Rolniczy handel detaliczny. Ile warzyw, owoców, zbóż czy przetworów można sprzedać?

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
pixabay.com/matthiasboeckel
Dwie tony pierogów, 3,5 tony słonecznika i 14 ton truskawek. Co jeszcze? Z działalności, jaką jest rolniczy handel detaliczny, w Polsce można korzystać od początku 2017 roku. Przygotowywane jest rozporządzenie, które na nowo określi maksymalną ilość żywności, która może być w ten sposób zbywana. Określany w tych przepisach jest także sposób dokumentowania sprzedaży RHD.

Według danych z czerwca 2021, w Polsce 11 443 podmiotów prowadzi rolniczy handel detaliczny w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (dane z 22.06.2021r.). Do tego 1524 podmiotów prowadzi RHD w zakresie produktów pochodzenia niezwierzęcego (dane z 31.12.2020r.)

Zmiany w rolniczym handlu detalicznym - nowe limity

Maksymalna ilość żywności zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego jest określona dla:

  • surowców pochodzenia niezwierzęcego
  • żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego
  • surowców pochodzenia zwierzęcego
  • produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce

Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą określenie ilości żywności zbywanej rocznie w ramach takiego handlu do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta
finalnego, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, zawierającą następujące informacje:

  • numer kolejnego wpisu;
  • datę zbycia żywności;
  • ilość i rodzaj zbytej żywności

Ile rocznie w marach RHD może sprzedać rolnik?

Maksymalna ilość surowców pochodzenia niezwierzęcego zbywana rocznie w ramach RHD do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego:

  • Jęczmień jary 8 t
  • Jęczmień ozimy 9 t
  • Gryka 2,5 t
  • Kukurydza – ziarno 11 t
  • Mozga kanaryjska (kanar) 1,5 t
  • Owies jary 7 tona
  • Proso 3,5 t
  • Pszenica orkisz jara – ziarno 4 t
  • Pszenica orkisz ozima – ziarno 4,5 t
  • Pszenica twarda jara 6 t
  • Pszenica twarda ozima 6 t
  • Pszenica zwyczajna jara 8 t
  • Pszenica zwyczajna ozima 9,5 t
  • Pszenżyto jare 7 t
  • Pszenżyto ozime 9 t
  • Żyto ozime 8 tona
  • Gorczyca biała 2 t
  • Gorczyca sarepska 1,5 t
  • Kminek zwyczajny 2 t
  • Len zwyczajny 2 t
  • Mak 1,5 t
  • Słonecznik 3,5 t
  • Soja 2,5 t

To też może Cię zainteresować

Ile warzyw można sprzedać w ciągu roku w ramach RHD?

  • Brukiew 60 t
  • Rzodkiew oleista 1,5 t
  • Ziemniak 50 t
  • Bób 12 t
  • Brokuł 20 t
  • Burak ćwikłowy 40 t
  • Burak liściowy 65 t
  • Chrzan pospolity 15 t
  • Cebula siedmiolatka 40 t
  • Cebula 50 t
  • Cukinia 45 t
  • Cykoria korzeniowa 35 t
  • Cykoria liściowa i cykoria sałatowa 30 t
  • Czosnek pospolity 7 t
  • Dynia olbrzymia 55 t
  • Dynia zwyczajna 50 t
  • Endywia – endywia eskariola i endywia kędzierzawa - 45 t
  • Fasola wielokwiatowa 2 t
  • Fasola zwykła karłowa 11 t
  • Fasola zwykła tyczna 2 t
  • Groch 8 t
  • Jarmuż 27 t
  • Kabaczek 50 t
  • Kalafior 30 t
  • Kalarepa 70 t
  • Kapusta brukselska 7 t
  • Kapusta głowiasta biała 75 t
  • Kapusta głowiasta czerwona 50 t
  • Kapusta pekińska 50 t
  • Kapusta włoska 35 t
  • Karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny 11 t
  • Kawon (arbuz) 40 t
  • Koper włoski (fenkuł) 15 t
  • Kukurydza cukrowa 13 t
  • Kukurydza pękająca 6 t
  • Marchew 70 t
  • Melon 50 t
  • Oberżyna 17 t
  • Ogórek gruntowy 30 t
  • Ogórek pod osłonami 35 kg na metr kwadratowy
  • Papryka słodka gruntowa 35 t
  • Papryka słodka pod osłonami 50 kg na metr kwadratowy
  • Pasternak 40 t
  • Patison 30 t
  • Pietruszka zwyczajna 20 t
  • Pomidor gruntowy 80 t
  • Pomidor pod osłonami – tunel foliowy 40 g na metr kwadratowy
  • Pomidor pod osłonami – szklarnia 20 kg na metr kwadratowy
  • Pomidor koktajlowy 45 t
  • Por 50 t
  • Rabarbar ogrodowy 18 t
  • Rzodkiewka 20 t
  • Salsefia 17 t
  • Sałata gruntowa 30 t
  • Seler korzeniowy 25 t
  • Seler naciowy 60 t
  • Skorzonera (wężymord) 20 t
  • Szalotka 35 t
  • Szczypiorek 30 t
  • Szparag 5 t
  • Szpinak 20 t
  • Trybuła ogrodowa 1 t

Ile owoców, ziół i grzybów może w sprzedać w ramach RHD?

  • Agrest 14 t
  • Aronia 15 t
  • Borówka amerykańska 7 t
  • Brzoskwinia 16 t
  • Czereśnia 12 t
  • Czarny Bez (owoce) 14 t
  • Dzika róża (owoce) 4 t
  • Gruszka 18 t
  • Jabłko 25 t
  • Orzech laskowy 2 t
  • Malina 10 t
  • Jeżyna 12 t
  • Morela 16 t
  • Morwa 4 t
  • Pigwa pospolita 8 t
  • Orzech włoski 3 t
  • Porzeczka czarna 10 t
  • Porzeczka czerwona 12 t
  • Porzeczka biała 11 t
  • Śliwa domowa 10 t
  • Śliwa japońska 8 t
  • Truskawka 14 t
  • Poziomka 12 t
  • Wiśnia 16 t
  • Żurawina 6 t
  • Tarnina 5 t
  • Tymianek ziele 3,5 t
  • Bazylia 3 t
  • Melisa 4,5 t
  • Mięta ziele 4,5 t
  • Mięta liść 1 t
  • Lebiodka pospolita (oregano) ziele 3 t
  • Majeranek ogrodowy ziele 3 t
  • Szałwia ziele 3 t
  • Szałwia liść 1 t
  • Pieczarka 30 kg na metr kwadratowy na cykl
  • Boczniak 20 na metr kwadratowy na rzut
  • Inne niż wymienione surowce pochodzenia niezwierzęcego 21 t
  • Inne niż wymienione surowce pochodzenia niezwierzęcego uprawiane pod osłonami 30 kg na metr kwadratowy

Maksymalna ilość żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego zbywana rocznie w ramach RHD do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.

Przetwory z owoców:

  • soki owocowe 6700 l
  • dżemy 3400 kg
  • owoce suszone 1600 kg
  • inne 3900 kilogram lub l

Przetwory z warzyw

  • kiszonki warzywne 5000 kg

  • marynaty warzywne 3400 kg

  • soki warzywne 10 000 l

  • inne 6200 kg lub l

  • Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki 8400 kg lub l

  • Przetwory z warzyw i grzybów 3400 kg

  • Przetwory z grzybów 200 kg

  • Przetwory z orzechów 700 kg

Przetwory zbożowe

  • mąki 16 000 kg
  • kasze 7300 kg
  • płatki 6500 kg
  • otręby 5800 kg
  • Pieczywo 15 400 kg
  • Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka 2500 kg
  • Wyroby cukiernicze 700 kg
  • Przyprawy 300 kg

To też może Cię zainteresować

Koncentraty spożywcze

  • koncentraty warzywne 2500 ll
  • syropy owocowe 2700 ll
  • inne 2600 litr

Oleje 10 000 l

Gotowe posiłki (potrawy) niemięsne

  • pierogi 2000 kg
  • kopytka i kluski śląskie 4000 kg
  • knedle z owocami 2900 kg
  • placki ziemniaczane 4000 kg
  • inne 3300 kg

Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego) 2400 kg

Napoje bezalkoholowe 10 000 l

Maksymalna ilość surowców pochodzenia zwierzęcego zbywana rocznie w ramach RHD do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego

  • Mleko surowe albo mleko surowe i siara 52 000 l
  • Surowa śmietana 10 400 l
  • Jaja od drobiu 148 200 sztuk
  • Jaja od ptaków bezgrzebieniowych 800 sztuk

Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele

  • do 5 rodzin pszczelich – 150 kg
  • do 10 rodzin pszczelich – 300
  • do 20 rodzin pszczelich – 600
  • do 30 rodzin pszczelich – 900
  • do 40 rodzin pszczelich – 1200
  • do 50 rodzin pszczelich – 1500
  • do 60 rodzin pszczelich – 1800
  • do 70 rodzin pszczelich – 2100
  • do 80 rodzin pszczelich – 2400

Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę 1800 kg

Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia2), Cornu aspersum aspersum3), Cornu aspersum maxima4), Helix lucorum, oraz z rodziny Achatinidae 1000 kg

Maksymalna ilość produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce zbywana rocznie w ramach RHD do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.

  • Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 2300 kg
  • Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 2100 kilogram
  • Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 1100 kg
  • Produkty mięsne 1400 kg
  • Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa 3000 kg
  • Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie 2600 kg
  • Produkty jajeczne 1300 kg
  • Pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego inne niż surowce, niewymienione wyżej, w tym gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego 1400 kg

Źródło: Projekt rozporządzenia MRiRW w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu
detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rolniczy handel detaliczny. Ile warzyw, owoców, zbóż czy przetworów można sprzedać? - Gazeta Pomorska