– To już 33. edycja targów. Polagra zmieniała się przez lata i nadal będzie się zmieniać. W tym roku spodziewamy się, że odwiedzi nas około 50 tysięcy zwiedzających – mówi Przemysław Trawa, prezes MTP.
Podczas tegorocznej edycji imprezy część pawilonów wypełniła się ofertą dla przemysłu technologii spożywczych. POLAGRA-TECH to najszersza oferta firm spożywczych w jednym miejscu. Wśród wystawców jest m.in. firma Clevro produkująca maszyny do mycia pudełek i opakowań. Ich ceny zaczynają się od... 45 tys. zł.
– Maszyny wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, ale nie tylko. Kupują je m.in. masarnie, piekarnie, ale także firmy z branży owocowo-warzywnej – mówi Ewelina Michalak z firmy Clevro.
W pawilonach poświęconych POLAGRA-GASTRO w poniedziałek zaprezentował się kucharz Adam Adamczak, uczestnik jednej z edycji popularnego programu Top Chef. To właśnie w tym miejscu odbędzie się Kulinarny Puchar Polski – najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju.
W pawilonach poświęconych gastronomii wśród wystawców jest m.in. firma Coffe Journey – palarnia kawy, która w branży działa już od dziesięciu lat.
– Na drzewach kawowych rosną tzw. wiśnie kawowe, które mają w sobie ziarenka. Na plantacji trzeba je obrobić. My kupujemy zielone ziarno i wypalamy je, aby było zdatne do picia – tłumaczy Maciej Muryn z Coffe Journey.
ZOBACZ TEŻ:
Targi Regiony Smaków - niedziela na MTP
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?