Róża nie tylko w ogrodzie, przetworzone płatki lub dzikie owoce mają wiele zastosowań. To polski superfood. Zobacz, co można zrobić z róży

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Róże cieszą nie tylko oko, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Róże cieszą nie tylko oko, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. GettyImages/Krasimir Kanchev
Róża kojarzy się nam się z miłością, namiętnością i walorami estetycznymi. Zdobi nasze wazony, rośnie w ogrodach, ale czy zdajemy sobie sprawę, że oprócz wyglądu ma wiele innych zastosowań? Sprawdzi się w kuchni, kosmetyce, a dzika róża nawet w medycynie. Można wykorzystać płatki lub owoce, w zależności od gatunku. Zobacz, jaką moc mają polskie róże.

Spis treści

Róża na polskim stole. Właściwości i zastosowanie róży są szerokie

Do stołu jako przekąskę można podać… róże. Oczywiście przetworzone, ale warto wiedzieć, że zarówno piękne kwiaty, jak i owoce dzikiej rośliny, sprawdzą się w przygotowaniu przetworów. W Polsce roślina kojarzy się jako ta dekoracyjna, ale w naturalnym leczeniu suszone płatki są znane nie od dziś. Najlepiej uzyskać je z gatunku damasceńskiego, z kolei owoce czerpie się z tych dziko rosnących, np. róży pomarszczonej.

Co można zrobić z płatków róż?

Płatki róż można wykorzystać przy tworzeniu kosmetyków, olejków eterycznych, świec, da się z nich także zrobić herbaty lub konfitury. Oprócz pięknego zapachu mają działanie przeciwzapalne i kojące. Napar pomoże na bóle lub biegunkę, olejek zmiękczy i nawilży skórę, zaś woda na bazie róży dobrze wpłynie na cerę.

Owoce dzikiej róży to dawka witamin

Owoce dzikiej róży kojarzą się z sezonem jesienno-zimowym. Preparaty na bazie surowca są bombą witaminową, dostarczają m.in. flawonoidów, kwasów organicznych i wielu witamin. W porównaniu z innymi sezonowymi owocami te różane mają w sobie więcej przeciwutleniaczy.

Jak wygląda w Polsce rynek różany?

W Polsce o edukację na temat właściwości róży dba Fundacja-Instytut „Polska Róża”, która szczególnie przekazuje wiedzę na temat owoców dzikiej róży. Pod tym samym szyldem funkcjonuje firma, która zajmuje się produkcją preparatów na bazie rośliny.

- Sok z róży jest kojarzony z odpornością i bardzo słusznie, ponieważ jest źródłem witaminy C. W 100 ml soku naszej produkcji jest jej 450 mg, jest to naturalna witamina C, która przeszła z owoców do produktu – przekonuje Agnieszka Michalska, prezes „Polskiej Róży”.

Choć uprawa róży w Polsce mogłaby być większa, setki hektarów pozwalają jednak na spore możliwości przetwórcze. O walorach gatunków dzikich i ozdobnych zaczyna być głośno na całym świecie. Podczas czerwcowych targów Summer Fancy Food Show w Nowym Jorku na stoisku Stowarzyszenia „Polska Ekologia” promowano ekologiczną żywność z Europy, w tym różany sok, który zawojował kubkami smakowymi gości.

- Teraz na plantacji jest sezon na płatki róży – bo rośliny kwitną. Robimy z konfiturę z płatków róży oraz przecier. Płatki róży w cukrze są wykorzystywane do pączków, lodów, ciast, tortów, kawy, herbaty, lemoniad – dodaje prezes firmy.

Pomysłów na wykorzystanie róży jest mnóstwo. Zobacz, do czego przydatne będą płatki, a w czym sprawdzi się owoc dzikiej róży.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.