Rolnicy nie mogą kupić węgla, produkcja żywności zagrożona. Izby apelują o pierwszeństwo w dostępie do opału

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wielu producentów żywności martwi się, że brak dostępu do węgla spowoduje załamanie na rynku ogrodniczym.
Wielu producentów żywności martwi się, że brak dostępu do węgla spowoduje załamanie na rynku ogrodniczym. Tomasz Hołod/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Wielu producentów żywności boleśnie odczuwa nie tylko galopujące ceny zbóż czy nawozów, ale także brak dostępu do podstawowych materiałów. Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się w tej sprawie do ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka. Zdaniem związkowców rolnicy, a konkretnie producenci warzyw, owoców, roślin ozdobnych spod szklarni i folii oraz przetwórcy żywności powinni mieć ułatwiony dostęp do kupna węgla z kopalń.

- Rolnicy, którzy dysponują kotłami o mocy poniżej 1MW nie mogą kupić miału węglowego do ogrzewania szklarni lub tunelu foliowego – alarmuje Krajowa Rada Izb Rolniczych.

Rosną ceny węgla, producenci żywności martwią się o przyszłość

Sytuacja na Ukrainie mocno wpłynęła na rolnictwo, nie tylko te krajowe, ale także światowe. Rynki paliw szaleją, podobnie rynek grzewczy. W niektórych krajach podaż nie nadąża za popytem, z kolei te zaopatrzone w surowce takie, jak węgiel, liczą na znaczne zyski w eksporcie.

Potrzeba zmian. Izby rolnicze apelują o interwencję ministra

W Polsce na brak dostępu do węgla mocno narzekają rolnicy. Podobnie z cenami. Surowce, które są dostępne, najczęściej wystawione są w horrendalnych cenach. Wszystkie te czynniki mogą doprowadzić do załamania produkcji, a także zniszczenia infrastruktury ogrodniczej.

Izby rolnicze zwracają uwagę na działania zaradcze. Wśród wymienianych mechanizmów obronnych są m.in. formy dotacji do opału stosowanego w działach specjalnych produkcji rolnej. Szybkie wprowadzenie zmian w dostępie do opału pozwoli plantatorom i przetwórcom utrzymać płynność produkcyjną, ale czy finansową?

- Niestety wzrost kosztów produkcji nie przekłada się na wzrost cen wyprodukowanych warzyw i owoców, co oznaczać będzie problemy w spłacie zobowiązań zaciągniętych przez rolników – podsumowują działacze.

Źródło: KRIR

od 16 lat
Wideo

Mięso z laboratorium nie dla Włochów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro