Rolnictwo dachowe. Czy na szczycie budynku da się zbudować farmę? Taki trend sprawdza się m.in. w Nowym Jorku, Berlinie i Paryżu

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Dachowe farmy cieszą nie tylko oko, ale dają też plony w postaci warzyw, ziół i roślin.
Dachowe farmy cieszą nie tylko oko, ale dają też plony w postaci warzyw, ziół i roślin. Tomasz Hołod/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Dachy budynków od lat stanowią wyjątkowe punkty widokowe, ale czy można je wykorzystać inaczej? Wypełnić zielenią i stworzyć tam mini farmę? Okazuje się, że trend rolnictwa dachowego ma wiele korzyści i może być ciekawym sposobem na zagospodarowanie przestrzeni miejskich.

Rolnictwo dachowe rozwija się na całym świecie

Na świecie rolnictwo dachowe nie jest nowością. Produktywne dachy można znaleźć m.in. w Nowym Jorku, Paryżu, Berlinie czy Wiedniu. Bez chemii, użycia maszyn i ciężkiej pracy w polu. Ogrody cieszą nie tylko oko, ale dają też plony w postaci warzyw, ziół i roślin. W Azji w ten sposób można uzyskać także kukurydzę oraz ryż.

– Z uwagi na różną wytrzymałość oraz konstrukcję budynków, na dachach stosuje się różne metody produkcji. Mogą to być uprawy płytko-grządkowe, gdzie na odpowiednio odizolowanym i zabezpieczonym dachu umieszcza się ok. 30 cm gleby, ale mogą to być również nowoczesne metody upraw bezglebowych, jak hydroponika czy akwaponika – mówi nam Ada Górna z Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych Uniwersytetu Warszawskiego.

Polskie dachy podłożem pod farmy i ogródki?

W Polsce takie praktyki jeszcze są rzadkie, ale są możliwe. Infrastruktura miejska obfituje w wiele nowoczesnych budynków oraz tych z wielkiej płyty z płaskimi dachami. W większości są to szczyty nieużytkowane, o dużej powierzchni, co daje doskonałe podstawy do wprowadzenia rolnictwa dachowego.

To też może Cię zainteresować

– W Polsce coraz częściej mówi się o zazielenianiu dachów, co jest oczywiście bardzo obiecującym trendem. Znacznie rzadziej mówi się jednak o przeznaczeniu dachów pod uprawy, a szkoda, ponieważ właśnie takie produktywne dachy mogłyby przynieść wiele korzyści dla miejskich systemów żywnościowych – dodaje Górna.

Plusy rolnictwa dachowego

Korzyści z zagospodarowania budynków pod kątem rolniczym jest mnóstwo. Nie tylko zwiększa się powierzchnia zieleni i wpływa na ekosystem, ale również wizualnie taki trend urozmaica miejską przestrzeń. Nie bez znaczenia jest też funkcja edukacyjna.

– Mieszkańcy miast mogą na własne oczy zobaczyć, w jaki sposób produkowana jest spożywana przez nich codziennie żywność, mogą poznać organiczne metody produkcji, a także zwiększyć swoją wiedzę na temat systemu żywnościowego, którego są częścią – podsumowuje ekspert.

od 16 lat
Wideo

Mięso z laboratorium nie dla Włochów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro