Rolniczy handel detaliczny - co można sprzedawać? [lista produktów]

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Od ponad roku (od początku 2019) obowiązują znowelizowane przepisy, które rozszerzyły możliwości sprzedaży przez rolników wyprodukowanej przez nich żywności. Rolniczy handel detaliczny to szansa dorobienia. Korzysta z niej coraz większe grono gospodarzy. Co można sprzedawać bezpośrednio w gospodarstwie albo na targu czy festynie? Przypominamy listę produktów RHD.

Aby rolnik mógł handlować swoimi produktami w ramach rolniczego handlu detalicznego, wystarczy się zarejestrować - u powiatowego lekarza weterynarii (produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność złożona) lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (żywność pochodzenia niezwierzęcego).

Lista produktów, które można sprzedawać korzystając z rolniczego handlu detalicznego

Rolniczy handel detaliczny przewiduje produkcję i sprzedaż konsumentom końcowym produktów zwierzęcych i „złożonych”:

  • mleka surowego i siary
  • surowej śmietany
  • jaj od drobiu i od ptaków bezgrzebieniowych
  • produktów pszczelich nieprzetworzonych
  • produktów rybołówstwa/ przetworzonych produktów rybołówstwa
  • żywych ślimaków lądowych
  • świeżego mięsa
  • produktów mięsnych (np. szynki, pasztety, kiełbasy)
  • produktów mlecznych (np. ser, jogurt, masło)
  • produktów jajecznych
  • gotowych posiłków (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego
  • wyrobów garmażeryjnych stanowiących produkty złożone (np. pierogi z mięsem, serem, gołąbki, sałatki warzywno-mięsne)

W ramach RHD można także produkować i sprzedawać konsumentom końcowym produkty niezwierzęce:

  • surowców roślinnych
  • przetworów z owoców i warzyw (np. soki owocowe, dżemy, owoce suszone, kiszonki, marynaty i soki warzywne)
  • przetworów zbożowych (np. mąki, kasze, płatki, otręby)
  • pieczywa, pieczywa cukierniczego, ciast i ciastek
  • przypraw
  • koncentratów spożywczych
  • olejów
  • gotowych posiłków (potraw) (np. nie mięsne pierogi, kopytka i kluski śląskie, knedle z owocami, placki ziemniaczane)
  • napoi bezalkoholowych

Poza rejestracją są też inne warunki, które musi spełnić produkowana żywność. Ważne, aby pochodziła w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu. W przepisach określono limity przychodów z RHD - do kwoty 40 000 zł, "o ile producent chce korzystać z preferencji podatkowych", wyjaśnia Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu.

Komu można sprzedać z RHD?

Surowce (produktów produkcji pierwotnej) oraz żywność przetworzoną (produkty mięsne, produkty mleczne, produkty złożone, przetwory z owoców i warzyw, pieczywo…) rolnik może sprzedać konsumentowi końcowemu oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny (sklepów, restauracji i stołówek z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego).

Rolniczy handel detaliczny - co można sprzedawać? [lista produktów]
pixabay.com/jarmoluk

Kolejne wymogi, jaki poza oczywistym zapewnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności wprowadziła ustawa:

  • obowiązek dokumentowania ilości zbywanej żywności
  • nakaz oznakowania miejsca sprzedaży
  • zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na własny użytek)
  • brak konieczności sporządzania projektu technologicznego przez podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną.

Każde stoisko RHD musi być oznaczone. Kiedy jesteś np. wystawcą na jarmarku, umieść w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta napis „rolniczy handel detaliczny”, który uwzględnia:

  • imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny
  • adres miejsca prowadzenia produkcji żywności
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny (w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej).

Gdzie można sprzedawać w ramach rolniczego handlu detalicznego

Sprzedaż może być prowadzona wyłącznie w miejscach w których produkty zostały wytworzone (np. w gospodarstwie) lub przeznaczonych do prowadzenia handlu (np. targowisko). Możliwe jest też zbywanie żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny, z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, jeżeli zakłady te są zlokalizowane na obszarze województwa, w którym produkuje się tę żywność w ramach RHD lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.

Szczegóły m.in. na stronie: podr.pl/doradztwo/rolniczy-handel-detaliczny/

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rolniczy handel detaliczny - co można sprzedawać? [lista produktów] - Gazeta Pomorska