świderki (fusilli) – zakręcone, w mniejszej lub większej wersji, można ich użyć do sosów, zup lub zapiekanek;
- łazanki (quadretti) – istotne dla kuchni polskiej, często łączone z kapustą lub grzybami;
- kokardki (farfalle) – uwielbiane przez dzieci ze względu na kształt kokardek, można je dodać do sałatek;
- ravioli – uwielbiane we Włoszech, przypominają pierożki, które kryją w sobie wybrane nadzienie;
- wstążki (tagliatelle) – podobne do spaghetti, jednak ich kształt jest płaski, doskonale pasują do gęstych sosów;
- wstążki (pappardelle) – szersza wersja tagliatelle, podobnie sprawdzą się przy ciężkich sosach, np. serowym lub grzybowym;
- rurki (penne) – zwane też piórami, łączone z sosami ze względu na otwarty kształt, który ułatwia obleganie makaronu danym smakiem, grubsze rurki figurują pod nazwą cannelloni;
- muszle (conchiglioni) – dostępny w formie dużych muszli lub małych muszelek, pierwsze nadają się do faszerowania, drugie mogą z powodzeniem zastąpić nitki lub świderki w zupie.
W sprzedaży dostępne są również inne rodzaje, jak kolanka, nitki, krajanki, kółeczka, uszka i gniazda. Stanowią doskonały dodatek do zup i sałatek.
Podane zastosowania są przykładowe, każdy domowy kucharz najlepiej wie, co tolerują jego kubki smakowe i wybrany makaron łączy z tym, co sam lubi lub co kochają jego najbliżsi.